Fable: The Journey - dělám pohyby (recenze)

Fable pro Kinect s sebou přináší mnohá prvenství, ale i s nimi spojené nemoci průkopníků. Přesto je to Fable se vším všudy.

Dost bylo her pro Kinect, kdy jen poskakujete před obrazovkou. Pokud chcete využít pohybového senzoru v relativním klidu vaší pohovky, je Fable: The Journey hrou přímo pro vás. Lionhead dali hlavy dohromady a vymysleli, jak si i vsedě užít výhod Kinectu.

Nalijme si čistého vína - Fable pro Kinect je on-rail hra jako vyšitá. Smíříte-li se s touhle myšlenkou, můžete jí dát šanci, jinak hledejte rovnou jinde. Jasně nalinkovaný příběh je dostatečně silný, i když se nevyhne obvyklým klišé, a v rozumných dávkách vám předkládá akční části, logické vsuvky a řízení povozu.

Raději na povozu, než po svých

Nezbláznil jsem se, prásknutím opratí dáte vaší klisně pobídku, taháte pro změnu směru, nebo prostě položíte ruce do klína pro držení směru a rychlosti. A, ač se to na první pohled nezdá, je to i zábava. Jízda na povozu totiž není pouhé pobízení klisny.

Jen můžu doporučit hraní rozumně kouskovat

Na cestě sbíráte roztroušené zkušenosti, některé musíte v určitých rychlostech, vyhýbáte se překážkám, zpomalujete před nerovnostmi, anebo třeba utíkáte před tajemným děsem.

fable_the_journey_01.JPGfable_the_journey_02.JPG

Navíc se i o svoji klisničku musíte starat, čistit ji, krmit, nebo ošetřovat po zranění. I když se to může zdát jako drobnosti, právě tyhle detaily ve spojitosti s vašimi pohyby prohlubují vaše pouto s oblíbeným zvířetem. Podobně i ostatní postavy, ač je jich jen pár, jsou pěkně propracované a nejedná se jen o ploché charaktery, kterých je v moderních hrách plno.

fable_the_journey_03.JPGfable_the_journey_04.JPG

Paradoxně horší část nastává ve chvíli, kdy sesednete z vozu a vyrážíte na dobrodružství po vlastních. Je sice krásné, že jednou rukou metáte blesky, druhou pak manipulujete s předměty (včetně nepřátel), časem přibudou i další kouzla, ale přesnost ovládání je tragická.

TIP: Když už vám teče do bot, nezapomeňte, že se můžete krýt. A mnoho bojů vyřeší i automatická korekce směru kouzla poblíž cíle, která ale nefunguje na puzzle.

Zejména tedy ve chvíli, kdy nemáte klasickou pohovku, ale chcete využít třeba sedací pytle, hra pak úspěšně zaměňuje kolena s rukama a vaše magické střely létají všude možně, jen ne tam, kde byste je viděli rádi.

Středně rychle

Naštěstí, nebo možná pro někoho bohužel, je hra dostatečně jednoduchá, aby nedocházelo ke zbytečným frustracím - v podstatě si v pohodě prožíváte příběh a spoustu věcí ani neřešíte. Jen můžu doporučit hraní rozumně kouskovat, zatímco kolega hrající na jeden zátah nadával na neustálé opakování toho samého, při poklidnějším hraní mi nic podobného nepřišlo. Fable: The Journey je sice první "velká" hra pro Kinect, ale pořád má daleko ke klasickým hrám, kde hrát několik hodin v kuse v podstatě nevadí.

Tvůrcům se však docela podařilo aspoň nasadit rozumné tempo - po náročnějších scénách si můžete vždy chvíli odpočinout při animacích, abyste zase nabrali sílu na držení otěží. Navíc je cesta docela různorodá, grafika je typicky fablovsky stylizovaná, plná barev a jasných tónů, případně temnoty nejtemnější. Atmosféru perfektně doplňují i zvuky s hudbou, tvůrci viditelně do hry dali aspoň po technické stránce vše.

fable_the_journey_05.JPGfable_the_journey_06.JPG

Fable: The Journey mne příjemně překvapilo - od první hry do gauče u Kinectu jsem čekal větší problémy. Na druhou stranu se může těžko srovnávat s klasickými tituly, ale dokážu si představit, že prorazí cestu pro další podobné hry. Pokud vám nevadí, že je koridorovější než Duty Calls a hodí se po menších dávkách, může být Fable pro Kinect vhodné i pro vás, jinak si musíte ale najít lepší zábavu na zimu.

Dostupné pro: X360
Žánr: Akce | on-rail akční RPG
Výrobce: Lionhead Studios | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 4. září 2012
  • Kinect z pohodlí gauče
  • Propracované postavy
  • Rozumně zvolené tempo
  • Nepřesné ovládání
  • Minimum rozhodování
  • Opakující se situace
Váš názor Další článek: Metro: Last Light se chlubí grafikou a depresivní atmosférou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,