Falcon´s Eye – RPG provedené na výbornou

Dobrých RPG her je jako šafránu a mezi freewarem to platí dvojnásob. Čas od času se ale objeví hra, která zastíní ostatní v tomto žánru a všem ukáže, jak vyzrát na to, aby měla u hráčů velký ohlas a slávu. Jedním zářným příkladem toho, co zde bylo před chvílí jmenováno je Falcon's Eye, hra založená na populárním NetHacku.
Dobrých RPG her je jako šafránu a mezi freewarem to platí dvojnásob. Čas od času se ale objeví hra, která zastíní ostatní v tomto žánru a všem ukáže, jak vyzrát na to, aby měla u hráčů velký ohlas a slávu. Jedním zářným příkladem toho, co zde bylo před chvílí jmenováno je Falcon's Eye, hra založená na populárním NetHacku.

Falcon's Eye lze zařadit zcela jistě mezi ty nejkvalitnější tituly, jež kdy vznikly na poli freeware her. A když ne tam, alespoň by to bez diskuse byla jedna z nejlepších her ve svém žánru. A v čem že je tak výjimečná? Inu, to se brzy dozvíte – jednak její pravidla jsou dosti podobná Dungeons & Dragons, druhak je velmi komplexní, no a za třetí by to bylo zpracování. Tak těmito třemi ingrediencemi by se dala charakterizovat tato dobrá hra.

Falcon´s EveFalcon´s Eve

Příběh hry nás staví do role udatného hrdiny, jemuž se po dlouhé měsíce zdaly divné sny, které si nedokázal vysvětlit. Postupem času ale začal zjišťovat, že touží po tom, aby mohl navštívit ta místa, o kterých se mu tolikrát zdálo. Vyptával se a zjišťoval informace, až se jednou dozvěděl o Amulet of Yendor, věci, která může svému nálezci přinést velké bohatství, a dokonce jedna legenda hovoří o tom, že mu může být po jeho nalezení udělena nesmrtelnost od samotných bohů. Při naslouchání si uvědomujete, že by nebylo špatné ho zkusit najít, obzvláště, když se tyto příběhy až nějak moc shodují tomu, co mívá ve svých snech. Je rozhodnut a vydává se tedy na předlouhou cestu, na jejímž konci ho čeká bohatství a sláva.

Po tomto intru, které je provedeno formou několika obrázků doprovázených texty se ocitáte v samotném podzemním dungeonu, kde vaším jediným úkolem je získat Amulet of Yendor a přežít celé vaše putování ve zdraví, ale věřte mi, nebude to jen tak snadný úkol, jak se může na první pohled zdát. V podzemí se totiž setkáváte s mnoha nepřáteli, stejně tak zde budete nacházet mnoho pokladů, učit se novým věcem, bojovat, získávat kouzla, prostě po všech stránkách se začnete zlepšovat. Ještě před samotnou hrou si můžete zvolit jeden z 13 (!) různých charakterů, s kterým cestu podstoupíte, dále si zvolíte rasu, pohlaví a zda budete ctít zákon či ne. Asi nejzajímavější věcí na celé hře je fakt, že všechny lokace jsou generovány, a z tohoto důvodu dojde k tomu, že když dvakrát budete hrát za ten samý charakter, všechna místa budou jiná a nic se nebude opakovat. Opravdu skvostné. Dále ve hře máte spoustu funkcí a vlastností, ve kterých se můžete vylepšovat. Je toho opravdu hodně a popsání všech funkcí, které hra nabízí by zabralo opravdu dlouhou dobu, od toho je k archivu přibalen opravdu obsáhlý manuál ve formátu HTML.

Falcon´s EveFalcon´s Eve

Grafika je 2D izometrická, lokace různorodé. Jediným neduhem, který na grafické stránce lze najít je to, že postavy jsou spíše statické než dynamické a když s nimi „chodíte“, vidíte vždy jen, že se posouvá obrázek vaší postavy, žádná animace nohou, nic, což není, jak mi dáte za pravdu, dvakrát nejlepší. Hudební stránka je naprosto dokonalá, snad jen zvuků mohlo být o něco více. Rozhodně není co řešit – stahujte, taková hra tu dlouho nebude, navíc je docela malá a tak by neměl činit potíže i majitelům modemů.

Homepage: http://falconseye.sourceforge.net.

Download (5,6 MB) zde.

Diskuze (2) Další článek: Tomáš Zvelebil končí na postu šéfredaktora Score

Témata článku: , , ,