Far West – taste vidle!

Vozy přikryté plachtovinou se kodrcají pustinou, vrzající kola víří oblaka prachu. Muži s klobouky vmáčknutými do čela na sebe pokřikují a sledují obzor. Pak se z prachu vynořuje údolí s řekou a zelení. Jste na místě. Tady postavíte ranč, stlučete ohrady pro dobytek a začnete budovat. Tady, na Dalekém západě, v nové připravované strategii Far West.
Vozy přikryté plachtovinou se kodrcají pustinou, vrzající kola víří oblaka prachu. Muži s klobouky vmáčknutými do čela na sebe pokřikují a sledují obzor. Pak se z prachu vynořuje údolí s řekou a zelení. Jste na místě. Tady postavíte ranč, stlučete ohrady pro dobytek a začnete budovat. Tady, na Dalekém západě, v nové připravované strategii Far West.

Na první pohled si člověk říká, že strategie o kovbojích a indiánech je docela nezáživné a stokrát obehrané téma vhodné pro děti do 10 let. Copak budování ubohého ranče může být pro zkušeného stratéga navyklého na obří armády něčím zajímavé? Bližší pohled na strategii Far West, kterou vyvíjí tým Kritzelkratz 3000 (nenechte se odradit tím, že jde o německy hovořící chlapíky) ale odhalí, že i téma Divokého západu nabízí spoustu možností, jak si s ním zajímavě pohrát.

Far WestFar West

Far WestFar West

Far West by měla být strategie se vším, co k tomu patří. To znamená, že nejprve si postavíte základnu, kterou v tomto případě bude ranč. Ne nějaká chatrč narychlo sbitá z fošen, nýbrž samostatná životaschopná jednotka, v níž nikdo neumírá hlady. Hlavním zdrojem vašich příjmů bude dobytek. Maso z něj budete prodávat v nedalekém městě, přičemž ceny budou hodně záviset na poptávce. Kde nebude zájem, tam bude cena horší a naopak, budou-li se obyvatelé města cpát hovězími steaky od rána do večera, vyděláte slušný balík dolarů. Navíc si budete muset svoje krávy hlídat, protože budou lákavým cílem sousedních rančerů, desperátů a vlků. Nepočítejte ale s tím, že byste ohromná stáda skotu na rozlehlých pastvinách ubránili sami, budete potřebovat pomoc.A kde jinde hledat větrem ošlehané pistolníky, hnojem zasmrádlé honáky a tiché lovce vlků než v saloonu? Ten bude vaší personální agenturou, tam si kovboje najmete a tam je také pošlete relaxovat, když zjistíte, že jim ubývá energie a chuť do práce.

Kromě krav se ve hře objeví ještě další důležité suroviny. Každý správný kovboj vám sice vydrží tři dny v sedle, bez mýdla a bez ženské, tři věci ale ke svému životu nutně potřebuje. Dobrou kávu pro zahřátí, fazole, které rychle zasytí, a láhev silné whisky na povyražení. Vzhledem k tomu, že většinu času budou najatí kovbojové trávit hlídáním vašich hovězích investic na pastvinách podél řek, budete si muset pořídit i vozy, které jim na místo budou dopravovat zásoby. Pokud nehodláte prosazovat vůči svým zaměstnancům politiku „sniž náklady, sedři z kůže a odhoď“, budete pro ně muset postavit i jednoduché ubytovny, které však pojmou jen omezený počet osob. Podobně omezená bude i kapacita vašich skladů, ve kterých budete mít kávu, fazole, whisky a munici (nezapomeňte, že za každým kaktusem může číhat nebezpečí).

Far WestFar West

Far WestFar West

Zatímco těžkou práci za vás obstarají kovbojové, na vás bude udržovat ranč v chodu a především v zisku. K tomu vám bude pomáhat řada statistik, z nichž se dozvíte, komu z vašich zaměstnanců to jde lépe s kolty a komu s krávami, kdo se v průběhu hry v něčem zlepšil a nebo třeba jak silný a „zdravý“ váš ranč je a jaký máte díky tomu respekt u sousedů a ve městě. Far West bude real-timeová strategie s akčními a manažerskými prvky, počítejte proto s tím, že kromě bojůvek s bandity, vlky a indiány, jejichž půdu budete o(d)kupovat, na vás čeká i budování obchodních vztahů a investování peněz . Ve městě bude banka, kam budete moci peníze ukládat (s vědomím risku, že dříve nebo později banku někdo vyloupí), budou tu i obchody s potřebnými surovinami, výkupny hovězího masa a nebude chybět ani místní šerif, s nímž byste měli být určitě zadobře.

Celá hra bude udělána ve 3D, bude plně zoomovatelná a navíc s volnou kamerou, díky níž si budete moci nastavit úhly (bez toho bych se ale klidně obešel). Pokud vás tedy láká westernová poetika, máte rádi kravičky a zároveň jste příznivci strategií, můžete se pomalu těšit. Akčně zemědělská Far West by měla vyjít díky Greenwood Entertaiment počátkem roku 2002.

Váš názor Další článek: Obrázky z Commandos 2: Men of Courage

Témata článku: ,