F1 2017 - nechte se své(z)st (recenze)

Závodní sezóna 2017 série Formule 1 je již nějakou tu dobu v běhu. Codemasters nás však nechtějí nechat pouze nečinně přihlížet, ale dávají nám výbornou příležitost stát se její součástí. Alespoň tedy v její virtuální podobě. F1 2017 je na světě!

Série F1 je silně specifickou záležitostí, která byť disponuje silnou fanouškovskou základnou, rozhodně není pro každého. Jedná se o záležitost, která vás dokáže nechat buďto ledově chladnými nebo naopak pohltit netušeným způsobem. Pakliže patříte do druhé z těchto skupin, jistě vám neunikla čerstvá novinka studia Codemasters - F1 2017.

Jak již název napovídá, pochopitelně se jedná o nový přírůstek simulující právě probíhající sezónu. V následujících odstavcích se podíváme trochu blíže na to, co vlastně hra nabízí a pokusíme se určit, komu je vlastně primárně určena.

8-25-2017_11-29-30_PM.png8-25-2017_11-29-32_PM.png8-25-2017_11-29-40_PM.png
Věrohodnost zpracování je ukázková, v tom ostatně F1 vždy excelovalo.

S licencí jde všechno lépe

Co by to vlastně bylo za simulátor F1, kdyby se nemohl chlubit oficiální licencí FIA? A co by to bylo za simulátor sezóny 2017, kdyby tato licence byla pro ročníky předešlé? Závodní série F1 od Codemasters je v tomto ohledu naprosto vzorovou záležitostí, neboť na tomto poli získává respekt už z principu. K dispozici jsou tedy hráčům všechny monoposty sezóny 2017, na výběr jsou pochopitelně též všichni piloti a prohánět se můžete po všech oficiálních okruzích letošního šampionátu.

8-25-2017_11-29-48_PM.png8-25-2017_11-29-43_PM.png8-25-2017_11-29-36_PM.png
Obsah je bohatý, není tu však nic, co bychom neviděli už dříve.

Novinka však zachází ještě o kousek dále, neboť nabízí možnost zajezdit si po okruzích také ve vybraných modelech předchozích sezón. Konkrétně si pro nás vývojáři připravili následující vozy:

1988 McLaren MP4/4, 1991 McLaren MP4/6, 1992 Williams FW14B, 1995 Ferrari 412 T2, 1996 Williams FW18, 1998 McLaren MP4-13, 2002 Ferrari F2002, 2004 Ferrari  F2004, 2006 Renault R26, 2007 Ferrari  F2007, 2008 McLaren MP4-23 či 2010 Red Bull RB6.

Šance vyrazit na trať v těchto legendárních kouscích tak dává prostor pro nostalgické vzpomínání na ročníky, kdy se po okruzích proháněli např. Ayrton Senna, Nigel Mansell, Michael Schumacher, Damon Hill, či Mika Häkkinen. Jedná se o příjemné zpestřetí a vzdání holdu těmto legendám jak na úrovni monopostů, tak pochopitelně i na úrovni jednotlivých jezdců.

8-25-2017_11-29-52_PM.png8-25-2017_11-29-55_PM.png8-25-2017_11-30-08_PM.png
Kromě nejnovějších monopostů si zajezdíte i s naprostými legendami formulí.

Vybere si každý

Jednotlivé herní módy jsou navržené tak, aby si mohl vybrat opravdu každý. Ať už příležitostní hráči, kteří si chtějí jen tak svobodně zakroužit po okruzích nebo naopak fanoušci preferující dlouhodobější snažení v podobě sezóny či přímo perfektně zvládnuté kariéry. Vezměme to ovšem popořádku. Jedním z nejméně náročných módů, určených především k tréninku a osahání si herních mechanik, je tzv. time trial. V tomto módu usedáte do kokpitu vybraného vozu (ze zmíněných dvou kategorií vozů klasických a těch pro letošní sezónu) na vybraném okruhu a kroužíte si do zblbnutí. Samozřejmostí je pochopitelně možnost mnoha nastavování jednotlivých parametrů vašeho vozu a vězte, že tady se rozhodně nudit nebudete. Na druhou stranu, pakliže vás tato činost příliš nevzrušuje, můžete se odevzdat do rukou vašich techniků.

 

Jednotlivé herní módy jsou navržené tak, aby si mohl vybrat opravdu každý. 

 

Dále jsou k dispozici tzv. events, které představují jednotlivé momenty ze skutečných závodů F1. Tyto momenty odráží ty nejfantastičtější okamžiky daných závodů a je jen na vás, zda-li dokážete zopakovat historii. V praxi tak usedáte do konkrétního monopostu v kůži konkrétního jezdce, např. 10 kol před koncem samotného závodu s poničeným předním křídlem. Zopakujete historii a budete se snažit dokroužit závod s touto poruchou nebo obětuje svůj desetivteřinový náskok na druhého jezdce a zvolíte raději strategii zastávky v boxech?

Tyto výzvy opět nejenže zpříjemňují a zatraktivňují celou hru, ale navíc tak nějak přibližují hráče skutečným momentům a propojují svět virtuální s tím reálným. Jedná se tak o nejlepší reklamu pro závody F1.

8-25-2017_11-30-00_PM.png8-25-2017_11-30-04_PM.png8-25-2017_11-30-16_PM.png
Mini-příběhy dokážou skvěle osvěžit hratelnost, pokud vás nudí jezdit dokolečka to vaše.

Zajezdit si také můžete vybranou Grand Prix, a to s možností přizpůsobit si celý závodní víkend. Rozhodnete se, zda-li chcete absolvovat páteční a sobotní volné jízdy a zda-li se chcete zúčastnit kvalifikace a pokud ano, tak v jakém modelu. A nejinak je tomu i v případě samotného závodu, u kterého si nastavujete počet okruhů či procentuální část reálné velké ceny.

Dále tu máme mód Grand Prix, která je sice příjemnou záležitostí, ovšem tak nějak vytrženou z kontextu. Pakliže totiž chcete prožít skutečný zážitek, je třeba se do celého šampionátu ponořit, vrhnout se do něj po hlavě. A v této souvislosti nám vývojáři nabízí jednak variantu šampionátu, ke kterému asi netřeba nic moc dodávat, ale především bohaté kariéry.

8-25-2017_11-30-12_PM.png8-25-2017_11-30-20_PM.png8-25-2017_11-30-23_PM.png
V kariéře si užijete vzestup na vrchol světa formulí.

Tak blízko, jak jen to jde

Tím největším lákadlem a samotným vrcholem celé hry je pochopitelně mód kariéry. Jedná se o komplexní pojetí kolotoče F1, a to v každém směru. Pakliže jste někdy toužili být co nejblíže tomuto fantastickému světu, nikdy jste neměli lepší příležitost. Ano, pochopitelně jde pořád jen o hru, ale Codemasters se snaží zachytit opravdu všechny možné aspekty opravdového závodníka. Díky módu kariéry tak pochopíte, že být závodníkem F1 rozhodně neznamená jen závodit. 

 

Pakliže jste někdy toužili být co nejblíže tomuto fantastickému světu, nikdy jste neměli lepší příležitost.

 

Prožijete si mnoho emotivních zážitků, absolvujete nespočet testů a tréninků, zároveň též pohovorů s manažerkou, techniky, inženýry apod. Budete se sami podílet na rozvoji stáje a budete činit rozhodnutí, která jistě ovlivní celkový postup v rámci vaší kariéry. Celý tento kolotoč je budován takovým způsobem, aby nabízel mix závodění, taktizování, akce a promýšlení. Celý ten koktejl funguje přirozeně a vtáhne vás do dění celkem rychle.

Za každý trénink, kvalifikaci, závod a plnění předem daných cílů dostáváte určitý počet XP bodů, které můžete následně investovat do hodně rozvětveného stromu dovedností. Za takovou košatou korunu by se nemusela stydět ani mnohá RPG. Na výběr je opravdu mnoho oblastí, např. rychlost, aerodynamika nebo odolnost. Díky bohatému výběru tak máte možnost utvářet budoucnost stáje k obrazu svému a přizpůsobovat si monopost vlastnímu stylu.

8-25-2017_11-30-27_PM.png8-25-2017_11-30-34_PM.png8-25-2017_11-30-42_PM.png
Kariéra nabídne solidní nášup RPG elementů, které dodávají hře říz a důležitost rozhodnutí.

Audiovizuální stránka

Zastavme se nyní u audiovizuálního zpracování nového ročníku F1. Začneme u samotného ozvučení, které je naprosto strhující a není zde co vyčítat. Bzučivé zvuky motorů, skřípění brzd, rádiová komunikace. Vše v naprostém pořádku. Maličko možná zamrzí nějaký ten soudtrack v hlavním menu, ale na druhou stranu tam příliš mnoho času trávit rozhodně nebudete.

Grafická stránka hry má dvě strany mince. Začneme tou zaprášenější, a tou jsou jednotlivé animace během hraní. Záběry na život v pit lane, rozhovory s novináři, práce technických iženýrů atd. bohužel nevypadá tak živě a uvěřitelně jako zbytek hry. Animace jsou unylé a vypadají vskutku nehezky. Naopak, co se samotného hraní týče, zde se Codemasters opět vytáhli. Vozy, tratě, odlesky, grafika kokpitů, grafika textová, zkrátka téměř vše krom mimoherních animací je naprosto úchvatné a přibližující se realitě. F1 2017 na okruzích zkrátka vypadá výtečně.

8-25-2017_11-30-38_PM.png8-25-2017_11-30-45_PM.png8-25-2017_11-30-53_PM.png

Jízdní model

Jelikož hra představuje simulátor, rozhodně by bylo šlušné povědět si něco o jízdním modelu. V tomto směru je třeba konstatovat, že F1 2017 nabízí mnoho a mnoho možností jízdních asistenci, díky kterým se hra pohybuje jak na úrovni arkády, tak na úrovni reálné simulace. Předem zdůrazňujeme, že se jedná o těžkou hru, která rozhodně nedává nic zadarmo. Každý vůz se chová naprosto jinak, velkou roli pochopitelně hrají klimatické podmínky. Rozhodnete-li se povypínat veškeré asistence, připravte se na skutečnou hardcore výzvu, minimálně tedy v samotném začátku.

 

F1 2017 nabízí mnoho a mnoho možností jízdních asistenci, díky kterým se hra pohybuje jak na úrovni arkády, tak také na úrovni reálné simulace. 

 

Díky velkému množství nastavení jízdních vlastností je hra určena téměř pro každého v závislosti na míře trpělivosti a řidičského umu. Málokdo z nás kdy seděl či snad bude někdy sedět ve skutečném monopostu F1, nicméně domnívám se, že po vypnutí veškerých asistencí se jízdní model hodně přibližuje realitě.

Za zmínku stojí též kolizní model vozů, který je skutečně působivý i odstrašující zároveň. Stačí totiž jeden malý ťukaneček, šťouchaneček a budete nuceni navštívit boxy. Vše vypadá naprosto přirozeně a navíc, každý byť sebemenší defekt okamžitě poznáte na svých časech. 

8-25-2017_11-30-49_PM.png8-25-2017_11-31-05_PM.png8-25-2017_11-31-21_PM.png

Letošní virtuální ročník série F1 se zkrátka opět povedl. Třebaže najdeme nějaké ty chybičky či připomínky, v celkovém pohledu ale hra nabízí opravdový zážitek a možnost nahlédnout do celého toho slávou provoněného kolotoče. Ještě nikdy v historii jste nemohli být tak blízko, jako právě nyní. Pro milovníky série F1 naprostá nutnost, pro ty, které nechávají jména jako Vettel, Hamilton či Alonso chladnými spíše sázka do loterie.

Hodnocení: 4 / 5

Klady:

  • Oficiální licence pro sezónu 2017
  • Legendární vozy nedávné minulosti
  • Mód kariéry
  • Krásná grafika a parádní ozvučení

Zápory:

  • Nevzhledné mimoherní animace
  • Absence výraznějšího hudebního doprovodu

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

V Minecraftu postavíte cokoliv, podívejte se na Paříž z 19. století

V Minecraftu postavíte cokoliv, podíve…

Minecraft nás svými možnostmi nepřestává překvapovat. Nejzajímavější projekty jsou však stále ty, které simulují reálná města.

17.  7.  2018 | | 8 N/A
Nejkrásnější konzolové hry: když na výkonu nezáleží (galerie)

Nejkrásnější konzolové hry: když na vý…

Kdo říkal, že na hezké hry potřebujete jen to nejvýkonnější PC?

15.  7.  2018 | | 5 N/A
Rozšíření do KC Deliverance opět láká na krásy českých lesů

Rozšíření do KC Deliverance opět láká …

Je čas vrátit se do českých luhů a hájů a okusit krásy našeho středověku.

12.  7.  2018 | | 2 N/A
KC Deliverance: From the Ashes: znáte Jindru, všechno spraví! (recenze)

KC Deliverance: From the Ashes: znáte …

První DLC do Kingdom Come: Deliverance konečně spatřilo světlo světa a neslibuje málo. Máte se stát rychtářem a spravovat vlastní vesničku. Přesto nás DLC vůbec nenadchlo.

10.  7.  2018 | | 5 N/A
Tipy na nejlepší gaučovky: k čemu sednout s partou přátel

Tipy na nejlepší gaučovky: k čemu sedn…

Parta kamarádů, velký gauč, jedna obrazovka. Mysleli jste si, že gaučový multiplayer už je mrtvý? Kde že. Stačí dobře hledat a my jsme to udělali za vás.

21.  7.  2018 | | 2 N/A