PC | Akce | RPG | Preview

Fallout 3 – připravte se na budoucnost

Nakrmte malé stádečko Brahmin a do ruky vezměte věrný Bozar. Fallout se vrací už tento podzim.
Kapitoly článku

Největší herní výstava E3 sotva začala a už tu máme hit, na který čekají téměř všichni. Ano, mluvím o hře Fallout 3, nástupci legendárních izometrických RPG. Nejenže byl vypuštěn nový trailer a jedno video přímo ze hry (obojí najdete někde v článku, nebojte se), ale vybraní novináři si dokonce mohli titul přímo osahat. První útržkovité zprávy povídaly jen něco o tom, že jde o jednu z nejlepších her tohoto roku, další však byly o něco specifičtější. Jak to tedy vypadá v radioaktivní pustině?

Přitom žádný z vraků nepůsobí stejně a vypadá to, jako by byl každý z nich naprosto unikátní


Upřímně musím říct, že podle všech zpráv na mě Fallout 3 působí jako mix Oblivionu a S.T.A.L.K.E.R.a s košatými dialogy a samozřejmě známým fiktivním pozadím. Pro ty, co nevědí o Fallout 3 nic, jen ve zkratce shrnu: hra odehrává ve Washingtonu DC, roku 2277, dvě stě let poté, co se USA a Čína rozhodly rozpoutat nukleární válku. Hrstky lidí přežily v podzemních Vaultech a nyní mohou vyjít ven – trosky jsou však obydleny mutanty a ostatními přeživšími lidmi, jejichž život připomíná způsob obživy původních kolonizátorů Ameriky.

fallout3_artwork2.jpg
 

Přeskočme nyní úvodní tvorbu postavy (pokud chcete vědět, jak probíhá, přečtěte si dřívější preview) až do chvíle, kdy se masivní dveře Vaultu 101 odsouvají na stranu a vy poprvé spatříte slunce. Známý zvuk zapípání technologické hračky Pip-boy 3000 oznámí, že jste právě povýšili na další úroveň zkušenosti. Rychle tedy kontrolujete toto zařízení podobné velkým hodinkám a rozdělujete dostupné body do dovedností. Ty se od dob prvních Fallout nezměnily, a tak vidíte klasické: Malé zbraně, Energo zbraně, Řečník, Opravář...

Atmosféra jako z westernu

Co si žádá delší zmínku jsou navrátivší se Perky. Mimo těch klasických, jako je Masakr (nepřátelé umírají obzvláště krvavě) se zde objevuje spousta dalších, nových. Kromě mnoha, jež ovlivňují právě hodnoty skillů se objevují i méně klasické, jako je například Svůdce – v ženském ekvivalentu Černá vdova – který vám umožní snáze přesvědčovat charaktery opačného pohlaví, stejně jako vám přinese nezanedbatelný bonus při boji s nimi.

fallout3_08.jpg fallout3_09.jpg

Nyní však oddalte pohled od zeleného displaye Pip-Boye a pokračujte v cestě. Jako hráči si můžete zvolit pohled z očí třetí či první osoby. Přestože oba vypadají dobře, působí snímání světa z vlastních očí jako ta lepší varianta. Ať už se ale rozhodnete hrát Fallout 3 jakkoliv, jednoho si všimnete určitě. A to je neuvěřitelná detailnost prostředí. Hra samotná má ve scéně zobrazeno dvakrát více objektů než Oblivion a rozhodně se nejedná jen o nevýznamné efekty a křoví.

Můžete se tak kochat prachem, který odnáší vítr přes radioaktivní pustinu; pneumatikami poházenými všude kolem a dalšími malými detaily. Přitom žádný z vraků nepůsobí stejně a vypadá to, jako by byl každý z nich naprosto unikátní. To samé se týká i NPC, kdy už se vám doopravdy nestane, že byste potkali stejného člověka. A co víc, oblečení dokonce vypovídá i o samotném charakteru herní postavy, a tak už na první pohled můžete posoudit, jestli vám bude člověk ochotný pomoct, či vás pošle tam, kde slunce nesvítí. Smekám svůj pomyslný klobouk.

Stůj, nebo se netrefím!

Podle grafiky a systému snímání světa by se mohlo zdát, že Fallout 3 bude více než RPG připomínat klasickou střílečku. To si ale můžete myslet jen do chvíle, než se dostanete do první přestřelky. Jakkoliv zezačátku vypadá střelba jednoduše, už po několika výstřelech zjistíte, že se spoléháte na systém V.A.T.S. Díky němu totiž můžete zastavit boj a za akční body zamířit na určitou část těla. Hra vám nabídne detailní informace o každé ráně – šanci na zásah i přibližné zranění, jež nepříteli můžete způsobit.

Když koupíte kulku do ruky, sníží se vám přesnost míření nebo dokonce nebudete schopni zbraň držet vůbec


Nejlépe samozřejmě působí možnost ustřelit nepříteli jeho zmutovanou hlavu, ale ani ostatní části těla není hodno podcenit. Zraněním některé z končetin totiž můžete nepřítele zcela vyřadit z boje. Problém je ten, že podobně mohou smýšlet i vaši sokové. Určitě nepotěší, když v zápalu boje koupíte kulku do ruky a sníží se vám tak přesnost míření nebo dokonce nebudete schopni zbraň držet vůbec. Naštěstí jsou zde všudypřítomné stimpacky, jimiž můžete hojení hodně urychlit.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce, RPG
Výrobce: Bethesda Softworks | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 30. října 2008
  • Bezkonkurenční postnukleární zasazení
  • Volnost světa i řešení úkolů
  • Vývoj postavy
  • Zajímavé lokace a úkoly
  • Depresivní grafická stylizace
  • Hackovací minihra
  • Nedotažené úkoly a některé lokace
  • Málo výrazné postavy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,