FIFA 19: nejlepší ještě lepším? (recenze)

EA Sports přichází s dalším zářezem na pažbě svých fotbalů a vypadá to na příjemnou evoluci.

Co baví

  • Úžasný audiovizuál
  • Stále kvalitnější hratelnost
  • Liga Mistrů a Evropská Liga
  • Vylepšený režim kariéry

Co vadí

  • The Journey dochází nápady
  • Menší realismus zápasů
9/10
Hodnocení

Sport se vyvíjí. A fotbal obzvlášť. Když vezmeme v potaz dobu, že kdysi dávno šlo vlastně o dost tvrdý, špinavý a kontaktní sport. Kdy ještě neexistovaly žluté karty ani dnes silně (ne)populární VAR – video asistent rozhodčího a když všechno tohle porovnáte s tím, co sledujeme dnes – neubráníte se dojmu, že fotbal jde ruku v ruce s hokejem jako sport, který se za dlouhá léta proměnil snad ze všech sportů nejrazantněji.

Mimochodem na tento fakt jistá pasáž hry důvtipně odkazuje, ale o tom až později. Dnes jsou to nablýskané stadiony pro desítky tisíc lidí, uhlazení atleti, beroucí miliony, reklamy všude – je to zkrátka Money Talk. FIFA 19 vám komplexně přináší vhled a opravdu dosti reálnou simulaci toho, o čem moderní fotbal dnes je, se všemi jeho ikonami a letošní rok (díky PES) konečně i se slavnou značkou Ligy Mistrů. Kruh se uzavřel. Teď je to komplexní fotbal.

Hratelnost na výbornou

Samotná FIFA se od minulého ročníku však příliš nezměnila. Hratelnost je pořád stejná, což znamená, že je skvělá, jednoduchá, návyková – proč měnit něco, co funguje. Drobně pozměněný je systém střelby a přibyla řada animací, obzvlášť co se přebírání a distribuce balonu týče. Máte zase o něco větší pocit, že koukáte na reálný fotbal. Pro mne jakožto fanouška, co FIFU hraje pravidelně od roku 2000, je to pastva pro oči a až neuvěřitelný progres. Vizuální kabát je rovněž o třídu lepší. V minulém ročníku jsem si říkal, že meziherní animace jsou na takové úrovní, že se na této generaci konzolí už těžko nějak rapidně zlepší. Nicméně opak je pravdou.

FIFA 19 Cesta (v nabÝdkßch)_2.jpgFIFA 19 Cesta 1-1 COV - ARS, 2_ poloŔas_2.jpgFIFA 19 Intro 0-0 JUV - PSG, 1_ poloŔas_1.jpgFIFA 19 Intro 3-1 JUV - PSG, 2_ pol_ P.jpg
Nejzajímavější je FIFA především na trávníku, kde to solidně odsepjá

A ano, v EA vytěžili vizuální atraktivitu Ligy Mistrů na jedničku. Když máte hráče nastoupené před plnými ochozy a začne znát ta nejznámější sportovní znělka, neubráníte se husí kůži. A o to především vývojářům šlo. Pojďme si přiznat, že série FIFA – to je prostě jednoduchá sportovní hra v nablýskaném kabátku. Jako kdyby zedník chodil do práce v saku od Diora a botách od Toma Forda. A to samé platí pro dnešní moderní fotbal.

 

Pojďme si přiznat, že série FIFA – to je prostě jednoduchá sportovní hra v nablýskaném kabátku.

 

Režimy hry zůstávají stejné. Přibyly akorát módy, kde si můžete vyzkoušet Ligu Mistrů nebo Evropskou ligu za vámi vybraný tým. Osobně však doporučuji režim kariéry, který vám obzvlášť v trenérském křesle přinese řadu zajímavých okamžiků při vyjednávání smluv. Hráči jsou letos ještě nesmlouvavější – tedy hlavně jejich agenti. A tak to přeci je i v normálu, nebo ne?

Vlastní tým prošel evolucí

Vlajková loď hry, online mód Ultimate Team zůstává beze změn, ale opět…proč měnit něco, co šlape? Co tu máme dále? Příběhový mód The Journey. Když tento režim přišel v roce 2017 poprvé, měl jsem z něj upřímnou radost, protože šlo o výborné zanesení hry konečně i mimo hřiště. Do zákulisí. Protože nebuďme na pochybách, fotbal se sice hraje na hřišti, ale v současné době mnohem víc v zákulisí. Stále sledujeme kariéru mladého talenta Alexe Huntera. Po štaci loňského roku, kdy si vyzkoušel angažmá v MLS po něm v jeho 19 letech skočil samotný mega gigant Real Madrid, který ho vykoupil z jiného evropského velkoklubu, který si na začátku letošní cesty vyberete (já si vybral Atlético). A tady to začíná z příběhového a dramaturgického hlediska drhnout.

FIFA 19 Cesta 2-1 COV - ARS, 2_ poloŔas_1.jpgFIFA 19 Cesta 0-0 ATM - JUV, 1_ poloŔas.jpgFIFA 19 Intro 0-0 JUV - PSG, 1_ poloŔas_2.jpgFIFA 19 Intro 1-1 JUV - PSG, 1_ poloŔas.jpg
FIFA 19 je mimo trávník stejně důležitá, jako na něm. Ne vše ale klape.

Chápu inspiraci Kylianem Mbappém z PSG, ale proč by měl 19ti letý floutek mít v 19 víc zkušeností, než polovina hráčů za celou kariéru? Co zažije Alex Hunter za rok? Podle mě fotbalový důchod, protože ten kluk už nemůže mít motivaci. Ne, vážně. Z režimu The Journey se stává trochu nuda. Sami vývojáři to tuší, tak do příběhu Alexe přidali i silnou rodinnou dějovou linku, která připomíná děj z Velmi Křehkých Vztahů, akorát s míčem u nohy. A nezachraňuje to ani fakt, že se vše točí kolem fungování uvnitř velkoklubu jako je Real a to, že pod hudbou je podepsán sám Hans Zimmer. Nejzajímavější pasáži režimu The Journey je retrospektivní zápas dědy Huntera, který vám, jak jsem psal výše, ukáže, o čem skutečný fotbal kdysi byl. Bláto, špína, surovost a MÁLO peněz. Zkrátka opak dneška.

Co se týče týmů ve hře, několik jich opět přibylo. K potěšení českého fanouška máme ve hře tři zástupce. A to Spartu, Slávii a Viktorku Plzeň. Tento fakt znamená hodně vypjatých duelů mezi kamarády. Třeba se brzo dočkáme i celé ligy. Přibyli noví komentátoři speciálně pro Ligu Mistrů. Je potřeba zmínit zdařilý soundtrack hry, od různých interpretů jako je třeba Childish Gambino. Hra zkrátka působí pohodově a stylově, i když se nehoníte za balónem. To se musí vyzdvihnout, protože tohle je velká doména EA Sports. Aneb slovy klasika: Na ničem jsme nešetřili.

FIFA 19 Intro 0-0 JUV - PSG, 1_ poloŔas.jpgFIFA 19 Cesta 2-1 COV - ARS, 2_ poloŔas.jpgFIFA 19 Vřkop 0-0 ARS - WAT, 1_ poloŔas_2.jpgFIFA 19 Vřkop 0-0 SPA - PLZ, 1_ poloŔas.jpg
Realistický fotbal tu nečekejte. Budete se ale dobře bavit. 

Co dál? Kam sérii FIFA posunout? Za sebe tvrdím, že pokud v EA neustoupí ze svého honu za co nejvěrnější fotbalovou simulací, musejí chtě nechtě šlápnout na tenký led. Tenký led v podobě častějšího pískání faulů, a to i těch, které třeba nebyly. Fotbal je hra plná sporů a chyb. Doufejme, že tak i zůstane. Ocenil bych, kdyby právě těchto momentů přibylo. Stejně jako chyb hráčů samotných. Vzpomínáte si přece na nebohého Kariuse v brance Liverpoolu při finále posledního ročníku Ligy Mistrů? A co třeba hra rukou? Hra je zkrátka moc čistá, moc perfektní. To není výtka, je to pouze zamyšlení, kudy by se dalo vydat v dalších dílech nekonečné série dál.

Verdikt

Shrnuto, podtrženo. FIFA 19 je stále stejně kvalitní hra plná úžasných momentů. Liga Mistrů a nové licence třeba na La Ligu hře dodávají ohromný lesk. Král se stává králem ještě většího území a zdá se, že je jeho pozice neohrozitelná. Jen je potřeba mu tu chválu nedávat zadarmo.

 

Diskuze (4) Další článek: Loupeže, gang a zpomalení času v nových záběrech z Red Dead Redemption 2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,