FIFA 15: míč je opět kulatější a hřiště zelenější (recenze)

Další rok je tu a s ním i další povinný ročník fotbálku od EA. Tentokrát si ale pošmáknete.

Tak jako k prosinci patří Vánoce, tak k září patří nový díl virtuálního fotbalu z dílny Electronic Arts. Letošní podzim není výjimkou, a tak se k nám dostala FIFA 15 obsahující (dle slov vývojářů) opět mnoho vylepšení. Podařilo se navázat na předchozí léta, kdy tato série byla i mezi hráči vnímána primárně pozitivně a opravdu se každým ročníkem posouvala vpřed, nebo jsme se nedočkali téměř žádných změn?

Stará známá sestava...

Nebudeme dlouho otálet a rovnou prozradíme, že změn si všimnete téměř ihned. Ať už těch vizuálních či hratelnostních. Začněme však z druhého konce – od herní náplně. Naštěstí se vývojáři neinspirovali u kolegů pracujících na NHL, a tak žádný z módů minulého ročníku letos nechybí. Dokonce i jeden přibyl, a to možnost vytvořit si svůj turnaj či odehrát některý z reálných pohárových turnajů. Jedná se o staronový prvek, jelikož dříve ve hře nechyběl, nicméně v minulém ročníku jsme se ho nedočkali.

FIFA 15 FUT Seasons (In Menus)_1.jpg FIFA 15 FUT Seasons 0-1 FUT V FUT, 1st Half.jpg FIFA 15 FUT Seasons 1-0 FUT V FUT, 1st Half_1.jpg

Kromě toho nás nepřekvapí obvyklá sestava – rychlý zápas, mód kariéry trenéra či jednoho hráče, tréninkový mód, skill games, Online sezóny, kooperativní sezóna více hráčů, Pro Clubs a Fifa Ultimate Team. U Ultimate Teamu chvíli zůstaneme, protože se dočkal několika změn. Tou zřejmě nejvýznamnější je možnost hostování hráčů ve vašem týmu. Je libo pana Robenna na pravý kraj zálohy? Nebo Sterlinga na ten levý? Že na ně nemáte dostatek financí? Žádný problém, i když si jich užijete jen na pár zápasů.

 

Čím lepšího hráče povoláte, tím kratší smlouvu má

 

Čím lepšího hráče povoláte, tím kratší smlouvu má (většinou mezi třemi a jedenácti zápasy). Po odehrání této porce utkání již není možné mu smlouvu prodloužit a stává se bezcenným. Druhou novinkou jsou takzvané „Concept Squads“, kde si vytváříte vysněnou sestavu a zkoušíte, jaké rozestavení je nejlepší a jak se k sobě hráči hodí.

FIFA 15 Kick Off (In Menus).jpg

Než se vrhneme na novinky v hratelnosti, připomeneme dvě nepříliš pozitivní informace. Těmi jsou absence české ligy a absence českého textu i komentáře. Ligu už jsme oplakali před pár lety a moc se s ní již nepočítá, ale čeština chyběla poprvé v minulém roce na nových konzolích. Čekali jsme, že jde jen o jednoroční výpadek a v dalších letech se vrátíme do zajetých kolejí s češtinou ve hře včetně komentáře Míry Bosáka. Bohužel se tak nestalo, nicméně textu ve hře moc není, maximálně v kariéře tato skutečnost trochu zamrzí.

FIFA 15 Kick Off 0-0 ATL V REA, 1st Half_5.jpg FIFA 15 Onl Friendlies 2-2 LIV V CHE, 2nd Half_1.jpg FIFA 15 Practicing.jpg

... s novými spoluhráči

Před samotným zápasem vás jistě mile překvapí předělané prostředí, v němž vybíráte sestavu a taktiku. Snadněji porovnáte dva hráče mezi sebou a také utvořit si jakoukoliv vlastní formaci je mnohem jednodušší. Dobrá, týmy jsou vybrány a sestavy poskládány dle vašich představ, takže můžeme přistoupit k samotnému utkání. Před výkopem si možná žádných změn nevšimnete, avšak hned po rozehrání se jich objeví víc než dost. Stejně jako známá písnička začíná textem „Zelená je tráva, fotbal to je hra“, i naší první novinkou bude trávník. Konečně nejde jen o zeleně natřený povrch hřiště, ale o samostatný objekt reagující na dění na hřišti.

FIFA 15 S_ Pl_ Season 0-7 FUT V FUT, 2nd Half_2.jpg

Při zpomalených záběrech vidíte, že je tráva v hezké 3D grafice a po dlouhém skluzu či pádu hráče v ní zůstane rýha až do konce zápasu. S tím souvisí i špinění dresů, kdy potom, co se hráč v deštivém utkání vyválí na zemi, má svůj hrací úbor špinavý tak, že ani nejlepší prací prostředek nepomůže. Celkově se hra graficky posunula opět kousek kupředu – například obličeje i mimika hráčů působí reálněji.

 

Gólmany musíme vyzdvihnout, protože chytají mnohem lépe než v minulých letech

 

Během zápasu také poznáte, co mysleli tvůrci jejich mottem „Feel the game“. Po rozporuplném skluzu se faulovaný hráč začne postrkovat a gestikulovat s protihráčem, při dobrém zákroku brankáře ho spoluhráči pochválí a podobně. Gólmany musíme také vyzdvihnout, protože chytají mnohem lépe než v minulých letech. Není tak lehké ho obstřelit a ani tvrdá střela jim nedělá sebemenší problémy. Jsou svižnější, předváděné zákroky jsou opravdu krásné a realistické.

FIFA 15 Kick Off 0-0 ATL V REA, 1st Half_4.jpg FIFA 15 Onl Friendlies 2-2 LIV V CHE, 2nd Half.jpg FIFA 15 Practicing_1.jpg

Na druhou stranu se dočkáme i gólů, kdy jim míč projde mezi nohama, či se odrazí od bránícího hráče a lobem se snese až za brankovou čáru. Pokud nastane sporná situace a není jasné, zda byl míč celým objemem v bráně, nic se neděje – vypomůže kamerový systém, který známe z reálného fotbalu, a rozhodne, zda se jedná o gól.

FIFA 15 FUT Seasons (In Menus)_2.jpg

Dalším prvkem osvěžujícím hratelnost je způsob, jakým můžete zahrávat standardní situace. Nově se totiž můžete ujmout role jednoho z fotbalistů a křiknout si o nahrávku od spoluhráče, který přímý nebo rohový kop rozehrává. Jde o vychytávku, která vám dává mnoho možností, jak s danou situací naložit, a my jsme za ni rozhodně rádi. Poslední novinkou je přidání dvou stupňů při určování taktiky přímo v zápase. Nově tak můžete kromě ofenzivní a ultra ofenzivní zvolit ještě možnost „všichni do útoku“. Na druhou stranu přibyla kolonka „park the bus“ (všichni fanoušci Chelsea a pan Mourinho právě zajásali).

Remote Play a Companion app

Vyzkoušeli jsme také Remote play, který bohužel moc doporučit nemůžeme. Písmo je na displeji PS Vita malé a tím špatně čitelné a hlavně během zápasu není obraz vůbec plynulý. Nejedná se o problém s rychlostí internetu, protože ve stejných podmínkách většina ostatních her pracuje na jedničku. Navíc hráčům využívajícím všechny prvky ovládání budou jistě scházet tlačítka R2 a L2, které supluje zadní dotyková plocha.

FIFA 15 FUT Seasons 2-1 FUT V FUT, 1st Half.jpg FIFA 15 FUT Seasons 2-2 FUT V FUT, 2nd Half_3.jpg FIFA 15 Kick Off 0-0 ATL V REA, 1st Half_1.jpg

Hráči zřejmě nejoblíbenějšího herního módu, Fifa Ultimate Team, jistě přivítali i předělanou aplikaci pro iOS, Android a Windows Phone. Ta se oproti minulým ročníkům zrychlila a bez problému tedy můžete nakupovat přes váš chytrý telefon. Samozřejmě skrze ní lze i upravovat soupisku nebo se dozvědět novinky o vašem oblíbeném týmu.

PC
Dostupné pro: PC, X360, PS3, PS4, Xbox One
Žánr: Sportovní | Fotbalový simulátor
Výrobce: EA Sports
Začátek prodeje: 25. září 2015
  • Grafické zpracování
  • Vylepšená AI
  • Skvělá hratelnost
  • Milé detaily
  • Občasné bugy
  • Absence české ligy

I přes pár menších chyb a bugů, hlavně během kolizí hráčů, je FIFA 15 výbornou hrou a jejím pořízením určitě chybu neuděláte. Nejedná se pouze o minulý ročník s předělanými soupiskami, ale vývojáři do titulu přinesli mnoho změn a vylepšení. Za všechny vyjmenujeme vylepšené schopnosti brankářů, trávník a přepracované zahrávání standardních situací.

Diskuze (9) Další článek: Nový obsah v Halo 2: Anniversary bude odkazovat na Halo 5: Guardians

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,