Feelreal je maska pro VR, která má obohatit zážitek o čichové vjemy

Virtuální realita by ji brzy mohla být rozšířena o úplně nový rozměr.

Ačkoliv většina společností spojených s virtuální realitou se snaží zdokonalovat především její vizuální stránku tím, že zvyšují rozlišení a zvětšují zorné pole, někteří tvůrci hardware se to snaží vzít z jiného konce. Díky nové masce pro virtuální realitu bychom si již brzy mohli kromě pohledu na herní svět užít také třeba vůni jídla nebo zápach nehostinného prostředí.

Společnost FeelReal se svojí novou maskou chce kombinovat různé pachy a vůně díky devíti kapslím s různými aromaty. Jejich mísením by pak mělo vzniknout až 255 unikátních pachů. "Představte si, že byste byli třeba na závodní trati a opravdu mohli cítit, jak se pálí guma. Nebo cítit na bojišti, jak se ze zbraní valí pach střelného prachu. Přesně to je naším cílem,"  tvrdí FeelReal. 

Feelreal-10.jpgFeelreal-16.jpg

Tato speciální maska by měla být kompatibilní s největšími hráči na trhu VR v podobě HTC Vive, Playstation VR i Oculus Rift. Dále také Oculus Go a Samsung Gear VR. S každým z těchto headsetů je schopná se propojit pomocí Bluetooth nebo Wi-Fi. Už teď navíc výrobce uvádí mezi podporovanými tituly například český Beatsaber či milované RPG TES V: Skyrim.

FeelReal se pokusí na masku získat dostatek prostředků s pomocí Kickstarteru. Právě na tomto fundraisingovém portálu už se společnost o něco podobného pokusila v roce 2015. Tehdy ale s pouhými 86 podpůrci vybral projekt stěží polovinu kýžené částky 50 000 dolarů.

Nyní už je ale situace přece jenom trošku odlišná a trh s virtuální realitou se posunul dál. Samotný projekt navíc vypadá velmi hmatatelně, tak by se tentokrát mohlo podařit vybrat dostatek peněz na jeho uskutečnění. Je podle vás tento způsob rozšíření imerze ve VR budoucností, nebo jenom výkřikem do tmy, který zase rychle zmizí? 

Diskuze (1) Další článek: 10 největších herních překvapení roku 2018

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,