EU žaluje Řecko kvůli zákazů hraní

Evropská komise podala ve čtvrtek u Evropského soudního dvoru žalobu na Řecko kvůli kontroverznímu zákonu, který zakazuje provozování všech druhů elektrických a elektronických her, včetně počítačových, a to nejen ve veřejných místech, ale i doma.

Zákon je namířen hlavně na provozování her na veřejnosti, a to včetně počítačových kaváren. "Teoreticky však zakazuje i to, abyste si hráli doma na hrací konzole, ba abyste na mobilu honili hada," uvedl mluvčí EK Jonathan Todd. Komise to považuje za porušení zásad volného pohybu zboží a služeb. Soudí, že je nepřiměřený a příliš rozsáhlý. Nevztahuje se jen na hazardní hrací automaty a další podobné stroje, které mohou vytvářet nedobré návyky, ale na všechny hry, jež "nejsou zdrojem zvláštního znepokojení s ohledem na ochranu spotřebitelů nebo veřejný pořádek".

Zákon byl schválen už v září 2002 a přes oficiální stížnosti Evropské komise nebyl nijak upraven. Komise podle Todda má v rukou důkazy o tom, že bylo úmyslně bráněno dovozu her do Řecka, stejně jako jejich prodeji a údržbě strojů a počítačů, na kterých se provozují.

O průběhu žaloby vás budeme nadále informovat.

Zdroj: HN, ČTK

Diskuze (4) Další článek: Nové obrázky z datadisku Hidden & Dangerous 2: Sabre Squadron

Témata článku: , , , , , ,