Fakta o Icewind Dale 2

Je tomu několik dnů, co bylo oficiálně ohlášeno druhé pokračování úspěšného RPG Icewind Dale od Black Isle Studios, tvůrců her jako Baldur's Gate či Fallout. Za tu poměrně krátkou dobu se již objevilo množství informací, které vám zde přinášíme v přehledném souhrnu. Vypadá to, že rozhodně je na co se těšit!
Je tomu několik dnů, co bylo oficiálně ohlášeno druhé pokračování úspěšného RPG Icewind Dale od Black Isle Studios, tvůrců her jako Baldur's Gate či Fallout. Za tu poměrně krátkou dobu se již objevilo množství informací, které vám zde přinášíme v přehledném souhrnu. Vypadá to, že rozhodně je na co se těšit!

Začneme pěkně od základů, to jest enginem, na kterém Icewind Dale 2 poběží. Jedná se samozřejmě o vylepšený Infinity engine, vlajkovou loď společnosti Interplay, na kterém byla postavena již zmiňovaná dílka jako Baldur's Gate či Planescape Torment. I proto se nedá čekat přílišný posun kupředu co se týká grafické úrovně - avšak ti, kteří si zamilovali izometrický pohled (který se dle mého subjektivnío názoru hodí k tomuto typu her nejlépe ze všech, ať už je 3D grafika sebefotorealističtější) jistě nebudou zklamáni.

Icewind Dale 2Icewind Dale 2

Příběh se opět odehrává v oblasti Icewind Dale na kontinentě Faerun, v říši Forgotten Realms, v dalekých severních zasněžených pláních. Od konce prvního Icewind Dale uplynulo nějakých třicet let. Vaše parta se opět vydá do nehostinných plání kolem Desetiměstí (Ten Towns). Tentokrát se bude jednat zejména o město Targos, kolem kterého se z ničeho nic začínají rojit hordy goblinů, skřetů a jiných potvor, které se snaží zastavit veškerý obchod v oblasti a celou ji ochromit. Zvědi Desetiměstí přinášejí zprávy, že hordy jsou silně organizované a že za nimi zřejmě stojí někdo nebo něco mnohem chytřejšího a silnějšího. Starosta Targosu si tedy najme vaši partu, aby vypátrala, co nebo kdo je onen neznámý, který se snaží podmanit si kraj.

Třídy, podtřídy a rasy

Třídy:
Fighters: Mercenary, Wizard Slayer, Kensai
Rangers: Giant Killer, Archer, Stalker
Paladins: Cavalier, Inquisitor, Votary
Druids: Aes Dana, Avenger, Shapeshifter
Thieves: Assasin, Arcane Rogue, Swashbuckler
Bards: Blade, Riddlemaster, Skald
Clerics: Silverstar of Selune, Battleguard of Tempus, Dreadmaster of Bane

Rasy:
Lidé: Aasimar, Tiefling
Elfové: Drow elf, Wood elf
Trpaslíci: Gray dwarf, Gold dwarf
Hobiti: Lightfoot halfling, Ghostwise halfling
Skřítci: Deep gnome

Icewind Dale 2 bude hra opět založená na skupině šesti postav. Ty si budete moci ze začátku vygenerovat či si vybrat z již přednastavených. Nebude možné importovat si staré uložené hry z jedničky ani z Baldur's Gate či Planescape Torment. Nebude ani možné později přibírat do skupiny nováčky - parta, kterou si vyberete/vygenerujete za začátku s vámi bude až do konce. První díl občas Icewind Dale byl kritizován zejména pro svůj příliš akční přístup, stejně jako pozdější datadisk Heart of Winter. Proto tvůrci ještě o něco později vydali zdarma třetí datadisk zvaný Trials of the Luremaster, který přidal mnoho hádanek a vůbec trochu "odakčnil" celou hru. Druhý díl Icewind Dale má být vyváženou kombinací všech tří - má se zaměřovat samozřejmě zejména na boj vaší družiny a početných nepřátel, ale neopomene ani nějaké ty hádanky, povídání s NPC postavami a propracovaný příběh, o kterém se zmínil před chvílí. Přesto se ale opět bude jednat o vcelku lineární dobrodružství, ve kterém nenajdeme příliš mnoho postranních questů (jako například v BG). Cílem vývojářů je, aby se hráči dosyta vyřídili ale zároveň neztratili nit příběhu.

Icewind Dale 2Icewind Dale 2

Vraťme se ale k postavám. Ty budou začínat na levelu 1 a budou moci pokročit až na 30. úroveň (ve vylepšeném módu Heart of Fury)! Icewind Dale 2 bude využívat některé vybrané části třetí edice AD&D pravidel, které budou upravovat zejména magické a jiné bonusy. Taktéž budou k dispozici nové podrasy a také tzv. "kits" (které bych jako AD&D neznalec přeložil jako "soupravy"), což jsou jisté speciálně připravené typy postav. Mezi nové třídy bude patřit barbar, černokněžník a mnich. Nové rasy a podrasy zahrnují Půlorky, Drowy (neboli Temní elfové), Zlatotrpaslíci a další. Kompletnější výčet naleznete v tabulce.

V jednom z rozhovorů prohlásil J.E. Sawyer, hlavní designér hry, že jim již docházejí potvory z AD&D Příručky monster, které by mohli pro své hry rozpohybovat. Přesto se ale můžeme těšit na několik nových kousků, mezi jinými také Bugbear ("Broukoměd"), Goblin Worg Rider (goblinský jezdec na worgovi), Hook Horror ("Hákovec") či Neo-orog Shaman (neorogský šaman). Co se týká nových kouzel, těch bude přes padesát a celkový počet se tak vyhoupne na tři sta. Mezi ty nové bude patřit například Cacofiend, Gate či Meteor Swarm. Přibudou také další úrovně již známých kouzel, například Geedle's Electric Loop (vytvoří kruh elektřiny kolem toho, kdo jej vykouzlí), Ball Lighting (umožňuje házet malé elektrické koule) či Flensing (způsobuje četná povrchová zranění).

Icewind Dale 2Icewind Dale 2

Hardwarová náročnost bude úměrná použitému Infinity enginu, tedy minimálně PII 266 a 32 MB RAM, doporučeno je však Pentium II 300 a 64 MB RAM. Je zajímavé, že hru budete moct spustit v rozlišeních od 640x480 po neuvěřitelných 2048x1536 bodů! Multiplayer je samozřejmou součástí, ovšem nebude se příliš lišit od toho v jedničce (opět tedy budete prozkoumávat singleplayerová prostředí s partou svých kamarádů). Opět také bude možné importovat si vlastní portréty a hlasy. Hra se s největší pravděpodobností bude distribuovat na dvou stříbroplackách. Muziku pro ID2 připravuje člověk jménem Inon Zur, který dělal hudbu, vyjma několika filmů, také například k Fallout: Tactics, Baldur's Gate či Klingon Academy. Vydavatelem bude společnost Interplay. A teď možná některým z vás blesklo. Ano, ten Interplay, o kterém se ještě před několika týdny či měsíci šuškalo, že na to není finančně nijak dobře. A je to pravda, Interplay se potýká s velkými problémy. Ano, ano, kolečka cvakají, převody se mohou přetrhnout... No jistě! Icewind Dale 2 je sázka na jistotu! Je to takový "vedlejšák", který má vydělat peníze na další projekty, jako například Baldur's Gate 3 (možná, možná také ne). V každém případě i sami vývojáři jsou upřímní a říkají, že ID2 je tutovka, určená zejména k získání financí. Inu uvidíme, jak se to nakonec vyvrbí. Oficiálně ohlášené datum vydání je 28. květen 2002.

Oficiální stránky: http://icewind2.blackisle.com/.

Diskuze (2) Další článek: Nový týden: bude Mafia v Itálii zakázána?

Témata článku: , , , , ,