Fast & Furious 6: The Game – do akce bez paliva (mobilní recenze)

Je neoddiskutovatelným faktem, že série F&F se za poslední roky stala neuvěřitelně výnosným zlatým prasetem, na kterém se snaží profitovat všichni okolo. Milovníci rychlých aut a bláznivých kaskadérských kousků už pravděpodobně viděli poslední filmový hit v kinech a teď je řada na hráčské obci, aby si užila svůj díl z pomyslného F&F koláče.

Hned na úvod recenze se sluší říct, že se nejedná o klasickou závodní hru. Vlastně budete závodit jen ve dvou různých modech – drift a drag. Totiž ve třech, protože sem tam se tyto dva mody prolínají v jeden smíšený. Ve výsledku to pak znamená, že jen mačkáte tlačítka ve správný moment. Žádné závodění, otáčení volantem, regulování rychlosti nečekejte. Zde se jen řadí a driftuje.

From zero to...oh

Na začátku hry jste – jak už to v takových hrách bývá – na chvostu závodnické komunity a vaším cílem je se dostat na samotný vrchol. Pokud do hry nechcete hned na začátku investovat reálné peníze, zvolíte si krásné Gran Torino z roku 1972. Nebo můžete zakoupit s přispěním pár drobných z vlastní kapsy nabušené BMW M3. Volba je na vás.

Screenshot_2013-07-15-21-54-16.png Screenshot_2013-07-15-21-57-49.png Screenshot_2013-07-15-22-31-12.png

Já osobně jsem si zvolil právě moje oblíbené Gran Torino. Po odjetí pár závodů tak nějak čekám, co přijde dál, jaká je vlastně pravá náplň hry. Pořád doufám, že odjeté závody jsou jen jakési tutoriály, protože mě v nich autoři vedou doslova za ručičku. Bohužel nic dalšího už zde z pohledu závodění nenajdete a otravný nápis, který mě pokaždé připravuje na moment driftování mě vytáčí do nepříčetnosti.

 

Hra vyžaduje neustálé internetové připojení, takže radovánky stažením opravdu nekončí

 

Závodí se v Londýně, který je rozdělen do několika částí, jakýchsi kapitol. Až po splnění příběhových misí v jedné se můžete přesunout do další, no však to znáte. Mimo hlavní příběhové mise máte v každé části na výběr přídavné „žebříky“, tedy sérii závodů v jednotlivých disciplínách (drift a drag), kde se obtížnost stupňuje s každým dalším vyhraným závodem. Naštěstí se ale také zvyšuje finanční bonus za vítězství.

Screenshot_2013-07-15-22-29-29.png

Poté zde najdeme například denní výzvy. V nich usednete za volant různých aut, proti různým soupeřům a upřímně řečeno, snad není ani možné tyto závody prohrát. Autoři vás také nutí se ke hře každý den vracet, protože za každý další den získáte v denních výzvách větší bonus. Na mě osobně dělají dojem, že jsou přítomny jen na zlepšení hráčova sebevědomí a doplnění neustále potřebných peněz. A abyste si nedělali moc velké naděje, dodejme, že hra vyžaduje neustálé internetové připojení.

Pod kapotou za kapotou

Ty totiž budete potřebovat na upgrade či jiné úpravy vašeho vozu. Tedy ne, že by to mělo nějaký extrémní vliv na jízdní vlastnosti, který byste okamžitě pocítili, ale tak nějak se to od vás očekává. Ano, s lepším motorem pojedete rychleji, ale jelikož se jedná spíš o sérii miniher, ve kterých je vaším jediným cílem ve správný moment stisknout příslušné tlačítko, osobně tyto upgrady považuji za poněkud zbytečné. Bohužel vám však v některých případech hra tuning doslova nutí. Buď zamíříte do obchodu, nebo si neškrtnete.

Screenshot_2013-07-15-21-57-58.png Screenshot_2013-07-15-21-58-31.png Screenshot_2013-07-15-22-30-59.png

Zdá se, že se spousta dalších vývojářských studií zhlédla v nedávno představeném systému IAP v Real Racing 3, neboť také zde jsou mikrotransakce přítomny a také zde je vyloženě nemusíte používat, ale pokud jste nedočkaví, nějakou tu kačku určitě do hry vložíte. No a právě na to autoři spoléhají. Nádrž na palivo totiž stačí jen na pět závodů, a potom vás čeká půlhodinová čekačka v reálném čase, než můžete pokračovat v závodění. Zkrátka CSR Racing jako vyšité.

 

Chcete vůz vylepšit? Fajn, ale počkáte si. Pokud se vám nechce čekat, hra vás hned zkásne.

 

Pokud si tedy nedokoupíte okamžité doplnění nebo nerozšíříte slot na další palivo. To vás samozřejmě už něco bude stát. To stejné platí i o upgradech vozového parku. Chcete ho vylepšit? Fajn, ale počkáte si. Pokud se vám nechce čekat, hra vás hned zkásne. Ačkoliv jsem podobný systém vysloveně nevytýkal zmíněnému Real Racing 3, tady mě vyloženě otravuje. Neumíte si představit, jaké to je recenzovat hru, ve které musíte neustále čekat na její další pokračování.

Screenshot_2013-07-15-21-51-39.png

Hlavně, že se leskne

Ale abych jen nehanil, grafické prostředí je zvládnuté výborně a modely aut jakbysmet. Usednete za imaginární volant pěkné řádky hezkých a rychlých vozítek – od zmíněného Gran Torina až po nejmodernější rychlostní speciály. Potěší oficiální filmová licence včetně podoby herců a některých prvků z posledního filmu, to se však nikdy naplno nevyužije. Alespoň prostředí není vůbec špatné a Londýn působí správně nablýskaně a přímo láká hráče do svých končin. Nicméně ačkoliv je grafické prostředí hezké a okázalé pozlátko pro začátek, časem stejně omrzí a vás budou spíše otravovat čekací časy na další závody nebo na nový výfuk.

Screenshot_2013-07-15-21-54-49.png Screenshot_2013-07-15-21-55-15.png Screenshot_2013-07-15-22-29-10.png

Dalším problém je, že když si „vytuníte“ svého miláčka dle svých představ, dostanete se do jiné části města a tam vás čeká to samé, s úplně jiným autem, a to už se jednomu dere do úst nejedno nepěkné slovo, které by mělo být vysloveno až po desáté hodině večerní.

Dostupné pro: iPhone, Android
Žánr: Závodní | závodní arkáda
Výrobce: Kabam
Začátek prodeje: 15. května 2013
  • Hezké grafické zpracování
  • Pěkný prvotní wow efekt
  • Silně otravné IAP
  • Jedná se spíše o minihry
  • Frustrující čekání
  • Repetitivní
  • Nutnost datového připojení

Záleží tak, jak ke hře přistoupíte. Pokud jste smíření s tím, že se jedná o minihry, kde jde spíše o správný timing, než o precizní jezdecké dovednosti, budete asi spokojeni. My ostatní se zase v klidu vrátíme například k Real Racing 3. F & F 6 mělo určitě na víc.

Hra byla testována na zařízení HTC One X+ a můžete jej stahovat z obchodů Google Play a AppStore zcela zdarma.

Nejnovější komentáře

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Vybrali jsme nejlepší PC hry pod stromeček

Vybrali jsme nejlepší PC hry pod strom…

Toto je deset her, které byste rozhodně neměli při hraní na počítači vynechat.

18.  11.  2017 | | 11 N/A
Need for Speed Payback: nedostatečně rychle a zběsile (recenze)

Need for Speed Payback: nedostatečně r…

Po menší přestávce jsme se konečně dočkali dalšího dílu série Need for Speed. Prospěla závodům pauza stejně, jako novému asasínovi? To se dozvíte z naší recenze.

12.  11.  2017 | | 17 N/A
Call of Duty: WWII - válka se nikdy nezmění (recenze)

Call of Duty: WWII - válka se nikdy ne…

Call of Duty se po dlouhé době opět vrací na domácí půdu, přitom se ale snaží zůstat moderní. Jak mu to vychází?

6.  11.  2017 | | 12 N/A
Městská akce Watch Dogs je na PC zdarma, stahujte!

Městská akce Watch Dogs je na PC zdarm…

Pokud jste ještě nedali prvním dílu této série šanci, nyní už nemáte žádný důvod akci nevyzkoušet.

7.  11.  2017 | | 2 N/A
Playstation trofeje začínají mít smysl, dostanete za ně kredity

Playstation trofeje začínají mít smysl…

Pokud patříte mezi lovce trofejí na konzoli Playstation, vaše snažení dost možná nabere výraznější obrysy.

6.  11.  2017 | | 10 N/A
Na PS Store startuje nová akce, najdete tam spoustu her pod tři stovky

Na PS Store startuje nová akce, najdet…

Chcete si doplnit svou digitální knihovničku konzole Playstation o pár parádních pecek? V obchodě máte skvělou akci.

16.  11.  2017 | | 4 N/A
Microsoft rozjíždí časově omezenou nabídku bundlů konzole Xbox One S

Microsoft rozjíždí časově omezenou nab…

Slevová mánie začíná.

12.  11.  2017 |
Testovali jsme Xbox One X: jde o nejvýkonnější konzoli na trhu?

Testovali jsme Xbox One X: jde o nejvý…

Tak je to konečně tady. Vyšel Xbox One X, nejvýkonnější konzole na trhu a dlouho opěvovaný klenot Microsoftu. Je to opravdu dobrá herní mašina nebo přeceněný favorit?

17.  11.  2017 | | 12 N/A