Byznys | Nvidia | EVGA

EVGA skoncovala s Nvidií. Už nebude vyrábět grafické karty a oželí 80 % příjmů

Redaktor Gamers Nexus získal přímo od ředitele společnosti EVGA velmi překvapivé informace, které se týkají trhu s grafickými kartami. EVGA totiž dle oficiálního vyjádření ukončuje dlouholetou spolupráci s Nvidií a přestane kompletně vyrábět grafické karty.

Šéf Andrew Han se také vyjádřil, že EVGA neplánuje vyrábět ani grafické karty od AMD nebo Intelu. Společnost v tomto segmentu zkrátka končí a přijde o 80 % příjmů. Hlavním důvodem je nemožnost domluvy s Nvidií, která si partnerství „neváží“ a vyzdvihováno bylo například neúměrné snižování cen Founders edicí grafických karet. Kvůli tomu už EVGA poměrně dlouho prodělává na každé prodané kartě.

I když tak EVGA přijde o 80 % příjmů, v ziscích to rozhodně takové číslo nebude. Například u počítačových zdrojů má EVGA třikrát vyšší zisk než u grafických karet a vyrábí také klávesnice, myši, zachytávací karty, chladiče a další produkty. EVGA bude dále podporovat a reklamovat současnou a starší generaci grafických karet na bázi čipů od Nvidie, nové generace modelů GeForce RTX 4000 se však neúčastní i přes to, že vyrobila několik prototypů.

S Nvidií se v poslední době rozešlo i několik dalších významných výrobců, mezi kterými je například BFG nebo XFX. Mezi exkluzivními partnery zůstávají už jen Pny a Zotac, ostatní jako Asus, Gigabyte a MSI vyrábí i grafické karty od AMD.

Bude zajímavé sledovat, jak se situace vyvine a co je vlastně v pozadí tohoto velkého rozchodu. Je jasné, že EVGA nedostala potřebnou podporu a marže, které by potřeboval asi každý výrobce. Nyní navíc nastane těžké období po šílené poptávce – , poptávka klesla (ekonomická krize), bazary budou plné starých generací grafických karet kvůli konci těžení Ethereum a to může zcela zabít zájem o novou generaci grafických karet.

Nvidia také možná plánuje větší přechod na vlastní výrobu a postupně se zbaví partnerů. Právě přímý prodej zákazníkům skvěle funguje jak Applu, tak třeba i Tesle v případě elektromobilů a to bez předání části marží prostředníkům.

Partneři v případě grafických karet ale měli jasnou přidanou ho


Nejoblíbenější grafiky EVGA

Další oblíbené grafiky EVGA


dnotu – nabízeli různé druhy chlazení, které byly efektivnější než to, co dokáže Nvidia navrhnout a vyrobit u Founders edicí. K tomu se objevily i různé speciální modely s řadou vylepšení pro náročné a podobně.

Diskuze (9) Další článek: Jedna z prvních létajících motorek na světě vydrží ve vzduchu až 40 minut

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,