Fallout 3 – není všem dnům konec

Nemálo z nás zaplakalo, když byl Fallout 3 po krachu Interplay zrušen. Dlouho se spekulovalo o jeho osudu a nevědělo se, zda někdy vůbec spatří světlo světa. Nakonec jej odkoupila Bethesda, tvůrci série her TES. O co vše jsme přišli a co nás tak čeká nyní? Bude to vůbec Fallout? Zkusili jsme pro vás najít odpovědi.

Platforma: určitě PC
Žánr: RPG 
Výrobce: Bethesta Softworks
Vydavatel: Bethesta Softworks
Homepage:
http://www.bethesdasoftworks.com/
Datum vydání: neoznámeno


V posledních letech to s Interplay nevypadalo nijak valně. Firma se dostala do ztráty a pomaloučku rozprodávala svůj majetek, propouštěla zaměstnance (jiní odcházeli sami) a nakonec uzavírala celá studia a rušila chystané projekty. Fallout 3, označován dříve pracovním názvem Van Buren, byl bohužel jedním z nich.

  

Takto měl vypadat Denver ve F3 * Doslova muzejní kousek * Screenshot z Van Burenu 1

Po řadě spekulací a nespočetných informací , které se objevily na internetu, nakonec vyplynulo, že práva na tvorbu hry odkoupila Bethesta Softworks. Vzplanulo mnoho rozhořčených debat, neboť se skalní fandové báli toho, že by se z Fallouta 3 mohl stát další Morrowind. Hodně se spekulovalo i o relativně novátorské vývojářské společnosti Silver Style Entertainment (dále jen SSE), která v současné době pracuje na hře The Fall (resp. ji upravuje), což je projekt podobný právě Falloutu.

Mnoho lidí si přálo, aby práva získali lidé z SSE, neboť tento tým tvoří z valné části fanoušci Fallout. Nakonec však boj o práva na tento titul prohráli. Otázka by mohla znít, zda-li pak je to dobře či ne? Bethesda je mezi RPG tituly jako doma a nedá se říci, že by svému oboru nerozuměla. Právě naopak. Je však nechvalně známá zabugovaností svých her, čehož se hráči u připravovaného Fallout 3 bojí. Nejhorší obavy se ale týkají samotného pojetí – nebude to další Morrowind či Oblivion? Bude to ten Fallout, kterého chceme všichni a v něhož doufáme?

  

Screenshot z Van Burenu 2 * Screenshot z Van Burenu 3 * Screenshot z Van Burenu 4

O co jsme přišli u Van Burenu?

Vzteky křičím a rvu si vlasy z hlavy, když brázdím internetem a nalézám další novinky ohledně zrušeného Fallout 3, připravovaného společností Black Isle, jenž spadala pod Interplay – původní tvůrci Falloutu. Bylo uveřejněno mnoho informací, design dokumentů, řady návrhů a jiných obrázků, které se týkaly právě jeho.

Jak jistě mnoho z vás ví, ve Fallout 2 byl docela dlouhý tutoriál – Chrám zkoušky. Van Buren měl mít tuto část hry daleko kratší, aby případné hráče neodradil začátek od dalšího hraní. Slibována byla řada lokací, některé známé z předchozích dílů; některé však dosti pozměněné a samozřejmě také spousta nových. Dle dostupných informací se jejich počet měl podle scénáře pohybovat v něco málo menších číslech než ve Fallout 2.

Hráč mohl navštívit řadu míst - například kaňon, v němž se nalézal ekologický systém schopný obsluhovat sebe sama a obsahoval nespočetnou sbírku předválečné fauny a flóry. Neméně zajímavou lokalitou mohla být přehrada Hoover Dam, která ve své radioaktivní vodě skrývá technologie, o kterých se nesnilo ani samotnému Bratrstvu Oceli. Přehradu však zabrala vláda New California Rebublic (NCR). Bratrstvu Oceli se to nelíbilo, neboť je tato lokalita v relativně dobrém stavu a kupodivu přežila ničivou válku. Další obětí NCR mělo být městečko Denver, jemuž měli ve Van Burenu panovat vězni a uprchlíci; hráč by zde ale mohl narazit i na různorodou zmutovanou havěť.

Zajímavou lokalitou byla také zlikvidovaná těžební společnost, která před válkou úspěšně fungovala. V  radioaktivních dobách ale ropa tolik na dračku nejde a vrty, které zde byly vytvořeny, hoří již dlouhá léta, přičemž jim nikdo nevěnuje pozornost. Mnoho lidí zde nežije, je to nehostinná krajina a kdo mohl, šel co raději jinam. 

Lokací bylo očividně a dle dostupných design dokumentů vytvořeno hodně a při čtení tohoto krátkého „výčtu“, ukazujícího spíše jen příklady, možná v kapse otevíráte kudlu. Nestojí to za to, zavřete ji. S kudlou ve Falloutu obecně moc nepochodíte a fakt, že by na vás zaútočili radioaktivní brambory, se nezdá příliš pravděpodobný. Což o to, s NPC mohla být vskutku grandiózní sranda. Vytáhnout Bozar a napálit to do někoho dávkou, se kterou by si oběť postačila i na několik let dopředu, je pocit k nezaplacení.

Doufejme, že se zlaté časy vrátí. Brutalita byla v celé sérii na denním pořádku a nejinak tomu mělo být u Van Burenu. Dívat se na to nepřátele tančící v rytmu kulek v roli řádného post apokalyptického DJe bylo vždy k nezaplacení. Ve Van Burenu mělo hrát roli hlavně místo zásahu, a to více, než v předchozích dílech. Pokud kdokoliv, třeba i někdo z vaší družiny, drtivý útok záhadou přežil, postava dle místa zásahu a velikosti zranění měla i reálně kulhat či se potácet. Dokážete si představit… Ne, raději nepřemýšlet.

  

Screenshot z Van Burenu 5 * Screenshot z Van Burenu 6 * Hezká kožená zbroj

Žít a jenom pít…

Jak tomu dnes bývá zvykem, postavy ve hrách mají dokonce svůj vlastní život a nejinak tomu mělo být i zde. Hráč už by tak musel počítat s řadou omezení, kdy by nemohl každou chvílí zapadnout do místní hospody a ztřískat se jak motyka místního zemědělce. Obchody by se otevíraly dle hodin, kdy by do nich přicházeli jejich majitelé a na večer zase odcházeli do svých skromných příbytků.

Autoři samozřejmě počítali i s nějakými těmi spolucestovateli, které by bylo možné nabrat různě v průběhu brouzdání nehostinným světem. Lišit se měli různou barvou kůže, oblečením, vzhledem, dokonce i rasou, takže by váš společník nemusel být nutně člověk, nýbrž třeba Ghoul či Supermutant. Počítalo se ale třeba i s možností nahlédnutí do jejich inventáře a manipulací s věcmi v něm obsažených. Dokonce měli mít i své vlastní názory a někteří mohli do značné míry odporovat rozkazům, které jste jim udělili. Znáte to, jeden si nešlehne, druhý to naopak přežene a problém je na světě. V průběhu vývoje Van Burenu ale nebylo jasné, jestli bude hráč moci zadávat nějaké rozkazy přímo v bojích. Myšlenka, že by bylo možné ovládat každého člena ve vaší partě tak, jako tomu bylo u Fallout Tactics, však byla zavržena.

Jednu z nejdůležitějších složek Falloutů tvořilo vylepšování své vlastní osoby a jejích vlastností. Ty měly oproti předchozím dílům doznat mnoha změn a cílem tvůrců bylo vytvořit jejich rovnováhu a vyrovnanost. Hráči si totiž často v nějakém předchozím díle navolili jedny z viditelně nejlepších a nejpřitažlivějších rysů, zatímco ostatní zůstaly většinou nevyužity. Dále specializace postavy měla mít daleko hlubší význam podle toho, jakých skillů jste dosáhli. Například takový medik by značně ulehčil léčení zranění a vyrábět z různého smetí a chemikálií nové léčivé prostředky. Rozhodně velice lákavě zněla i specializace vědce, kdy by hráč údajně mohl mít laboratoř, v níž by si šlo nějakým způsobem vylepšovat zbraně a jiná zařízení.

Tímto jsem se tak trochu dostal k možnosti mít vlastní kousek pozemku. Tato myšlenka samozřejmě mezi tvůrci byla a sami hráči si o ni prosili, nicméně ji autoři zavrhli. Důvod byl prostý - hra se neměla stát simulátorem života na poušti či nějakou ekonomickou strategií, ve které byste vydělávali jen a pouze peníze. Mělo se jednat o rozsáhlé RPG s žijícím světem a mnoha možnostmi.

  

Nějaká nová zrůda? * Brian Fargo na E3 osobně (ten v kvádru) * A zde je Brian Fargo ve větším detailu.

Jak to mělo vypadat?

Grafické zpracování lze u Van Burenu jen stěží soudit z těch několika málo uvolněných screenshotů, neboť jsou tyto obrázky z  ranné fáze vývoje. Grafika tudíž neoplývala kupříkladu stíny a jinými světelnými efekty a nebyla ani nějak výrazné upravována. Autoři si ale poměrně chválili fakt, že prostředí působilo 2D dojmem. Jak sami tvrdili v dobách, kdy se na Van Burenu pilně pracovalo v dílnách Black Isle, obraz byl natolik ostrý a kvalitní, že dokud nebylo pohnuto s kamerou, nikdo by nevěřil v jeho plnou trojrozměrnost. Nevěděli však, zda-li to mají takhle ponechat, nebo grafiku celkově poupravit, nakonec se k tomu ale ani nedostali.

Když si člověk vybaví veškerý dostupný zbraňový arsenál, jenž byl v předchozích dílech Falloutu, leckomu se zatají dech. Grafická stránka hry ale byla občas, zejména tedy ve Falloutu 1 a 2, řešena jednodušeji. Van Buren měl obsahovat ke každé zbrani a její možné úpravě vlastní animaci –mělo tedy jít poznat, zda máte plasmovou zbraň se speciálním zaměřovačem či bez něj. Mohlo tedy být více možné rozpoznat, co protivník drží v rukou a případně se připravit na to, kolik tělních otvorů vám v těle přibude.

Proč?

Možná si teď někteří říkáte, proč jsem zde pracně vyjmenovával různé vlastnosti a specifikace, jimiž měl Fallout 3 disponovat. Nuže, není naštěstí všem dnům konec. Jak jsem již zmínil na začátku článku a co také není dnes již nějakou novinkou, práva odkoupila Bethesta Softworks a ve chvíli, kdy čtete tento článek, pravděpodobně tvůrci pilně pracují v té nejtemnější místnosti osvětlené jen jednou lampou a mnoha monitory na svém Falloutu 3.

Grafika bude rozhodně vypadat jinak. Hra poběží na enginu pohánějící nově připravovaný čtvrtý díl The Elder Srolls. Takhle nějak by měl Fallout 3 grafické vypadat. Zárukou kvality pokračování by mohlo být to, že na Falloutu 3 s Bethesdou dělá sám Brian Fargo. Jeden z hlavních tvůrců starých Falloutů, který za tímto celým atomovým světem stojí. 

Na E3 toho sice nebylo moc k vidění, ale alespoň to vypadá, že jsou práce u Bethesdy v plném proudu. Je docela možné, že spousta věci původně plánovaných pro Van Buren a v tomto článku zmíněných bude obsahovat i připravovaný Fallout 3. Starý, známý a skvělý nukleární svět v dalším pokračování, na které všichni netrpělivě čekáme, jehož se ale asi hned tak nedočkáme. V létě se mluvčí Bethesdy zmínil o tom, že se o vývoji nebude nic podrobně sdělováno, dokud nebude větší kus práce hotov. Nuže, nechme se překvapit. Snad se tento rok objeví o vývoji nějaká zajímavější zmínka.

Jak se těšíme: 90%

Diskuze (63) Další článek: Titan Quest se připomíná

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,