Europa 1400 The Guild - "Tvá kůže zažije středověk!"

Zanedlouho dorazí do obchodů původem německá hra Europa 1400 - The Guild. Ačkoliv se jedná o nadějný a rozhodně originální projekt, dosud se o něm v herním tisku mnoho zmínek neobjevilo. Právě proto jsme pro vás připravili tento článek, který vás podrobně seznámí s možnostmi, které hra Europa 1400 - The Guild nabídne.

Nejnovější projekt německého herního studia 4HEAD zavede hráče na Starý kontinent po roce 1400 (proto Europa 1400). Tehdejší svět byl, stejně jako ten dnešní, plný podlých intrik a špinavých komplotů. Herní svět se skládá z celkem pěti evropských měst, v každém z nich narazíte na více než 500 virtuálních obyvatel, kteří každý den žijí své pitvorné živůtky aby večer spočinuli na tvrdém lůžku a ráno se znovu vydali jednotvárnému koloběhu života a smrti. Bohatství, moc a sláva, to je to, po čem lidé tehdejší doby nejvíce baží.

 

Jistě, že všech pět měst je plně 3D a vy se po nich můžete procházet zcela dle své libovůle, vstupovat do jednotlivých budov a povídat si či obchodovat s jejich obyvateli, stejně jako s lidmi na ulicích. Než ale toto všechno započne, bude hráč nucen si svou postavu vytvořit. K dispozici dostane nepřeberné množství možností, ze kterých si jistě vybere i ten nejnespokojenější filuta. Zajde to dokonce i tak daleko, že si bude moct zvolit vlastní rodiče (ať již to byli básnici nebo zloději). Ta nejdůležitější volba se ale skrývá pod kolonkou "profese". Ta totiž určí jak vlastně budete tuhle hru hrát. Na počátku si vybíráte ze sedmi různých profesí:

 

Kovář - Vyberete-li si cestu kováře, začnete jako slévač železa v malé slévárně. S trochou trpělivosti, zručnosti a kopou štěstí se za čas propracujete na pozici schopného kováře. Jistěže to zabere nějakou chvíli, než si dokážete vydělávat nejen za pomocí nýtů a hřebíků, ale také drahé bižuterie - to už budete pracovat i se zlatem! Stejně jako v jiných profesích i jako kovář můžete získat celkem šest titulů Mistra.

Kořenář/ka - Potom, co jste chvíli přežívali díky prodeji bylinek a léčiv jste se konečně rozhodli, že se začnete specializovat na míchání jedů a protijedů. Po mnoha letech usilovného studia jste složili závěrečnou alchymistickou zkoušku a otevřeli si vlastní obchůdek. Za drahé peníze prodáváte nápoje lásky i nejrůznější medicínu. Pravda, ne všechny jsou zcela legální, takže dávejte pozor komu je vlastně prodáváte!

 

Hostinský - Začnete s prodejem prostého pití, později to zkusíte i s vlastnoručně vařeným pivem a takovými speciálními nápoji jako "Lebeční oheň" či "Panenský ráj". Všechny tyhle "medicíny" kuchtíte ve sklepě pod svou malou hospůdkou, která vám stačí jen tak tak vydělat na živobytí. A když nestačí, pořád jsou tu ještě sázky a drahocenné informace, které obvykle pocestní hledají právě u hostinského, který je obvykle právem považován za nejinformovanější osobu ve městě.

Zloděj - Tohle není zrovna hezké povolání, jen co je pravda. Jenže i zloději se dělí na několik druhů a je pouze na vás, jestli budete hodný nebo zlý zloděj. Tak jako tak musíte začít jako malý pašeráček, nasbírat sdostatek zkušeností a pak se sám vydat na loupeživé výpravy. A třeba se vám jednou podaří stát se králem zbojníků, kdo ví?! V každém případě musíte dávat bedlivý pozor na proklaté městské stráže, které, i když se to nezdá, nikdy nezahálejí!

Kazatel - Co je pro kazatele nejdůležitější, to jsou jeho ovečky. Nejprve tedy musíte obsadit nějakou farnost a zajistit si přízeň dostatečného množství oveček. Pak se z vás může stát kněz a možná i kanovník. Rozšiřujte svou farnost, najímejte nové pomocníky a nakupujte větší zvony do zvonice svého kostela.


Bankéř - Bankéřem se může stát pouze ten, kdo si vedl dobře v jiné profesi. Teprve pak má tolik peněž, aby si mohl dovolit je půjčovat. Je ale vždy nutné dávat pozor nejen na to, komu své těžce vydřené zlaťáky půjčujete, ale také na chmatavé ruce zlodějů a zlodějíčků. Být bankéřem je velice ošidná záležitost, natož ve středověku. Na druhou stranu, pokud se vám daří, snadno a rychle se stanete nejbohatší a nejváženější osobou ve městě.

Obchodník - Co jiného je obchod než levně koupit a draze prodat? Právě toto umění budete ze všeho nejvíce potřebovat ovládnout když se vám zachce býti obchodníkem. Vaše nabídka čítá přes 80 různých položek a to rozhodně není málo. Protože tato profese jako jediná má možnost obchodovat s ostatními městy, můžete vy jako jediná profese překračovat hranice svého města. Dávejte ale pozor na cla, sledujte pozorně situaci na trhu a nechte své zboží třeba i chvíli uležet - vyčkejte, dokud vám nebudou ceny příznivě nakloněny. A samozřejmě nezapomeňte svůj obchůdek chránit před zloději!

 

Podle toho, kterou cestu si zvolíte, tudy pak povedou vaše cesty. Kovářovým úkolem bývá třebas vykovat 50 dobrých podkov, úkolem zloděje uloupit 15 000 zlatých, úkolem bankéře může být aby se stal starostou. Nic není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá, a hra Europa 1400 - The Guild se svými třemi stupni obtížnosti nedá nikomu nic zadarmo. Donutí vás o své postavení bojovat. Vždy ale dávejte pozor, abyste se drželi v mezích zákona! Nejen, že můžete být lapen a pokutován, ale také vhozen do žaláře či dokonce mučen! A to by budování vašeho impéria rozhodně příliš nepomohlo, spíše naopak.

 

Je středověk a mnoho volných pracovních míst čeká jen na to, aby je zaplnili schopní lidé jako jste třeba vy. Chcete-li si vyzkoušet těžký úděl středověkého kováře, loupežníka nebo bankéře, je hra Europa 1400 - The Guild určena právě pro vás.

Oficiální stráky: http://www.the-guild.com/
Výrobce: 4Head Studios (http://www.4head.de/)
Vydavatel: JoWood Procutions (http://www.jowood.com/)

Váš názor Další článek: Fotky z natáčení vietnamského dabingu Vietcongu

Témata článku: , , , , ,