F1 2012 – letos i pro nováčky (recenze)

Přestaňte se bát, letošní formule jsou opravdu (skoro) pro každého. A nezklamou ani fanoušky.
Kapitoly článku

Jako fanoušek formulí jsem za současnou herní sérii rád. Hubená léta bez formulí na většině platforem nevyhovovala (skoro) nikomu, a když v roce 2010 Codemasters vypustili svou prvotinu, šlo o velmi slušnou hru. Loni byla hra o chlup lepší a i letos se koná další evoluce. Avšak s ohledem na měřítko, které na Doupěti používáme při hodnocení pravidelných sérií, nebudeme pouze chválit.

F1 2012 01.jpg

Co je dobré, neměnit!

Na dráze se toho na první pohled příliš nezměnilo. Ovládání hry a chování formulí je v podstatě totožné s loňským ročníkem, proto nebudete mít problém naskočit přímo do závodů (platí pro fanoušky).

F1 2012 02.jpgF1 2012 03.jpg

Vylepšeno bylo chování vozu při volbě různého nastavení; na dráhu tak můžete vyslat rychlou, ale v zatáčkách nervózní formuli, nebo skvěle ovladatelnou techniku s menší maximální rychlostí (např. pro specifické požadavky okruhu v Monaku).

Na dráhu tak můžete vyslat rychlou, ale v zatáčkách nervózní formuli, nebo skvěle ovladatelnou techniku s menší maximální rychlostí

V každém případě ale musíte přizpůsobit svůj závodní styl nastavení, které zvolíte; například v prvním ze zmíněných případů jednoduše zapomeňte na agresivitu v zatáčkách a brzké přidávání plynu, nechcete-li tedy skončit ve smyku vedle tratě.

Penalizace za každou hloupost

Opakovat musím každoroční výtky k AI, a to jak na úrovni soupeřů, tak vedení závodu. Zcela subjektivně mám problém s výkonností soupeřů, která se v průběhu závodu často mění bez ohledu na okolnosti (zejména pneumatiky). Závody hodně kazí a kouskuje i přecitlivělost při hodnocení závodních incidentů, kdy téměř každý kontakt se soupeřem znamená penalizaci, navíc formou časové penalizace 10 sekund k celkovému času v závodě. Kde je projetí boxy nebo posunutí na startu dalšího závodu? Alespoň, že v případě předjetí zkrácením trati máte možnost soupeři vrátit pozici a penalizaci se vyhnout.

Garáž a paddock vypadá na první pohled stejně, ale není tomu tak. Když jde o nastavení vozu, nemůžete své techniky žádat o časově náročné úpravy v rámci jediné session. Pokud tedy hrajete zkrácenou verzi závodního víkendu (kvalifikace a závod), musíte si na začátku dobře nastavení vozu promyslet s přihlédnutím k mnoha externím faktorům (počasí, typ okruhu, atd.).

Chce být přístupnější

Letošní ročník se přitom nese ve snaze přiblížit se hráčům, kteří mají před simulací podobného typu přehnaný respekt. Přibyl tzv. Young Driver Test, tedy testování mladých nadějí. Jeho účelem je seznámit vás s ovládáním formule (takže takový tutorial) a musí si jím projít každý hráč bez výjimky. Inu, proč ne.

F1 2012 06.jpgF1 2012 07.jpg

Rozšířen byl i seznam herních módů. Můžete si projít sezónu v několika zkrácených verzích šampionátu (a v obecně kratších závodech), díky čemuž netráví jedna sezóna 20+ hodin (realita běžné kariéry), ale zvládnete to v mnohem kratší době. Přibyla řada videí a prvků „osvětového“ typu, které vás mají zatáhnout do dění okolo F1 i její historie.

F1 2012 20.jpgF1 2012 21.jpg

Starý mód kariéry se prakticky nezměnil a do manažerského simulátoru má stále velmi daleko, spousta věcí navíc funguje vyloženě jen na efekt (kdo je jedničkou, jak rychle se tým rozhodne vyvíjet vůz apod.). Novinky jsou opět kosmetické. V průběhu kariéry dostáváte možnost aktivovat si rivalitu s jezdcem, o jehož sedačku máte zájem. Pokud ho porazíte v sérii závodu (lépe se umístíte), je vaše. Jiné změny jdou vyloženě špatným směrem – nemůžete se například zhostit žádného ze skutečných jezdců (a já se tak těšil na Kimiho).

F1 2012 16.jpgF1 2012 17.jpg

Vítám hraní pomocí splitscreenu, které naštěstí nebrzdí pokles framerate nebo jiné neduhy. Tenhle typ závodění sice do reálné F1 nepatří a není tak zábavný jako u klasických arkád, ale „party faktor“ se počítá.

Nové menu se povedlo

Výrazně hezčí je pohled do zákulisí hry. Starý interface herního menu vystřídal nový, který nese jistou známku honosnosti pojící se k formuli 1 (všechno se to leskne a připadáte si jak na autosalonu).

Starý interface herního menu vystřídal nový, který nese jistou známku honosnosti pojící se k formuli 1

Pravda, načítání hry na PS3 stále nebylo zrovna svižné (upozornění, obrázky v recenzi jsou natípané z PC verze), ale můžete se alespoň zabavit pohledem na blýskající se vozy a nejrůznější závodní statistiky.

F1 2012 08.jpgF1 2012 09.jpg

V námi recenzované verzi letos chyběl safety car, nebo se nám jeho výjezd nepodařilo zinscenovat ani pomocí hromadných nehod. Sázíme spíše na první možnost. Loni nás výrobce hry upozornil, že novinářská verze se od té prodejní právě v tomto detailu liší. Letos jsme se podobné informace nedočkali, v hodnocení ale tento nedostatek není nijak zahrnut.

Hodnocení hry? Zatraceně individuální

Letos to bude těžké. Pokud se na F1 2012 podíváme z pohledu novinek a rozšíření, pak sice musíme dát palec nahoru za různé drobnosti, Codemasters si ale nenašli čas/peníze (doplňte si sami) rozvíjet hru v místech, které by zajímaly skalní fanoušky. Udělali nicméně více pro casual hráče, a pokud mezi ně patříte, můžete letos do kolotoče slavné formule 1 naskočit rychleji než kdy dříve.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Závodní | Simulátor Formule 1
Výrobce: Codemasters | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 22. září 2012
  • Zpřístupnění hry nováčkům
  • Dobré chování vozu
  • Nastavení vozu
  • Nové herní menu
  • Možnost hraní ve splitscreenu
  • Chyby v AI
  • Slabší mód kariéry
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,