Fallout: legendární série v deskoherním hávu (preview)

Na podzim loňského roku jsme se dočkali českého překladu deskové hry DOOM. Letos v létě se můžeme těšit na další legendární herní sérii v našem mateřském jazyce - už za několik týdnů se na pulty obchodů chystá Fallout.

Všichni fanoušci legendární herní série Fallout mají díky událostem posledních dní důvod k radosti. Na nedávno konané herní výstavě E3 bylo oznámeno další pokračování s názvem Fallout 76, které vzbudilo velkou pozornost. Fanoušci této postapokalyptické série v našich luzích a hájích však mohou mít radost ještě větší – vydavatelství Blackfire totiž oznámilo, datum vydání českého překladu deskové hry Fallout. Původně jsme se jí měli dočkat již na jaře letošního roku, došlo ale k menším komplikacím, po nichž to vypadalo, že se do nehostinného radioaktivního světa vydáme až kolem Vánoc. Jako blesk z čistého nebe tak působilo oznámení, že hra dorazí na pulty obchodů již 16. července letošního roku.

fallout8.jpg

Píše se rok 2077 a vy se jako člen Valutu 84 vydáváte do radioaktivní Pustiny s cílem přežít a získat větší vliv než ostatní hráči. Hra obsahuje čtyři scénáře, které nastíní počáteční situaci, nicméně to, jak se bude scénář dál vyvíjet, budete určovat vy sami svými rozhodnutími. Stejně jako v počítačové předloze, i tady budete plnit questy, přičemž vítězem se stane nikoli ten, kdo je splní nejrychleji, ale ten, kdo za ně získá více bodů vlivu reprezentovaných kartičkami s palcem. Každý quest má přitom 2-3 varianty zakončení, takže vám hra dává velkou míru volnosti. Ta je ještě umocněna faktem, že se nutně nemusíte věnovat hlavnímu úkolu, pokud se rozhodnete podívat se po okolí po nějakých vedlejších úkolech s naději, že získáte nějaké speciální vybavení, jež by se vám mohlo hodit, klidně můžete. Ostatně tyto vedlejší úkoly vám mohou pomoci také při plnění těch hlavních například tím, že si odnesete nějakou cennou informaci.

fallout4.pngfallout3.pngfallout2.png

Všechny fanoušky Falloutu jistě potěší, že deskovka hodně čerpá ze své počítačové předlohy, zejména ze 3 a 4 dílu. Každý ze scénářů uvede na scénu dvě ze čtyř dobře známých frakcí – Far Harbor, Capital Wasteland, The Pitt a The Commonwealth. Vy sami se přitom budete moci rozhodnout, jestli budete sympatizovat s tou či onou frakcí, nebo se pokusíte zůstat neutrální – questy totiž můžete plnit ve prospěch jedné či druhé frakce. Kromě toho potkáte celou plejádu postav známých z virtuálního světa. Nejsilnější zbraní Falloutu je právě jeho atmosféra podpořená silným příběhem. Jak jsme již naznačili, důležitým prvkem při vyprávění příběhu budou úkoly, jichž je ve hře 159 karet, jsou seřazeny podle čísel a podobně jako scény z deníku ve This War of Mine na sebe různě odkazují a navazují.

fallout5.png

Do postapokalyptického světa se můžete vydat v roli jednoho z pěti hrdinů reprezentovaných povedenými figurkami. Můžete být ghůlem, supermutantem, členem Bratrstva oceli, obyvatelem podzemního krytu nebo člověkem z Pustiny. Alfou a omegou pro vás každopádně bude váš HUB, tedy destička se schopnostmi vaší postavy. Kromě různých zarážek a válečků, prostřednictvím nichž si zaznamenáváte úrovně svých schopností, na ní naleznete také nápis S. P. E. C. I. A. L. Každé z písmenek symbolizuje nějakou vlastnost (síla, vytrvalost, inteligence, obratnost, charisma, štěstí) a výchozí stav je pochopitelně pro každou z pěti výše zmíněných postav jiný. Postupem času, s hordami mrtvých nepřátel za vámi, však své schopnosti můžete vylepšovat. Na této destičce najdete také ukazatel zdraví a radiace. Vzhledem k tomu, že herní svět je zamořen radioaktivním odpadem, budete si kromě ukazatele zdraví muset hlídat i tento aspekt.

Fallout se tváří jako kooperativní hra, nicméně s kooperací je to ve skutečnosti zhruba stejné jako v nedávno recenzovaném Zaklínači. Interakce mezi hráči je v podstatě omezena pouze na obchodování, jinak si každý hraje na svém písečku. Vaši protihráči jsou ostatně vašimi konkurenty ve snaze o získání co největšího vlivu, takže by nějaké bratříčkování bylo kontraproduktivní (na druhou stranu s nimi však nemůžete bojovat). Tento systém pochopitelně nemusí každému vyhovovat, na druhou stranu si myslíme, že je na trhu k dispozici spousta kooperativních her, v nichž si užijete spolupráce do sytosti. A pokud by se vám náhodou stalo, že byste k hraní nesehnali žádného parťáka, můžete si vyzkoušet také sólo variantu.

fallout7.pngfallout1.png

Herní mapa se skládá z hexů a je pro každý scénář jiná. Několik políček má sice své pevné místo (například města, abyste měli kam chodit pro úkoly) dané scénářem, ale zbytek se skládá náhodně, díky čemuž bude pokaždé co objevovat. Systém hry je poměrně jednoduchý, jedno herní kolo se skládá ze dvou částí. V té první provádí hráči své akce – mohou prozkoumávat mapu, pohybovat se, bojovat, tábořit, setkávat se nebo plnit úkoly. Ve druhé části je tažena karta s nějakou herní událostí.

fallout9.jpg

Důležitou součást hry budou tvořit souboje s nepřáteli. Soubojový systém je ve Falloutu vystavěn na hodech kostkami. Ty jsou celkem tři a mají na sobě obrázek těla s označenými zásahovými zónami (hlava, ruce, nohy). Abyste zabili nepřítele, musíte zasáhnout tu část těla, na níž je nepřítel slabší. To znamená, že pokud proti vám stojí nepřítel, který má zranitelnou nohu, bude vám celkem k ničemu, když ho dvakrát za sebou zasáhnete přímo do hlavy... Naštěstí ve hře najdete předměty, díky nimž můžete kostky přehazovat (případně k tomu lze využít odemknuté schopnosti postavy). Na kostkách jsou také symboly, které říkají, že naopak nepřítel zranil vás.

Celkově vzato vypadá deskový Fallout velmi dobře, a to nejen pro fanoušky série. Hutná atmosféra a důraz na příběh může přilákat i hráče tímto postapokalyptickým světem nepolíbené (navíc má hra v předobjednávce poměrně příznivou cenu). Ostatně tento předpoklad si budete moci ověřit už za necelý měsíc.

Váš názor Další článek: Megabot vs. Kuratas: bitky obřích robotů nejsou jen ve hrách

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,