Far Cry 5: země naděje (preview)

Ještě před pár týdny nám hlavouni z Ubisoftu tvrdili, že se nové Far Cry rozhodně nechystá a hle, po oficiálním oznámení tady máme rovnou plnohodnotný trailer a kupu informací k tomu.

V již pátém díle FPS střílečky Far Cry se podíváme do Montany. Z tropického ostrova a mrazivých Himálají se přesouváme do malebné krajiny. Všude kolem příroda, na loukách se pase dobytek, zkrátka ideální místo pro odpočinek, co myslíte? Když se ale k zemi naděje, jak je na vítacích cedulích města psáno, přiblížíte, budete nemile překvapeni tím, co je ve skutečnosti Montana zač.

far_cry_5_art_FC5_Concept_4_V2_1495792172.jpgfar_cry_5_GFH_1080p_ESRB_GOLD_1495792039.jpgfar_cry_5_Vista_GOLD_1080p_1495792040.jpg

V Zemi naděje vznikl jakýsi kult jménem The Project at Eden’s Gate. Jeho členové věří, že každou chvíli může všechno skončit a jediný, kdo je může zachránit, je Josef Seed. Sám sebe nazývá otcem a členové kultu dětmi. Dle jeho slov musí kvůli záchraně sebe sama členové dělat vše, co jim nakáže. Následkem toho se celá oblast, ve které se Far Cry 5 odehrává, nachází v ohrožení. Seed si totiž chce zajistit absolutní moc a svůj vliv co nejvíce rozšířit. Ač ale vliv Project at Eden’s Gate stále roste, tak jsou v Zemi naděje stále místa, která Josefovým stoupencům odolávají.

Josef Seed je nejstarším ze čtyř sourozenců, kteří jsou nejvýše postavenými členy kultu. Sourozenci sami sebe nazývají posly. Očividně budou zastupovat funkci velitelů v určitých oblastech a vy je budete muset jednoho po druhém odstranit, abyste se nakonec dostali k samotnému Josefovi.

Poprvé v sérii Far Cry si můžete vytvořit vlastní postavu s unikátním příběhem. O tom, kolik bude v příběhu rozhodnutí a kolik herních stylů ve hře bude, Ubisoft více neřekl.

1.jpg2.jpg6.jpg

Víme ale, jak to všechno začne. Josef se nechá zatknout a vy společně s dalšími dvěma strážníky ho máte odvézt do vězení. Jeho stoupencům se ale tyto události ani přes Josefovo dobrovolné rozhodnutí nelíbí. Po cestě jste tedy napadeni a následně uneseni. Podobně jako ve Far Cry 3 tedy budeme nejprve muset uniknout ze spárů nepřítele.

Kampaň můžete hrát buď sami, nebo v kooperaci. Není jasné, jestli se příběh bude nějak lišit. Nejspíš bude mít hlavní hrdina někoho k ruce a příběh se bude stále točit kolem něj. Možná nás ale překvapí a kampaň se bude odvíjet od toho, jestli hrajete sólo nebo v co-opu. Stále se ale jedná o hru od Ubisoftu, takže bych zatím moc nejásal.

4.jpg
Samozřejmě bude k dispozici spousta dopravních prostředků

Bylo představeno také několik postav, které stojí na druhé straně barikády. První z nich je pastor Jerome, který pochopil, že na jeho učení a víru už nemůže spoléhat. Bibli tedy vyměnil za naleštěnou pistoli, kolárek za brokovnici. Jeho pohled na situaci je takový, že pokud nefunguje býti pastýřem, je na čase stát se lovcem. Celkem razantní obrat ve smýšlení, nemyslíte?

Mary May v zemi naděje provozuje saloon Whistling Beaver. Odmítá, aby se Josef a stoupenci míchali do jejího byznysu a udělá všechno pro to, aby si je udržela od těla. Poslední odhalenou postavou je Nick Rye. Miluje svoji rodinu, letadla a vše, co je spojené s válčením. Chce dosáhnout něčeho podobného, jako jeho otec a děda v dobách, kdy sloužili u letectva. Svržením zdejšího kultu, který ohrožuje Montanu, by toho mohl dosáhnout.

5.jpg

Vývojáři se pochlubili, že do hry implementovali dynamickou umělou inteligenci. Půjde o to, že se NPC budou přizpůsobovat tomu, co se ve zdejším světě zrovna děje. Je to ale těžko uvěřitelné, přece jenom se stále bavíme o titulu od Ubisoftu a musíme se tak držet od začínajícího hypu stranou. Na druhou stranu, zrovna Far Cry si vždy zvládal udržovat svou pověstnou kvalitu, takže máme solidní šanci, že to opravdu vyjde.

 

Vývojáři se pochlubili, že do hry implementovali dynamickou umělou inteligenci

 

Far Cry 5 je prý tím největším dílem celé série. Tato slova ale slýcháváme u každého pokračování. Ať se na to dívám z jakéhokoli úhlu, tak stále nevidím, že by mělo být v novém Far Cry něco převratného, co by ho výrazně odlišilo od třetího a čtvrtého dílu. Nové prostředí je sice pěkné, do Montany se jen tak nepodívám, ale pořád mi to připadá jako ta samá hra, jen v jiné části světa. Do vydání stále ale nějaký ten čas zbývá a E3 se již blíží mílovými kroky, takže je tady stále možnost, že si Ubisoft nechal pro svoji konferenci nějaké to eso v rukávu. Jak to dopadne s kultem a zemí naděje se dozvíme 27. února příštího roku na PC, Playstation 4  a Xbox One.

Diskuze (6) Další článek: Far Cry 5 se odhaluje v premiérovém traileru, zahrajeme si v únoru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,