PC | Video | RPG

Fallout 3: Nejlepší momenty

Připravili jsme pro vás sedm nejlepších momentů z Fallout 3 a jeden bonusový navíc. Druhá kapitola prozrazuje část přběhu, pozor na ni.
Kapitoly článku

Setkání s uvězněným supermutantem

Vault 87. Místo zvrácených pokusů, líheň supermutantů a vězení jednoho z nich, kterému po mutaci z hostitele ještě zbyla trocha funkčního mozku, aby mohl komunikovat... a studovat. Jelikož ale neslintal a nechrochtal dostatečně přesvědčivě jako jeho mutantí soukmenovci, zavřeli jej do pokusné kóje, kde visel léta na místním intranetu a pročítal takřka bezedný archiv bunkru. Během let dokonce zapomněl své jméno, a tak si propůjčil jedno ze své oblíbené knihy – Fawkes. Před pár týdny jej ale odstřihli od zdroje, což bylo pro Fawkese agónií. Vysvobodí jej hráč? Přes zmučenou psychiku má monstrum dobré srdce a silné ruce, pro něž je například nesení rotačního kulometu hračkou.

art06.jpg

První návštěva Paradise Falls

Turista by podle názvu očekával zurčící vodopády (když už ne vody, tak alespoň kyseliny), zelené stomy nebo alespoň vědeckou stanici s vegetačním biodómem. Vše, co zachytí pohled na Paradise Falls, je ovšem šrot. Moře haraburdí vyskládané do podoby nehostinné základny, mezi jejímiž troskami postávají věznění otroci, otrokáři s ostřížím zrakem okupují vyvýšené plošiny a uprostřed toho všeho si se svými nevěstkami užívá místní pašerácký baron. Osada skrývá mnoho možností i využití. Lze se přidat na stranu otrokářů, což je také jeden z nejjednodušších způsobů, jak se do uzavřené společnosti překupníků bílého masa dostat. Stačí si vytipovat „lukrativní zboží“, omráčit je paralyzátorem a nasadit speciální obojek, jenž vybuchne, pokud nositel nevezme nohy na ramena a okamžitě nedoběhne do bezpečného rádiu Paradise Falls.

paradise.jpg

Drtivý útok robota na konci hry

Bratrstvo oceli na tom sice není technologicky tak dobře, jako vojáci Enklávy, nicméně paladinům se podařilo v pustině naleznout zbraň citelné převahy. Desetimetrový robot byl sestrojen před válkou, aby pomohl odrazit čínskou invazi na Aljašce. Nyní trůní ve výzkumné laboratoři bratrstva napojen na diagnostické přístroje jen s malou perspektivou stanout na bitevním poli. Vyostřená situace však vědce donutí, aby tohoto leviatana aktivovali, a o to větší překvapení pak je, když se aktivují původní hlasové protokoly a robot začne mezi masakrováním vojáků Enklávy pořvávat „Zhyňte, čínští vetřelci!“

prewar.jpg

Věda ruku v ruce s psychologií

Pokud si hráč ve Fallout 3 vycvičí řečnictví na vysokou úroveň, obratně a mírumilovně vykličkuje z každé situace. Ani technokratičtí hackeři však nepřijdou zkrátka. Při interakci s počítačovými terminály se jim otevírají zajímavé možnosti, jako když například přesvědčí zlotřilý počítač, jenž má v plánu vyhubení většiny populace pustiny, že jsou jeho záměry chybné a vedou k zacyklovaným algoritmům, takže nebohá plechovka radši okamžitě zničí sebe samu. Kdyby měli autoři ještě o chlup větší smysl pro humor, jistě by jej hráč umluvil k uvaření večeře na rozpálených integrovaných obvodech.

art07.jpg

A třešnička na závěr

Nebojte se, úplný konec hry vám ve videu neodhalíme. Jednu důležitou část děje chvíli po jeho rozjezdu však ano. Z Megatuny jste posláni k rozhlasové stanici, kde však narazíte na trochu tužší odpor v podobě masy supermutantů, ale i spojence z řad Bratrstva oceli. Na náměstí před radiovou věží potkáte ale i supermutanta behemota, což je vskutku obří mnostrum. Ostatně podívejte se sami na desetiminutovém videu z hraní:

VIDEO: 628 'Fallout 3 - souboj s behemotem'

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,