F1 2001 – udělejte Engeho mistrem světa!

…a je tu nájezd do posledního kvalifikačního kola. Teď nebo nikdy! Přece nebudu na startovním roštu zase čumět Frentzenovi do výfuku! Blíží se závěrečná rovinka a já bleskově řadím sedmý stupeň. S plynovým pedálem přišpendleným k podlaze projíždím cílem a jedním očkem pošilhávám po časomíře… No jo, někdo holt z poslední řady startovat musí.
Žánr: simulátor F1
Minimální konfigurace: procesor Pentium II 333 MHz, 64 MB paměti, 16MB grafická karta, DirectX 8
3D akcelerace: ano
Multiplayer: LAN + internet
Výrobce: EA Sports
Distributor: EA Sports

…a je tu nájezd do posledního kvalifikačního kola. Teď nebo nikdy! Přece nebudu na startovním roštu zase čumět Frentzenovi do výfuku! Blíží se závěrečná rovinka a já bleskově řadím sedmý stupeň. S plynovým pedálem přišpendleným k podlaze projíždím cílem a jedním očkem pošilhávám po časomíře… No jo, někdo holt z poslední řady startovat musí.

Titulem F1 2000 odstartovali v loňském roce Electronic Arts novou řadu automobilových závodních simulací. Tato premiéra byla přijata se značnými rozpaky – na svou dobu velmi slušná grafika byla vykoupena krvavými hardwarovými nároky a ani další stránky hry nebyly bez chyb. Úplný propadák to nebyl, ale konkurence měla v tu chvíli na trhu kvalitnější soupeře. Všechny ty efektní screenshoty z avizovaného pokračování mě nechávaly po celou dobu v naprostém klidu. Po zkušenostech se zlepšovatelskými schopnostmi EA v sériích typu NHL jsem žádnou revoluci nečekal. Světe, div se - a ona přišla!

F1 2001F1 2001

Ani nevím, kde začít. Asi u úžasného vizuální zpracování. Od základu nový 3D engine vyniká schopností rychle a precizně vykreslovat kromě závodních monopostů i celou trať s jejím okolím, což není taková samozřejmost, jak by se mohlo zdát. Navíc vše vypadá velice sexy už od střední úrovně detailů, na plné detaily je grafika bez diskuse na současné špičce. Totéž platí i pro kompletní ozvučení celé hry. Přitom nároky na hardware nejsou zdaleka tak vysoké jako loni. Pro představu - na testovaném Celeronu 800 vybaveném 256 MB RAM a GeForce 2 MX běží vše naprosto plynule v rozlišení 1024x768/16bit na high detail (3.stupeň ze 4).

F1 2001F1 2001

Obrovským kladem nového enginu je i skvělá iluze rychlosti jízdy. Konečně nemáte na rovinkách ten hloupý pocit, že jedete sotva šedesátkou, přestože rychloměr se už dávno přehoupl přes 300 km/h. Dynamiku jízdy se rozhodně podařilo zvládnout na jedničku, čehož si osobně velmi cením. A tím se pomalu dostáváme k modle všech automobilových simulátorů – k fyzikálnímu modelu závodních vozů a jejich chování na trati. Posuzování této stránky hry je trochu problematické – dobrovolně přiznávám, že jsem v žádné formuli dosud neseděl a z Tomáše Engeho rozumy u piva taky netahám. Takže se trochu zdráhám deklarovat jízdní vlastnosti vozů jako realistické, i když mi to tak může stokrát připadat. Určitě se však dají označit za férové – každá jezdecká chyba je spravedlivě potrestána, a až se s vozem postupně skamarádíte, přestanete vždy jen prohrávat.

Abyste to neměli hned od začátku tak těžké, hra nabízí několik stupňů obtížnosti. Na vítězství v té nejjednodušší vám bude stačit i joystick ze smetiště, na kterém funguje pouze jedno tlačítko. Přiřaďte mu funkci „plný plyn“ a o víc se nestarejte - auto si bude samo zatáčet i přibržďovat. Pokud naopak zvolíte obtížnost „Veteran“ a ještě ručně povypínáte zbývající usnadnění, pak si můžete být jistí, že s těžkou nohou se vám nepodaří ani vyjet z boxů. Tato volba je ovšem to nejlepší, co vás můžete ve F1 2001 potkat. Nechápu, jak to vývojáři zařídili, ale i při smrtící obtížnosti to není frustrující, ale nadmíru zábavné. Garantuju vám, že závod o třech kolech nedokončíte ani napoprvé, ani napodruhé, ani napodesáté (22.místo s průměrnou rychlostí 40 km/h neberu). Pokaždé si však řeknete – dobře mi tak, příště tu nohu z plynu před ucpanou šikanou sundám dřív. A skutečně, při dalším závodě zabrzdíte včas, ale protože zapomenete vymáčknout spojku, chcípne vám motor. Způsobů, jak předčasně ukončit závod je tady opravdu nepřeberné množství, a téměř všechny následují bezprostředně po vaší chybě. S notoricky známými opruzy z ostatních simulací, kdy vás při brždění někdo zezadu bezostyšně nabere, se ve F1 2001 setkáte zhruba stejně často jako při opravdových závodech.

F1 2001F1 2001

Jak ale všichni víme, účinkování ve Formuli 1 se neskládá jen ze samotných závodů. Pokud chcete mít šanci na úspěch, musíte před vlastním startem absolvovat spoustu procedur, které jsou sice nepovinné, avšak o to důležitější. Tréninky, zkušební jízdy, kvalifikace, ladění vozů a jejich následné testování - to všechno na vás čeká při cestě na stupně vítězů. Nikde naštěstí není psáno, že musíte začít rovnou šampionátem. Pro seznámení se světem F1 by to nejspíš ani nebyla ta nejšťastnější volba. Pojďme se tedy podívat, co všechno hra nabízí. Na výběr je těchto pět módu:

  • Driving school – praktická výuka jízdy ve stylu autoškoly. Vyberte si dvoj- nebo trojmístný (!) monopost a vyrazte na některou ze zkušebních tratí. Nejdříve zvolený úsek projede předpisově instruktor a pak vám předá řízení - dokud jej nezvládnete bez chyby, můžete to zkoušet znovu a znovu. Pomáhají vám při tom semafory a barevné čáry na asfaltu. Po zelené můžete jet co to dá, červená signalizuje nejvyšší čas na brždění. Podle dosaženého času dostanete za úspěšně projetý úsek bronzovou, stříbrnou nebo zlatou medaili.
  • Test day – volná jízda po závodním okruhu, kde můžete do omrzení studovat záludnosti trati nebo testovat vliv nastavení jednotlivých parametrů vozu na jeho jízdní vlastnosti.
  • Quick race – pouze zvolíte vůz a trať, a bez dalších průtahů stojíte spolu s ostatními jezdci na startovním roštu před rozsvícenými semafory. Pro prvních pár dnů zřejmě nejvyužívanější mód.
  • Grand Prix – jedna Velká cena se vším všudy. Než se dostanete k samotnému závodu, musíte absolvovat několik měřených tréninků, kvalifikaci a zahřívací kolo. Pokud vám nevadí startovat z poslední řady, můžete tohle všechno samozřejmě přeskočit.
  • Championship – za touto volbou se skrývá absolvování kompletní letošní sezóny seriálu Grand Prix Formule 1 od Austrálie až po Suzuku. Každému závodu opět předchází tréninky, kvalifikace a zahřívací kolo. Skvělá zábava pro ostřílené piloty.
Ještě si neodpustím malou poznámku k technické stránce programu: Po instalaci jsem narazil na zajímavý problém týkající se plynulosti grafiky. Na radu setupu jsem nastavil v rozlišení 1024x768 vysoký stupeň detailů. Výsledkem však byl jednociferný počet zobrazovaných snímků za sekundu. Toto nedopatření se k mému překvapení nepodařilo odstranit ani snížením detailů na minimum při 640x480, ani reinstalací DirectX. Ještě než jsem stačil absolvovat doporučené harakiri s kombinováním nejrůznějších ovladačů, pomohla mi šťastná náhoda. Spuštěním utilitky Fraps zobrazující v DirectX aplikacích aktuální fps celý problém najednou zmizel a formule začaly šlapat bez nejmenších problémů.

F1 2001F1 2001

F1 2001F1 2001

F1 2001F1 2001

Asi by to ani nebylo normální, kdyby tak složitá hra neměla nějaké mouchy. Naštěstí jich není mnoho a navíc věřím, že většinu z nich opraví první patch. Co tedy vývojářům trochu ulítlo? Tak především je to chybějící podpora Force Feedback volantů, dále slabší replay, některé kuriózní situace, jako například pohodová jízda rychlostí 320 km/h s utrženým předním kolem, a hlavně chybějící Tomáš Enge v soupisce jezdců. Pokud Electronic Arts neopraví aspoň tohle, tak to vidím minimálně na sepsání ostré prosby :-).

Grafika: 10/10
Zvuky: 9/10
Hudba: 7/10
Hratelnost: 9/10
Závěr je jednoznačně pozitivní – věřím, že většina z nás bude považovat F1 2001 za nejlepší simulátor závodů formule 1 současnosti. Pokud EA Sports neusnou na vavřínech (jak se poslední dobou stává jejich dobrým zvykem), budeme se mít v příštích letech opět na co těšit.
Celkové hodnocení: 9/10
Diskuze (24) Další článek: Nejočekávanější hra pro Xbox dokončena

Témata článku: , , , , , , , ,