F1 2011 – nejrychlejší závody (dojmy)

Královna motosportu se hlásí podruhé, prý v lepší formě a nově s multiplayerem. První dojmy z hraní jsou ale rozporuplné.

"Nové okruhy. Noví jezdci a nová pravidla. Sebastian Vettel jako aktuální šampión. Ještě hezčí grafika a více animací. Zkrátka lepší, ještě lepší, nejlepší." Povídačky tvůrců o tom, na kolik bude F1 2011 rozdílnou hrou oproti své o rok starší kolegyni, vypadají tak nějak podobně. Hráli jsme preview verzi na PS3 a víme, zda se něco změnilo přímo na dráze.

 

První zdání ne(z)klame

Při prvních pár jízdách působí F1 2011 jako stejná hra, kterou známe z loňska. Není na tom nic špatného. Použit je totožný engine EGO, grafické či jiné úpravy jsou minimální a spíše než nějakého okamžitého vizuálního vylepšení si všimnete, že tvůrci navýšili počet animací.

Uvidíte proto rozzuřeného Lewise Hamiltona, jak naštvaně rozhazuje rukama po dalším nedokončeném závodě

Uvidíte proto rozzuřeného Lewise Hamiltona, jak naštvaně rozhazuje rukama po dalším nedokončeném závodě (za tu havárku ale vážně nemohl!), nebo jeho oslavujícího týmového kolegu, který vyhrál závod ve stylu Alaina Prosta (tzn. svou chytrostí, dámy a pánové).

F1 2011 01.jpg F1 2011 02.jpg

První rozdíl snadno poznáte v souvislosti se zapracováním technologií DRS a KERS, které známe z reálné formule 1. Ty umožňují na dráze okamžitě zvyšovat výkon formule, což přináší více taktizování i předjížděcích manévrů. Soupeři se vás nebojí předjet, o něco více bojují i v situaci, kdy vy předjedete je. To je rozhodně dobrá zpráva.

Více simulace?

Vylepšeno bylo chování formule na dráze, byť zdejší změny se zavděčí především těm, kteří preferují příklon k simulaci. Brzdné body byly posunuty blíže k zatáčkám, snížila se přilnavost auta na trati. Letošní formule jsou mnohem nervóznější a každá chyba se na dosaženém čase na jedno kolo projeví dvojnásob. Velký vliv mají také pneumatiky a schopnost je při dlouhém závodě šetřit, což opět odpovídá tomu, jak vypadá letošní sezóna skutečných formulí.

VIDEO: 4878 'F1 2011 - Gameplay trailer'

Čekali jsme také další novinky, které byly přislíbeny do plné verze, ale v té preview bohužel chybí. Nejvýznamnější je safety car, který loni nepochopitelně absentoval. Přestože jsme se snažili, seč jsme chtěli – například zablokovat první zatáčku v Monacu, kde opravdu není na výběr a safety car vyjíždí každou chvíli –, Bernd Maylander nikde.

Ve dvou se to lépe táhne

V loňském ročníku nám tvůrci poněkud zanedbávali otázku multiplayeru. Letos se zdá být faktorem, který by mohl přesvědčit řadu hráčů, kterým nebudou stačit dílčí úpravy, o koupi hry. V první řadě je zde splitcreen pro dva hráče, který by měl být podle všech informací nejen v konzolových verzích, ale také na PC.

F1 2011 03.jpg F1 2011 04.jpg

Vedle něj se počítá se zpřístupněním celého šampionátu závodů až pro 24 závodníku (stejný počet jich jezdí reálně), přičemž 16 z nich mohou tvořit skuteční hráči a osm z nich si vezme na starost přímo AI (že by technologické omezení?). Dopředu je ale nutné počítat s tím, že takový závod nebude tou reálnou formulí 1, ale spíše takovým menším demolition derby.

Co jsme nemohli vyzkoušet

Jednou z častých odpovědí na otázku, proč F1 2010 některé recenzenty zklamala (a mě mezi nimi), byl odfláknutý mód kariéry.

Dočkat se máme dynamické denní doby v Dubaji, kde piloti startují do závodu za světla, ale dokončují jej za úplné tmy

Podle tvůrců byl viníkem nedostatek času při vývoji. Letos by měl být celý režim kariéry bohatší, ať už po stránce nových animací, rozšíření Parc Ferme a paddocku, nové pitlane (vše z toho nepodstatné), nebo také díky nápaditější komunikaci s médii a novému systému vývoje vozu na základě vašich výsledků (to už zní lépe). Zatím ale jen věříme tvůrcům, nic z toho jsme nemohli odzkoušet.

F1 2011 05.jpg F1 2011 06.jpg

Dočkat se máme dynamické denní doby v Dubaji, kde piloti startují do závodu za světla, ale dokončují jej za úplné tmy.

Dobré, ale bude to stačit?

Těžko nyní F1 2011 hodnotit. Zdá se, že jízdní model formulí je opravdu o něco blíže skutečnosti. Zároveň je ale potřeba smířit se s tím, že některé nedostatky v umělé inteligenci tvůrce netrápí a ani po roce je neopravili (například chování konkurence v první zatáčce, jejich volba taktiky pro závod apod.). O tom, zda bude nová hra „instant buy“ nebo nikoliv, nakonec zřejmě rozhodne multiplayer a také to, jak tvůrci vylepší mód kariéry. Držíme jim palce.

Dostupné pro: PC, X360, PS3, 3DS
Žánr: Závodní | Simulátor Formule 1
Výrobce: Codemasters | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 24. září 2011
Diskuze (3) Další článek: Oznámeno první DLC pro Resistance 3

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,