FIFA 2003 - o rok starší, o rok zelenější

Další rok je za námi a jak se již stalo známým pravidlem, každý podzim zaplesá srdce fotbalového fanouška nad novým dílem fotbalové série FIFA. První letmé seznámení s tím letošním již mají někteří z nás díky vypuštěné demoverzi za sebou. Jaké inovace nový ročník přinese? Bude konečně revolucí, kterou tak netrpělivě vyhlížíme?

Není jednoduché zahájit jakýkoliv článek o sportovní hře společnosti EA Sports. Její tituly jsou zahaleny do neviditelné roušky tradice, jejichž dotyků si můžeme i my sami během roku několikrát a jistě dozajista užít - ať již díky hokejové simulaci NHL, basketbalovým orgiím v NBA či stále se zlepšujícím formulím v případě série F1. Zvláštní místo nejen v mém srdci si však stále uchovává herní zpracování fotbalu, kouzelného to sportu, který snad není třeba nikterak blíže představovat. Jak jste jistě již uhodli, dnes vás čekají moje první dojmy z posledního ročníku série FIFA. Jaký je? Inu, o rok starší a také zelenější.  

První letmé seznamování

Rád bych hned zpočátku zdůraznil, že veškeré mé zkušenosti s hrou samotnou vyplývají s testováním nedávno vypuštěné demoverze, kterou si jen tak mimochodem můžete stáhnout odtud. I když sama o sobě není nikterak propracovaná (co se týče množství voleb a funkcí), naštěstí se na Internetu objevil výborný program Demo Raptor, který vám umožní umocnit si zážitek ze hry změnou několika nastavení. Chcete-li tedy svůj čas investovat do 16 MB veliké demoverze, tuto užitečnou utilitku rozhodně neopomeňte!

 

 

Jako v případě snad kteréhokoliv předchozího dema, i v tom dnešním vás čeká pouze jediný zápas - konkrétně celků Real Madrid a Arsenal London. Po krátké a vcelku efektní animačce příchodu hráčů na hřiště, což je díky vylepšené grafice opět větším zážitkem než kdykoliv předtím, vás čeká výběr jedné ze stran, za kterou se chcete na travnatém hřišti několik minut bít. Jistě si tak hned všimnete přepracovaného menu, které je přesně podle mého gusta - narozdíl od letošního NHLka, jehož menu je nejen podle mého názoru až nechutně nepřehledné, byť graficky celkem povedené.

Nová hra?

Ale přejděme od zbytečných detailíku k samotné hře, protože o tu nám jde především. Všichni staří harcovníci by se měli přidržet židle, protože první a do jisté míry podstatná změna je jistě nepotěší - tvůrci ze EA Sports si pohráli s rozložením a funkcí jednotlivých kláves. Nutno podotknout, že nový systém se mi ani trochu nelíbí a trvalo pěkných pár zápasů, než jsem si na tuto "inovaci" (lze ji tak vůbec nazvat?) zvykl. Vězte tedy, že snad nejpoužívanější zrychlení se posunulo z klávesy W, která teď plní funkci nahrávky, více doprava, na nepříjemné Éčko.

Naštěstí další změny už jsou spíše z příjemného soudku. Obměnou tak prošlo již samotné podání hry. Vše je mnohem pomalejší, akce promyšlenější a fotbal celkově zajímavější. Osobně za zcela největší vylepšení nového dílu považuji (a prosím, neukamenujte mě za tento názor) změnu v souboji jeden na jednoho. Dříve bylo možné projít přes soupeřova hráče přímo, bez nutnosti dělat kličku do stran či ho obelstít jakýmkoliv jiným způsobem, a to i na zcela nejvyšší obtížnost. S tím je však nyní konec! Pokud se chcete zbavit svého "opatrovníka", budete se muset obtěžovat kličkami do stran. Ty navíc vypadají opravdu efektně a díky této podstatné změně hra nabírá jiný rozměr. Konec je dlouhých sólíček, na řadu přichází propracovaná kombinace. Pokud na podobném principu funguje vaše fotbalová strategie, pak si budete při hraní poslední FIFY libovat. Jistě se však najdou i tací, pro které bude hraní FIFA 2003 z počátku noční můrou.

S předcházející změnou také souvisí zvýšení šance vystihnout soupeřovu přihrávku. Už to není nic zhola nemožného, právě naopak - je to zcela běžné! Pokud tak pošle soupeřící fotbalista svému spoluhráči příliš okatou přihrávku, obránce ji bez milosti zachytí a poměrně snadno tak získáte míč zpět pod svou kontrolu.

Malinko inteligentnější se mi zdáli býti také brankáři. Častěji vybíhají z branky proti soupeři, snaží se zmenšovat úhel a zůstat v co nejlepší pozici. Bohužel během hry jsem se několikrát setkal s nepříjemnou chybou AI - gólman tak začal nesmyslně vybíhat i za velké vápno, čehož samozřejmě útočící protivníkovo mužstvo s přehledem využilo.

 

 

Chování míče, kličky, specialitky

Rozdíl je také v chování míče při klasickém běhu a sprintu na plné obrátky. Zatímco při vyklusávání si hráč jen málokdy kopne míč dále od nohy a ten tak stále zůstává plně v jeho moci, v případě sprintu je tomu přesně naopak. Fotbalista je donucen dát si míč dále od nohy, konec konců, z pochopitelných důvodů. Tento fakt hraje velkou roli při zpracování míče. Pokud u vás stojí bránící hráč a vy se pokusíte hned z otočky nabrat co nejvyšší obrátky, často vám sebere balón dříve, než se stačíte rozkoukat.

Změnil se také systém rozehrávání přímých volných kopů - nyní tak přesně nastavíte pomocí kurzorových kláves místo, kam chcete vystřelit, případně vše došperkujete nějakou rotací. Pak jen stačí zmáčknout klávesu přesně v ten okamžik, kdy blikající indikátor dosáhne malého zeleného políčka. Pokud se vám to povede, je velmi pravděpodobné, že dáte gól.

Další novinkou, kterou si pro nás letos hoši od EA Sports připravili, jsou speciální pohyby. Můžete je aktivovat kdykoliv během hry stisknutím klávesy Space, hráč na váš pokyn předvede jednu z parádiček, které má v zásobě. Existuje jich samozřejmě hned několik, byť se fotbalisté povětšinou omezují jen na nudné předkopnutí míče. Drobným problémem zůstává také fakt, že nikdy dopředu nevíte, co speciálního hráč provede. Malá vada na kráse.

Replaye a trocha kritiky

Mezi příjemné novinky patří také lepší replay a především pak znatelně přehlednější zobrazení offsidové situace. Právě díky této vymoženůstce se můžete skutečně přesvědčit o pravdivosti rozhodcova rozhodnutí. I další novinka navíc posunuje FIFU 2003 blíže televiznímu představení. Po konci poločasu tak na každého chtivého hráče čeká výběr nejzajímavějších momentů uplynulých 45 minut a nutno podotknout, že v mnoha případech stojí podobné sesumírovaní nejskvostnějších okamžiků za to!

A abychom jen nechválili, najdeme si i trochu místa pro potřebnou kritiku. Všichni ti z vás, kteří svou fotbalovou strategii postavili na nakopávaných míčích mají od letošního roku zřejmě utrum. Centrované míče jsou povětšinou zachyceny soupeři, vlastně se mi s výjimkou jednoho případu nepovedlo rozjet slušný útok jinak než rychlým "ťukecem" po zemi.

 

 

Opět o drobet dokonalejší grafika

Ještě jednou v dnešním textu neopomenu letmé srovnání s letošním ročníkem simulace NHL. Každý ročník těchto dvou sérií, byť svým zaměřením zcela odlišných, bývá porovnáván především co se týče dosaženého pokroku. A dalším místem, kde dává fotbalový zástupce tomu hokejovému jednoznačné K.O., je právě grafika.

Více polygonů, lepší obličeje postav, podobnými žvásty nás výrobci krmí pokaždé, když přijde řeč na grafiku. Není však nad subjektivní dojem, který na vás hra zanechá. I když nás letos nečeká co se týče grafiky žádná nová revoluce, dočkáme se alespoň další evoluce. Změny jsou patrné především při bližších detailech, ale také například při animaci postav. Také obličeje hráčů mi připadaly mnohem podobnější svým skutečně žijícím protějškům - tedy posun v oblasti, která byla sérii FIFA odjakživa vyčítána. Příjemným zpestřením je čas od času také dělbuch, který se objeví v hledišti. A diváci? Opět nadšeně skandují, burácení davů po vstřeleném gólu (zejména u domácího týmu) je opravdu fantastické, stejně jako jejich samotný vzhled.

Revoluce? Nedělejme předčasné závěry

Zřetelně se pamatuji na loňský podzim a právě ukončený Invex. Právě v tu dobu vyšly na Doupěti mé první dojmy, směska pocitů a holých faktů nasbíraných po vyzkoušení hratelné demo a betaverze hry FIFA 2002. Stejně tak jasně si vzpomínám na skvostný dojem, který na mě ochutnání FIFY 2002 zanechalo - tenkrát jsem předpovídal, že loňský ročník populární fotbalové simulace bude onou revolucí, kterou by si všichni fanoušci zelených trávníků a kulatého nesmyslu jistě přáli. A jak jistě mnoho z vás ví, má předpověď se nakonec ukázala jako mylná. Proto letos nebudu vynášet přehnané a předčasné závěry. Pouze shrnu to, co snad dostatečně zdůraznily předchozí odstavce - nový díl celé série na mě působí mnohem fotbalověji než kterýkoliv jeho předchůdce. Bude tedy revolucí? Jednoznačnou odpověď vám dá až naše recenze.

Diskuze (1) Další článek: Invex: Icewind Dale 2 CZ k vyzkoušení na Invexu

Témata článku: , , , , ,