Europe Racer – závodění po evropsku

Máte rádi závodní hry? Máte rádi arkádové závodní hry? Pokud zní odpověď na předchozí dvě otázky ano, pak tu dnes pro vás něco mám – to něco je titul Europe Racer, která je již podle názvu spjat s naším kontinentem. Tato hra pochází z dílny poměrně neznámé společnosti Davilex a rozhodně nevypadá nezajímavě. Tedy na první pohled.
Žánr: arkádová závodní hra
Minimální konfigurace: procesor Pentium II 233 MHz, 64 MB pamětí, 3D grafická karta, Windows
Doporučená konfigurace: procesor Pentium II 400 MHz, 64 MB pamětí, 16 MB grafická karta, Windows
3D akcelerace: ano
Multiplayer: ne
Výrobce: Davilex
Distributor: Davilex

Máte rádi závodní hry? Máte rádi arkádové závodní hry? Pokud zní odpověď na předchozí dvě otázky ano, pak tu dnes pro vás něco mám – to něco je titul Europe Racer, která je již podle názvu spjat s naším kontinentem. Tato hra pochází z dílny poměrně neznámé společnosti Davilex a rozhodně nevypadá nezajímavě. Tedy na první pohled.

Závodních her se urodí každý rok opravdu velké množství a je jen na škodu, že většina z nich zapadá jen do všedního průměru, či hůře, může být za hru hodnou naší pozornosti považována jen stěží. Tak trochu jsem byl zvědav, jak se s tímto dilema popere právě závodní hra, které v sobě nese název našeho domovského kontinentu, Evropy. A jak si myslíte, že to dopadlo? To je napsáno v dnešní recenzi.

Pokud hledáte přesnou simulaci jízdy autem, na Europe Racer ani koutkem duše nemyslete. Jedná se o čistě arkádovou závodní hru, které na vás neklade žádné přehnané nároky a tak si ji může zahrát opravdu každý, i simulátory aut a jiné techniky neprověřený hráč. Hru vytvořila společnost Davilex, které nepatří mezi zrovna známé herní vývojářské týmy, ale to samozřejmě nic nevypovídá o kvalitě jejich her (také bych si nedovolil soudit podle známosti firmy, která hru vytváří – inu, každý může někdy překvapit, i když staří známí a osvědčení vývojáři jsou přece jenom nad zlato :-).

Europe RacerEurope Racer

Hned po spuštění hry na vás čeká opravdu nepříjemné překvapení. Menu je naprosto, ale opakuji naprosto katastrofální a vypadá jako by vypadlo z nějaké nekomerční nepříliš povedené hry (nic proti nekomerčním hrám, jen mě nenapadlo lepší přirovnání :-). Menu je snad nejhorší, jaké jsem v závodních hrách v poslední době viděl a to tedy mám s čím porovnávat. Pokud překousnete tuto, pro někoho jistě nepřekousnutelnou chybu :-), čeká na vás už výběr jednotlivých herních módů. Nenajdete zde nic výjimečného, proč také měnit osvědčený systém, i když bych něčím neotřelým a jedinečným samozřejmě nepohrdl (přiznám se, že mě samotného ale nenapadá, jaký mód k hrám se závodní tématikou doplnit – stejně jsou tu od takovéhoto přemýšlení přece jenom herní vývojáři). Ale zpět k herním módům – je jich tu hned několik, konkrétně pak namátkou Quick Race, Championship, Adventure, Dual Race či Time Trial. O většině z nich si uděláte obrázek již ze samotného názvu, trochu více pohovořím snad jen o šampionátu, který také jako jediný za řeč stojí :-). Vaším úkolem je pouze jediné – za zvolený tým, který vám dal důvěru a nechal vás usednout do svého monopostu (tedy do auta, monopost přece jenom patří do trochu jiné kategorie) zajíždět co nejlepší výsledky. Ještě se zdržím u týmů – ve většině her jezdíte sami za sebe, v Europe Racer však za nějaký ze spousty týmů, které jsou zde na výběr. Kromě typického loga každého z nich je sem přidána i jeho krátká charakteristika, která je ovšem více méně jen pro doplnění či eventuelně pobavení, popis pak tým prakticky neovlivňuje (slovo prakticky jsem použil proto, že jsem nikdy takovéto ovlivnění nezpozoroval, ale možné je samozřejmě vše). Po výběru týmu vám bude přiděleno auto, které (což já osobně velice chválím) má přesně dané „schopnosti“. Ty můžete vylepšovat nakupováním nových součástek, v Europe Racer se však neplatí dolary či librami, ale novou evropskou měnou, eurem (hra má přece jenom v názvu ono slovo Europe, raději však kdyby zde nebylo, protože tahle hra nám čest rozhodně nedělá). Výměna motoru není nikterak levná, jakmile však vejdete do samotné hry, zjistíte, že sehnat požadovaný obnos nebude zase takovým problémem. Peníze totiž nezískáváte jen za své umístění, ale i díky na trati rozmístěným peněžním odměnám. Kromě nich najdete na trati objekty, jejichž sebráním si můžete opravit či vylepšit auto… Podstatou samotného závodu je však pochopitelně porazit soupeře, tratě se kterými se setkáte vás provedou spoustou známých evropských míst, většinou však středem měst. Se závodem ve volné krajině se snad až na několik málo výjimek nesetkáte (mimochodem, tratí je něco přes 22). Jinak ale tratím není co vytknout, jsou naopak jednou ze světlejších výjimek jinak dosti katastrofálního titulu.

Europe RacerEurope Racer

Teď se přesunu k tomu, na čem stojí či padá každá dobrá, respektive špatná závodní hra a tím je hratelnost. O tom, jak se hra hraje by si měl udělat obrázek spíše každý z vás, já se o něm odmítám vyjadřovat, stejně jako o chování vozů (nakonec se tedy ale přece jenom vymáčknu – vše podtrhne a zdůrazní jedno jediné slovo – katastrofa!). Nepatřím sice mezi odborníky co se týče fyzikálního modelu vozů, ale i přesto mám dost zdravého rozumu a pozorovacích schopností na to, abych si všimnul, že není vše úplně v pořádku. I tady tedy nezbývá než potvrdit, že Europe Racer poněkud zaostává za konkurencí a zapadá nejen do průměru, ale ještě hlouběji. Opravdu nejhroznější je ale umělá inteligence všeho v uvozovkách živého ve hře. Vaši protivníci jsou naprostí tupci a mám se co držet, abych na jejich ohodnocení nepoužil tvrdší slova (budete vyhrávat i na nejtěžší obtížnost, nemusíte mít strach). To samé se dá říci i o policii. Ta povětšinou rozestaví na silnici zátarasu z automobilů a jinak se na nic smysluplnějšího nezmůže. Inteligence chodců není o nic lepší, jejich vzhled ještě navíc grafik pěkně zvoral.

Světlé stránky hryTemné stránky hry
  • tratě
  • snad hudba
  • jedná se o hru, která se věrna svému jménu snaží reprezentovat Evropu
  • hra se sice snaží reprezentovat Evropu, ale spíš ji dělá ostudu
  • katastrofální hratelnost
  • grafika a zvuky
  • chodci
  • otřesná umělá inteligence soupeřů, policistů či chodců

Hudba, zvuky a grafika. Jednoduše řečeno jsou na tom velice podobně jako ostatní „části“ hry, tedy dosti uboze. Grafika se dá pochválit snad co se týče tratí, auta jsou naopak strašná a o chodcích už jsem se jednou zmiňoval, katastrofou je grafika v menu, ale to už tu také jednou bylo. Zvuky jsou na tom stejně, není na nich nic vyloženě špatného, ale ani výjimečného. Hudbu mohu pochválit, ta v menu je totiž docela příjemná při poslouchání.

Europe RacerEurope Racer

No a závěr? Opět se nám tu objevila hra, která asi neměla spatřit světlo světa. Nic proti vývojářům, ale není jediná věc, která by mohla nějakého hráče na tomto titulu zaujmout a tím pádem nezbývá než hodnotit jinak než jak jsem to udělal…

Grafika: 3/10
Zvuky: 3/10
Hudba: 5/10
Hratelnost: 3/10
Další arkádová závodní hra a další propadák. Někdy si v roli recenzenta připadám jako testovací králík, protože nemohu uvěřit, že se snad na pultech českých obchodů vyskytuje hra kvalit Europe Racer.
Celkové hodnocení: 3/10
Váš názor Další článek: Novinky ze Star Wars Galaxies

Témata článku: , , , , , ,