FIFA 18: zpět a ve formě (recenze)

Po nejnovějším ročníku fotbálku PES se vrací i EA se svou značkou. Je FIFA nejlepším fotbalem na trhu?

Společnost EA je mnoha hráči zatracována pro svůj přístup k produktům i komunitě, což ve většině případů rádi odsouhlasíme. Občas se ale najdou šikovní kluci, kteří opravdu makají a snaží se tu kterou sérii vylepšit, co to dá. FIFA si prošla za dobu své existence obrovským pokrokem a osobně ji sleduji společně s konkurenčním PES asi nejvíce ze všech sportovních her. Zatímco dílko Konami ale za dlouhé roky propadlo do šedivých vod průměru a letos po dlouhé době nabídlo zajímavý a veskrze profesionální fotbal, FIFA se nesla v duchu postupných, pomalých, ale razantních změn k lepšímu. A jak to dopadlo? Pravděpodobně nejlepších fotbalem na trhu.

FIFA 18 The Journey (In Menus)_14.jpgFIFA 18 The Journey (In Menus)_3.jpgFIFA 18 The Journey (In Menus)_4.jpgFIFA 18 The Journey (In Menus)_7.jpg
V příběhu se opět vžijete do role mladého fotbalisty Alexe Huntera, který chce dobýt svět.

Než se mě ale fanoušci "psa" rozhodnou kamenovat, musím sdělit, co mám na srdci. FIFA totiž měla opravdu dlouhou cestu a dlouhé roky bojovala s příšernou arkádovostí, otřesnou obrannou hrou, pak pro změnu zpackaným útokem či Ignite enginem, který přinesl více škody, než užitku. EA Sports ale nelenilo a každým rokem se snažilo přidat do celkové vizáže hry jeden dílek skládačky, který fungoval správně. A světe div se, rok se s rokem sešel a my tu máme celý, nesmírně působivý obraz, který se nejen skvěle hraje, ale i nádherně vypadá. 

Ze dna na vrchol

EA samozřejmě muselo pokračovat v offline útoku a přineslo tak pokračování příběhu Alexe Huntera, schopného mladíka, který se na konci 17 ročníku probojoval takřka na špičku Ligy mistrů. Tentokrát se jej chopíme v podstatně temnější kampani, která skvěle graduje a dává vám možnost nahlédnout i do těch tvrdších zákoutí fotbalového světa. Opravdu tu nejde jen o poháry a miliony, nýbrž i o zradu, zklamání a rychlou ztrátu všeho, pro co jste se dlouhé roky snažili. 

FIFA 18 FUT SP_ Season 0-1 FUT V FUT, 1st Half.jpgFIFA 18 FUT SP_ Season 2-4 FUT V FUT, 2nd Half.jpgFIFA 18 The Journey 0-0 ARS V ARS, 1st Half.jpgFIFA 18 The Journey 0-0 ARS V SWA, 1st Half.jpg
FIFA 18 je plná malých detailů, které dohromady tvoří věrohodný fotbal jako z televize.

The Journey tentokrát přináší mnohem více filmečků i osudových rozhodnutí, která vám budou ležet na ramenou a musím uznat, že se hraje skvěle. Alexe navíc nyní můžete upravovat jak v oblasti vzhledu, tak oblečení a kompletního dresu. Serepetičky se vám odemykají během hraní kampaně a dokonce se dočkáte i bonusů do Ultimate týmu, klíčového módu celé hry. Bohužel není příběh ničím přelomovým a už vůbec nedosahuje kvalit např. basketu NBA 2K, což bychom si přáli asi nejvíce. 

 

Kromě klasických módů, jako je exhibice, turnaje či tréninky, se vrací Kariéra, která bohužel potřebuje osvěžit pravděpodobně nejvíce ze všech

 

Příběh je sice povedený, ale je již tradičně jen menším pozlátkem a tréninkem předtím, než vyrazíte do opravdových turnajů. Kromě klasických módů, jako je exhibice či turnaje, se vrací Kariéra, která bohužel potřebuje osvěžit pravděpodobně nejvíce ze všech. Je totiž až šeredně stejná a nepočítáme-li malé změny ve vizuálním podání, velkou novinkou jsou snad jen interaktivní domluvy s ostatními manažery při přestupech. Skrze interaktivní filmečky totiž smlouváte, prodáváte, kupujete a plánujete a je to skvělým nápadem, který ale celý mód nezachrání. Chce to něco nového, a hned. 

Naopak stěžejní mód celé hry - Ultimate Team - je zpět v plné síle a bude vám dělat společnost dlouhou dobu. Je opět návykový, promakaný a nyní i mnohem více interaktivní a soustředící se na sbírání karet a strategii z nich pramenící. Všichni prvotřídní hráči z balíčků karet jsou nyní patřičně šťastní, že se přidají k vám do týmu a celé rozhraní působí mnohem živěji . Jinak je to starý dobrý Ultimate tým, ve kterém dáváte do hromady hráče snů a razíte kosit soupeře jak offline, tak především online. Za získané zlaťáky si nakupujete další karty a vylepšujete stávající tým. Prosté, a přesto nesmírně zábavné.

Tak živé, jak to jen jde

Největšího pokroku se ale FIFA dočkala především na hřišti samotném. EA totiž neuvěřitelně zamakalo na animacích, pohybu hráčů, věrohodném zpracování všech možných i nemožných situací a umělé inteligenci a výsledek je jedním slovem ohromující. Ano, zarytí fanoušci PES bude i nadále tvrdit, že věrohodností a realistickou simulací fotbalu co do hloubky se FIFA jejich miláčkovi rovnat nemůže, a v určité míře budou mít pravdu. To bychom se ale museli vrátit do éry PS2 a ignorovat, jak velký pokrok EA se svým dítkem učinilo.

FIFA 18 FUT Hub (In Menus)_1.jpgFIFA 18 FUT Hub (In Menus)_2.jpgFIFA 18 FUT SP_ Season 1-0 FUT V FUT, 1st Half.jpgFIFA 18 FUT SP_ Season 2-4 FUT V FUT, 2nd Half_1.jpg
Ultimate tým bude vaším denních chlebem až do dalšího ročníku fotbalu.

FIFA 18 rozhodně není bez chyb, chybí ji inovace v některých herních módech, pořádný příběh nebo podrobnější statistiky, jakmile se ale vydáte na trávník, lepší fotbal nezažijete. EA upravilo systém animací, takže je nyní mnohem více cítit setrvačnost a pohyb hráčů. Musíte tak myslet dopředu, včas reagovat na situace a dobře načasovat odebírání míče. Vymakané animace zapříčiňují, že nyní musíte mnohem více číst hru i v momentě, kdy nemáte balón. Celková hratelnost se stala plynulejší a svižnější, hráči se popostrkují, mávají rukama, klopýtají a vše vypadá nesmírně realisticky. Také fotbalové hvězdy nyní mají více prostoru, jelikož vyniknou jejich silné stránky a hráč se může naučit s nimi pracovat. FIFA exceluje na hřišti pomalu více, než jeho pradávný konkurent, což je věta, kterou jsem nevyslovil už velmi dlouhou dobu. Časy se ale mění.

Frostbite jede

Od chvíle, co série přešla na grafický engine Frostbite, nemůžeme si její vzhled vynachválit. FIFA 18 vypadá úžasně, hráči jsou si podobni jako nikdy předtím, již nejsou pogumovaní či divně zvoskovaní, animace zlobí jen velmi zřídka a míra detailů často vyráží dech. Až uvidíte ve zpomaleném záběru, jak se vlní mokrý dres na zádech útočníka, či stékají kapky potu po čele obránce, pochopíte, o čem mluvím. Jedná se o nejlépe vypadající fotbal na trhu a pravděpodobně jednu z nejhezčích sportovních her vůbec. Ano, i s přihlédnutím k sérii NBA 2K. 

 

Vymakané animace zapříčiňují, že nyní musíte mnohem více přemýšlet i v momentě, kdy nemáte balón

 

Silné postavení na grafickém poli jen podporuje trefně vybraný soundtrack a nekompromisní licence, která vždy byla silnou stránkou titulů od EA. Bez kompromisů. 

FIFA 18 The Journey 1-0 ARS V LA, 1st Half.jpgFIFA 18 The Journey 0-1 SEA V LA, 1st Half.jpgFIFA 18 The Journey 2-0 ARS V LA, 1st Half.jpgFIFA 18 The Journey 2-1 LA V NYC, 2nd Half.jpg
Jakmile se vydáte na trávník, budete si užívat prvotřídní fotbal.

Jakožto fanoušek fotbalu obecně jsem nesmírně rád, jakou práci odvedlo EA Sports u nového dílu herní FIFY. Příběh nabobtnal, Ultimate tým je tradičně skvělý a hratelnost doznala mnoha malých i velkých změn, které posunují hru k reálnému fotbalu. V tuto chvíli na trhu pravděpodobně nenajdete nabitější sportovní balíček, než nabízí právě FIFA 18. Ať už patříte do stáje EA nebo Konami, ať už dlouhou dobu holdujete hře PES nebo upřednostňujete právě FIFU, letos vyhrává opravdu každý. 

Hodnocení: 4.5 / 5

Klady: 

  • Propracovanější příběh
  • Skvostná hratelnost
  • Ultimate tým opět září
  • Graficky bezkonkurenční fotbal
  • Licence

Zápory:

  • Chce to větší změny v Kariéře
  • Příběh je opět spíše ochutnávkou

 

Diskuze (2) Další článek: Fotbálek PES 2018 vypadá díky vychytávce Ansel skoro jako přímý přenos

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,