PC | Recenze | RPG

Fallout Tactics: BOS – postapokalyptický mix krve a oceli

Po dlouhém období půstu, kdy se v pustinách času rozkládajících se za Falloutem 2 nic nedělo, se všichni příznivci této legendární akční RPG konečně dočkali. Fallout Tactics: Brotherhood Of Steel je sice RPG taktická týmová akce, ale vem to čert. Pustiny čekají, rekruti! Následujte mě!

Žánr: taktická týmová akce s RPG prvky
Minimum: P2 266 MHz, 64 MB RAM, DirectX 7
3D: Ne
Multiplayer: Ano
Výrobce: Micro Forté
Distributor:
Interplay

Některé okamžiky člověk nezapomene. Taková ztráta panictví (nebo panenství), ta se vám vryje do paměti stejně jako kulka do těla. A to nemluvím o episodě South Parku Cartman má anální sondu, soukromém videu Pamely Lee a legendární RPG Fallout. A zatímco část čtenářů teď odhopsala do videopůjčovny doplnit si základní vzdělání, vám - odhodlaným a věrným bojovníkům dychtícím po informacích - nabízím něco poznatků o novince Fallout Tactics: Brotherhood Of Steel.

Fallout Tactics: BOSFallout Tactics: BOS

První a druhý Fallout výrazným způsobem ovlivnili svůj žánr a staly se zaslouženě legendami. A tak, když se objevily po letech čekání a spekulací věrohodné zprávy o pokračování Falloutu, srdce nejednoho milovníka RPG a akce zaplesalo. Jak ale brzy vešlo ve známost, Fallout Tactics není třetím dílem. Ačkoli se totiž odehrává ve světě Falloutu a mnohé s ním má společné, klasická RPG se v něm míchá s taktickými prvky. Navíc za jeho vznikem nestojí specialisté na RPG z Black Isle, ale poměrně neznámý australský tým Micro Forté, který pracuje i na on-line akci Big World, o níž jste na stránkách Doupěte mohli také číst.

Tři CD, na kterých je Fallout Tactics k mání a hraní, ve vás probudí očekávání něčeho velkého. Doporučená instalace zabere 1,2 G vašeho harddisku (plná 1,6 G) a po jejím dokončení už se tomu, kdo hrál alespoň jeden z původních Falloutů, před očima objeví sympaticky povědomé menu. Duch Falloutu je tu cítit při každém kliku a autoři se za to nestydí – naopak. Ždímou z osvědčené poetiky drsnou akci a černý humor co to dá („Proč potřebuju katetr, když mám zlomenou ruku?“). Narazíte však i na podstatné rozdíly. Fallout Tactics má sice hlavního hrdinu, ten však není osamělým bojovníkem, nýbrž velitelem ozbrojeného komanda, v němž má každý člen svůj význam. A i kdyby ne, „být do počtu“ tu není urážkou. Hra je tvořena jednotlivými uzavřenými misemi, jejichž náročnost se stupňuje. Čas mezi plněním úkolů pak věnujete doplňování zbraní, střeliva a zdravotnických potřeb v bunkrech Bratrstva oceli. Zde také můžete zamáznout případné „díry“ v řadách vaší úderné jednotky – nových rekrutů je kolem 30, takže si určitě vyberete. Jediný, kdo je nenahraditelný a kdo nesmí umřít je hlavní hrdina – toho si na začátku více či méně stvoříte. Příznivci RPG si dají s postavou nového rekruta (případně rekrutky) Bratrstva oceli asi víc práce a vyhrají si i s barvou vlasů a brnění, stratégové tuto pasáž nejspíš rychle odbudou, aby už už absolvovali první briefing a mohli vyrazit do akce.

Fallout Tactics: BOSFallout Tactics: BOS

Jak už bylo řečeno, jednotlivé mise se co do náročnosti stupňují. Zpočátku tvoří hlavní náplň hry bojůvky s Nájezdníky, likvidace jejich velitelů a sem tam osvobození zajatců, jak se ale rozšiřuje a zkvalitňuje výzbroj postav, přituhuje i na druhé straně. Střetnutí s beastmastery, mutanty, energetické zbraně, obrněná vozidla, všudypřítomná radiace – v porovnání s tím působí úvodní mise jen jako nezávazné laškování. Fallout Tactics můžete hrát ve třech režimech – jako real-time strategii, jako kolovou strategii a jako týmovou kolovou strategii. Real-time režim je z nich určitě nejpůsobivější. Akce mají spád, hra doslova letí kupředu a první mise se takto dají poměrně snadno odehrát. Jakmile ale narazíte na zkušenější nepřátele, kteří jsou navíc stejně dobře vyzbrojeni jako kryti, zjistíte, že dál nelze jinak než kolově. AI jednotlivých členů vaší jednotky sice není vyloženě špatná a jejich chování navíc můžete ovlivňovat i přepínáním do tří různých módu pohotovosti, lidský mozek vycvičený sledováním akčních filmů a hrou desítek jiných titulů je však přece jen nenahraditelný a nenadělá tolik zmatků.

Fallout Tactics: BOSFallout Tactics: BOS

Problém je v tom, že při počtu členů komanda se díky tomu nepříjemně protahuje délka hraní – počítejte s tím, že na jednu misi budete potřebovat v průměru dobré čtyři, pět hodin. Vyhnout se kolovému způsobu bojování (který např. mně osobně jindy vůbec nevadí díky dlouholetému hraní Dračího doupěte a předchozím Falloutům) se dá zcela jednoduše – Fallout Tactics můžete hrát v real-time režimu a teprve v okamžiku, kdy narazíte na nepřítele, jenž se vymyká průměru, si přepnete v Options na kolový systém. Naopak to ale nefunguje a tak musíte v tomto režimu dorazit i zdecimované zbytky nepřátel.

Boj za využití strategického myšlení je hlavní a v podstatě jedinou náplní hry. RPG prvky se tu vyskytují pouze v podobě práce s vlastnostmi postav. Tato činnost je ovšem na druhou stranu zcela komplexní a jediné, co tu chybí je přesvědčení postavy – o tom jste rozhodli v okamžiku, kdy jste si hru koupili a dali se tak na stranu Bratrstva oceli. Rozhovory a především možnost svobodně se na jejich základě rozhodovat pro jedno z několika možných řešení tu chybí. O to víc jsou rozšířeny možnosti vedení boje. Postavy se mohou pohybovat ve stoje, v přikrčení a umí se i plížit, důležitou schopností bez které se nelze obejít je „sneaking“ – umění „zneviditelnit se“ - splynout s prostředím, schovat se ve stínech a dostat se nepozorovaně až za záda tupého nepřítele. Dobrou školou, která ukazuje praktické využití všech těchto schopností, je Tutorial. Ten vám ukáže i výhody tří stupňů pohotovosti, v nichž mohou postavy být. V tom prvním postava dělá pouze to, co jí určíte. V druhém je „připravena na boj“ a útočí v okamžiku, kdy někdo útočí na ni. Třetí stupeň je vyloženě agresivní a postava střílí na všechno, co je v dostřelu a hýbe se. Všechny tři stupně pak můžete ještě doladit pomocí procentuálního nastavení jejich úrovně. Že se vám to zdá komplikované? Nenechejte se zmýlit – je to jednouché, přehledné a hlavně praktické.

Fallout Tactics: BOSFallout Tactics: BOS

Najdete tu i spoustu dalších vychytávek – jednou z nich je např. používání formací, které se hodí obzvlášť má-li někdo ze skupiny brokovnici nebo kulomet. Vyhnete se tak nechtěným zásahům do vlastních řad. Rozvinut je tu i systém zranění – čas od času se u postav objevují namísto optimistického LEVEL nápisy jako BLINDED, CRIPPLED, BANDAGED a pod. Znamená to jediné – voják byl oslepen, vážně zmrzačen nebo je tak zafačován, že už mu nepomůže obyčejná první pomoc, nýbrž jen doktor. Věřte tomu, že tahat sebou nepoužitelného mrzáka (jak se mi to stalo s chudákem sniperkou Farsight) je horší, než mít kouli na noze. Na druhou stranu, pokud si dáte práci s vývojem postav a každou z nich začnete na něco specializovat, získáte vysoce profesionální jednotku, která vám bude dělat jen radost a z BLINDED A CRIPPLED se snadno vylíže díky zkušenostem vašeho doktora.

A protože systém vlastností je použit z původních Falloutů, věřte tomu, že možností specializací jsou desítky – zvlášť díky bonusovým „perkům“. Pro ty, kdož nevládnou angličtinou, je pak dobrou zprávou, že ke každé vlastnosti je tu kromě popisu i jednoduchý a velice srozumitelný obrázek, který říká to hlavní.

Přestože nemám k Fallout Tactics téměř žádných výhrad, dovolím si malou odbočku. Znovu se mi totiž (při vší zábavnosti této hry) potvrdilo, že pauzovací způsob boje z Baldur´s Gate je pro mě nenahraditelným ideálem, který umožňuje vychutnat si dynamiku real-time boje a zároveň dává kdykoli možnost oddychu a určení další strategie. Myslím, že přesně to by Fallout Tactics pomohlo a nezbývá, než jen zalitovat, že se tak nestalo. Baldur´s Gate, ačkoli nemá s taktickými strategiemi nic společného, by mohlo být novému Falloutu inspirací i při dotažení inventáře. Při nákupu nejen, že se vám neukazují vlastnosti jednotlivých nakupovaných předmětů a tak leckdy nakupujete zajíce v pytli, ale navíc každá z postav musí k prodavači přistupovat zvlášť. Otrava.

Fallout Tactics: BOSFallout Tactics: BOS

A snad ještě něco by se dalo Fallout Tactics vytknout. Nízká úroveň umělé inteligence nepřátel, která je nejen pod úrovní nepřátel v Jagged Allinace 2, ale dokonce i pod úrovní inteligence esesáků v žánrově rovněž spřízněných Commandos. Většina nájezdníků pouze drží pozice. Jen občas někteří z nich zalehnou (stejně jako vy tak zlepšují svoji mušku a snižují pravděpodobnost, že budou zasaženi) a občas se někdo rozběhne kupředu, aby pak bídně zahynul nebo se dal vzápětí těžce zraněn na úprk. Žádná reakce na nedalekou střelbu, žádné prozkoumávání okolí, žádný povyk: „Alarm!“. To vše tu naštěstí nahrazuje úroveň výzbroje nepřátel – právě díky ní není Fallout Tactics ani zdaleka procházkou růžovým sadem. Poslední vadou na kráse této hry je pak nevelká interaktivita prostředí, která by při dnešních možnostech mohla být přeci jen na vyšší úrovni. Nádherně vyvedené postapokalyptické prostředí v izometrickém pohledu je tu vůči vašim akcím hodně imunní – uvítal bych aspoň možnost přelézat zdi a vyhazovat dveře do vzduchu granátem. To první tu lze provádět jen tam, kde to autoři naplánovali, to druhé je pak – navzdory tomu, co se píše na oficiálních stránkách hry – ještě větší výjimkou. Škoda.

Jinak je ale Fallout Tactics: BoS vydařenou hrou, která je názorným důkazem postupujícího míchání žánrů. Vydařená a stylová grafika běhá v rozlišení 800x600 nebo 1024x768 (počítejte s tím, že při výrobcem uvedeném hardwarovém minimu se vám obraz bude krutě trhat) a ačkoli na první pohled výrazné rozdíly oproti předcházejícím Falloutům neuvidíte, při bližším pohledu si všimnete větší propracovanosti postaviček i okolí. K tomu tradičně úžasný arzenál zbraní, dostatek akce, RPG i taktiky, perfektní zvuky, depresivní hudba, černý humor – to vše vypovídá o jediném: Falout Tactics sice není nijak originální, natož převratná hra, která by vás úplně pohltila, uchvátila a nedala na sebe zapomenout, směle se ale může zařadit do škatulky „dobře odvedené řemeslo“. Je to takový herní konzumní hamburger – a i ten, pokud je dobře udělaný, přijde leckdy vhod. Nudit se s Fallout Tactics rozhodně nebudete a vydrží vám dostatečně dlouho na to, abyste přežili čekání na opravdový třetí díl Falloutu nebo Commandos 2. Tak si to pořádně užijte, rekruti!

Grafika: 8/10
Zvuky: 9/10
Hudba: 8/10
Hratelnost: 8/10
Jste nic a než se z vás stane Paladin, budete muset odkráglovat pěknou řádku Nájezdníků, rozumíte?! Ale pokud chcete nakopat mutantům jejich zmutovaný zadky, nikdo vám v tom bránit nebude! A teď hejbněte tím svým líným zadkem vy flákači. Hodně štěstí - budete ho potřebovat!
Celkové hodnocení: 8/10
Dostupné pro: PC
Žánr: RPG | taktická týmová akce s prvky RPG
Výrobce: Micro Forté | Webové stránky hry
  • Hratelnost + prostředí post-apokalyptického světa
  • Atmosféra a délka hry
  • V u nás nově prodávané verzi je implementován opravný patch 1.27
  • Multiplayer
  • Cena a česká lokalizace
  • Bonus CD
  • Umělá inteligence
  • Minimum RPG prvků (vyjma vylepšování postav)
Diskuze (8) Další článek: Vyhrajte hru dle vlastního výběru!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,