Farpoint: s virtuálními brouky na férovku (recenze)

Her pro brýle virtuální reality neustále přibývá a poslední dobou se začínají objevovat opravdu zajímavé kousky. Co říkáme na Farpoint?

Virtuální realita je tu s námi už nějakou dobu, stále ale čekáme na novou vlnu her, které udělají z brýlí jasnou koupi. Opravdu zajímavých kousků je totiž jako šafránu, naštěstí jde ale vývoj neustále kupředu a začínají se objevovat opravdu lákavé hry. Jednou takovou je i sci-fi střílečka Farpoint, která využívá speciálního ovladače pro ještě propracovanější zážitek. Co na to říkáme?

Dokonalé pohlcení

Farpoint vypráví populární vesmírný příběh, který se v hollywoodu rád omývá pořád dokola jako takový béčkový kanón. Dvojice astronautů zkoumá daleké vesmírné dálavy a čeká na další směnu, když v tom se objeví nečekané překvapení v podobě anomálie, která vcucne vesmírnou stanici, astronauty i vás, pilota modulu, který vědátory přiletěl vyzvednout domů. Ocitáte se na mimozemské nehostinné planetě. Nevíte, co se stalo, kde jste a co vás čeká dál. Nezbývá, než jít po stopách dvojice chudáků z vašeho týmu a snažit se najít způsob, jak se vrátit domů.

3234194-farpoint+ny+(4).png33195728571_f7dcc02796_o.jpg20161117224627a0ekf1vr24ctx42v.jpgf5f5e02d.jpg
Osaháte si samopal, brokovnici, raketomet a pár dalších kousků.

Podobná premisa tu byla už nespočet krát a hra za příběh Oscara rozhodně nedostane, jde ale o solidní pozadí pro virtuální výlet na cizí planetu, kterou dělá unikátní především hratelnost, nebo spíše způsob ovládání. Kromě klasického Dualshocku, který okrade zážitek tak o 80%, si totiž můžete připojit ke konzoli ještě speciální ovladač ve formě zbraně, který je hrou přímo podporován a snímán. 

 

Kromě klasického Dualshocku, který okrade zážitek tak o 80%, si můžete připojit ke konzoli ještě speciální ovladač ve formě zbraně

 

Tato "maličkost" zcela mění pocit, který ze hraní dostanete. Ovladač je totiž ve hře vidět jako zbraň, kterou držíte v rukou, můžete s ní zcela věrohodně pohybovat a kamerka snímá jak pohyby vašeho těla, tak ovladače v prostoru, takže míření, otáčení a mávání zbraní působí naprosto přirozeně. Míříte klasicky pomocí optiky na zbrani, případně střílíte od boku a věřte, že pocit ze střelby je něco úplně jiného, než na co jsme zvyklí z klasických stříleček. Máte totiž sedadlo v první řadě. Jistě, občas se kamera při pohybu lehce zadrhne a pomáhá mít před sebou zcela volný prostor (žádné stolky, židle a jiné harampádí), ve většině případů ale vše funguje spolehlivě.

33309258633_06bdc4247e_o.jpg
Bez speciálního ovladače je zážitek z Farpointu sotva poloviční.

Veškerý výlet cizí planetou je tedy postaven na tomto zážitku a i když nemůžete kvůli limitacím kamery dělat vývrtky jako v případě HTC Vive, rozhodně budete do akce vtažení více než v případě jiných VR her. K mání budete mít postupně více zbraní, které můžete měnit fešným mávnutím ovladače k rameni, k dispozici je vám také skener prostředí. K pohybu postavy slouží analogová páčka na ovladači, pár dalších dovedností obstarávají tlačítka v horní a dolní části, vše ostatní provádíte jen obyčejnými pohyby hlavy a rukou. Takže se nemusíte bát, že byste nezvládali ovládání kvůli přehršli zbytečných tlačítek. 

VR potřebuje čas

Musím uznat, že i v případě, že již máte jako já solidní zkušenosti z VR světa z předchozích let, stále pro vás bude první akce ve Farpointu zážitkem. Je zkrátka něco zcela věrohodného popadnout zbraň a vyrazit na akční stezku, mířit a pohybovat se tak, jak byste to činili v reálu. Díky tomu je i veskrze lineární a bezmyšlenkovitá hratelnost zábavnější a i když příběh skončí relativně rychle, budete si pamatovat především dojmy a zážitky z řežby. 

farpointstoruy_610.jpgFarpoint_005.0.jpgfarpoint_Coop_Action03.jpgfarpoint_Coop_Action08.jpg
Příběh je vyprávěn pomocí flashbacků a hologramů, prim ale stejně hraje akce.

Stane proti vám hned několik druhů brouků, někteří malí a nepříjemní jako krabi z Half-Life, jiní obří a připomínající tank, na které budete muset použít raketomet. Časem se na scénu dostanou i více přemýšlející nepřátelé jako např. obranní roboti, nic než bezhlavé střílení však od Farpointu nečekejte, jelikož staví veškeré své žetony na jednu kartu - pocit z akce. Z jedné strany je to fajn, ze strany druhé nepředstavuje hra nic než svébytné demo nového ovladače. 

Farpoint_002.0.jpg

Co si ale budeme povídat, některé hry (ehm, The Order, ehm) své demo-kvality dotáhnou až na AAA trh za plnou cenu a nikdo si z toho počasí nedělá. Farpoint si alespoň na nic nehraje a ukazuje, jaká nás za pár let čeká budoucnost na trhu virtuální reality. Tím mám na mysli propracovanější akci, věrohodnější pocit a nové ovladače, které přenesou naše pohyby do hry ještě lépe. Graficky je hra čistě účelová, patří ale rozhodně mezi ty lepší VR hry co se kvalit zobrazení týče. Nejde tu o žádný šlágr, svůj úkol však titul splňuje zplna. Zkrátka si Farpoint užijte a hoďte ovladač do šuplíku, než jej zase budete potřebovat. Něco mi říká, že to nebude dlouho trvat. 

Hodnocení: 3.5 / 5

Klady: 

  • Nekompromisní pocit z akce
  • Skvěle zvládnuté ovládání
  • První pořádné sci-fi pro VR

Zápory:

  • Krátký příběh
  • Šíleně lineární
  • Kromě střílení se nic moc neděje
Diskuze (4) Další článek: Atmosférické sci-fi Lone Echo nabídne propracovaný VR zážitek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,