Exkluzivně: Quake III Revolution pro PS2

Je mi skutečně milou ctí a potěšením vám oznámit, že první skutečně zásadní titul pro PlayStation 2 právě dorazil na pulty našich obchodů. V mém případě konkrétně na pult brněnské prodejny videoher Megami, kde jsem se snažil držet na uzdě všechna ta obdivná citoslovce, co se mi drala na jazyk při pohledu na tuhle očekávanou záležitost.
Jako blesk z čistého nebe mne zasáhla zpráva od majitele brněnské prodejny počítačových her Megami, pana Hořice, že Quake III Revolution právě dorazil. Není to tak dlouho, co jsme se na Doupěti radovali z fantastického prewiew a obdivovali screenshoty… a nejednou je „kvák“ tady. A stojí za to! Proč je vlastně tak důležitý?

Nu, myslím si a snad nejsem sám, že Quake 3 je prvním z těch opravdu hodně velkých a zásadních titulů, které se na PS2 mají objevit na začátku jeho tažení USA a Evropou. Navíc jde o jeden z prvních velkých projektů tzv. třetí společnosti, což znamená, že hru pro svoji konzoli neudělala Sony, ale vývojový tým s pomocí třetí osoby – distributora. Sony z celé této záležitosti má nezanedbatelný bonus za licenci a pak také titul, který pomůže prodejnosti PS2. Protože – a to je ze všeho nejdůležitější – Quake 3 je vynikající hra. Víc, než to. Je to zcela zásadní hra, kterou miluje víc lidí, než byste možná řekli.

Quake 3 na PlayStationu 2Quake 3 na PlayStationu 2

Nuže ani jsem se nestihnul navečeřet, popadl jsem nějaké to oblečení, omluvil se nevyvenčenému pejskovi a utíkal jsem na Českou, abych se na vlastní oči přesvědčil, že nejde o opožděný apríl. A nešlo. Od dnešního dne je Quake 3 skutečně v prodeji, na pultě v Megami stojí dokonce nepochopitelných 1.888,- Kč, což mi za hru tohoto jména pro PS2 připadá slušně řečeno podhodnocené (a asi to tak nebude u všech prodejců, řekl bych).

Vás ale nejspíš bude zajímat (pokud právě nejste na cestě do obchodu), jak se Quake povedl. Nuže, z toho, co jsem zatím mohl vidět a ozkoušet, se Revolution nemá po technické stránce absolutně za co stydět. Fantastické světelné efekty, absolutní textury a nově implementované grafické prvky, zkrášlující zdi arén, fantastická plynulost (údajně asi 60 frámů za vteřinu) a perfektní hudba… to všechno je dohromady smrtící kombinací, která vás přiková k obrazovce a nedovolí vám se od ní jen tak odtrhnout.

Co jsem se zatím díval, jsou zde všechny arény, kterými jsem prošel v PC verzi, plus samozřejmě slibované exkluzivní PS2 arény. Je zde nějaký ten nový herní mód (Elimination a zřejmě také Campaign) a podpora hry více hráčů. Bohužel ještě není nasměrována na internet, umožňuje tedy pouze klasické klání na rozdělené obrazovce, na druhou stranu se však hra ani trochu nezpomalí ani při čtyřech hráčích a několika dalších botech. Druhou chybou na kráse, kterou Quake 3 Revolution trpí, je chybějící podpora myši a klávesnice, na druhou stranu ale hru nebude možné hrát po netu a tak tento zdánlivý handicap nikoho nezvýhodní. Proč zdánlivý? Neboť pokud někdo (jako já) hraje na konzolích celý svůj život, dokáže s ovladačem nekonečně víc, než s myší a klávesnicí… jinak je ovládání příjemné a bezproblémové.

Quake 3 na PlayStationu 2Quake 3 na PlayStationu 2

Rád bych vás ujistil, že Quake 3 Revolution je skutečná bomba, i když možná nejde zase o takovou revoluci, jakou přinese třeba MGS2 nebo Final Fantasy X (která definitivně přestává být utajovaným projektem s těmi tunami obrázků a filmečků z Tokio Game Show). Quake 3 je však geniální akce, stoprocentně hratelná a jednoznačně jedna z nejlepších (tří) svého druhu. Nevím jak vy, ale já si kváka koupím. A pokud u jeho hraní neumřu, napíšu na něj pro vás recenzi a budu se těšit na Unreal Tournament.

Diskuze (8) Další článek: Přetaktování od A do Z VIII – procesory VIA

Témata článku: , , , , , , , , ,