EA | FIFA

FIFA 24 nebude, místo ní přijde EA Sports FC. Fotbalová série po 30 letech mění jméno

FIFA už nebude FIFA. Značku teoreticky může převzít konkurenční PES.

O čem se měsíce spekulovalo, je už jasné. Vydavatelství Electronic Arts se opravdu vzdává značky FIFA a svou fotbalovou sérii přejmenuje na EA Sports FC. Letošní ročník ponese ještě obvyklé jméno, tedy FIFA 23, ale příští rok si už fanoušci budou muset zvykat na jiný název.

Mezi EA a Mezinárodní fotbalovou federací to dlouhodobě vřelo a strany se údajně nemohly dohodnout na ceně licence. Tu by tak teoreticky mohla získat konkurenční série Pro Evolution Soccer, která se sama nedávno přejmenovala z PES na eFootball PES. Spekuluje se však i o tom, že fotbalovou hru připravuje také 2K, kde už dělají jiné sportovní hry.

První fifu v EA vydali na konci roku 93 pod označením FIFA International Soccer na Segu Mega Drive a později i jiné konzole a PC. Příští ročníky již vždy nesly číslovku podle roku, kdy vrcholila sezóna.

EA ve zprávě dodává, že na jiných licencích se nic nemění. Spolupracuje s více než třemi sty partnery a ve hře bude mít přes 19 000 skutečných hráčů, přes 700 týmů z 30 lig a také více než stovku stadionů. Hráči se mohou těšit i na všechny možné herní režimy.

O co však nejspíš firma také přijde, je licence na budoucí mistrovství světa, které pořádá právě organizace FIFA. Na letošní soutěž pořádanou v zimě v Kataru to vliv mít nebude, MS v roce 2026, kterou budou hostit společně Kanada, Mexiko a USA už ano. EA ale pochopitelně může turnajovou soutěž navrhnout vlastní, jen se nebude jmenovat FIFA World Cup, ale třeba World Football Championship.

Diskuze (4) Další článek: Čipová krize brzdí prodeje PS5, zato Switch se neohroženě dotahuje na PS4

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,