FIFA is dead, Football Glory RULEZ!!!

To, co se programátorům světových společností jakž takž daří pytlíkovat v každoročních sériích sportovních simulátorů, to si můžete zcela zdarma vychutnat v tomto skvělém fotbalu od chorvatského teamu, který s touto hrou dokázal téměř nemožné. Tento fotbal, který obsahuje vše, čemu nebudete chtít ani věřit, že se do tak malého prostoru nacpalo.
To, co se programátorům světových herně-softwarových společností jakž takž daří pytlíkovat v každoročních sériích sportovních simulátorů, to si můžete zcela zdarma vychutnat v tomto jednomegabytovém skvělém fotbalu od chorvatského tvůrčího teamu, který touto hrou dokázal téměř nemožné. S minimem dat vytvořil počítačový fotbal, který obsahuje všechno, čemu nebudete chtít ani uvěřit, že se do tak malého prostoru nacpalo.

Liga mistrů, Pohár vítězů pohárů, Pohár UEFA, Anglická liga, vlastní liga, vlastní pohár, přátelák. Nestačí? Tak jedeme dál – nároďáky, evropská kvalifikace a samozřejmě možnosti vlastních nastavení.

Ne vždycky se hraje na slunci, že? Ani tady nemusíme hrát se žlutou koulí v nadhlavníku. Podzimní sychravo mohou vystřídat letní vedra stejně jako sníh a dokonce i náledí. A to nejsou všechny volby počasí, které hra zvládá simulovat – je jich celkem dvanáct.

Délku poločasů můžete volit od jedné minuty do „skutečných“ pětačtyřicítek a můžete přikázat chlápkovi se sekačkou, jakým způsobem má vzít před zápasem trávník, aby náhodou nevytvořil ornamenty, které přináší na vaše kopačky smůlu.

Samozřejmostí je možnost nastavení automatických opakování dramatických okamžiků (včetně klasického „erka“, které přitom bliká v levém horním rohu), o něž není nouze a můžete si vychutnávat naprosto skvělé speciální animace, třeba v podobě tanečních rituálů po vsítění branky. Úplnou novinku je pak nástup masérů a ošetřovatelů v případě opravdu nepěkného zákroku, který rozhodčí neváhá potrestat kartou. Ono vůbec není o fauly nouze, a tak si můžete vychutnávat standardní situace a pak když se vám z nich podaří vsítit efektní branku třebas prostřelením zdi, začne ve vás kolovat ta správná sportovní krev.

Ještě nekončíme, a tak se pohodlně opřete a čtěte dál. Ukládání rozehrané ligy beru jako samozřejmost. Stejně tak i ukládání opakovaných záznamů s možností jejich přehrávání. Nebudete ošizeni ani o trénink standardních situací v podobě penalt nebo rohových či přímých kopů. A co Česká Republika? No ta je tady samozřejmě také a navíc se jmény hráčů, kteří u nás fotbal opravdu na mezinárodní úrovni hrávají. Kdo má tedy už léta chuť vidět aspoň na monitoru, jak drtíme Itálii, může vzít záležitost do vlastních rukou.

Těsně před nástupem na trávník si můžete zvolit, kterou barvu dresů si na sebe natáhnete a nastavíte některou z deseti variant standardního rozestavění svého týmu. A pak už hurá na to. Nedočkavý panáček představující kurzor myši se už rozcvičuje a jeho zářící očička dávají tušit, že v tomhle matchi ze sebe vydá všechno, tak už ho s jeho kámoši vypusťte na trávník.

A co síťová hra? K čemu takový archaismus. Vysoké interaktivity autoři dosáhli tím, že umožnili protivníkům sdílet jedinou klávesnici. Faulování se tak dostalo do zcela nové dimenze, daleko za hranice virtuálních brýlí či celých obleků. Když vás kopne, takmu to vraťte. Dá se šikovně praštit i loktem do zubů či do břicha a populární držení za dres si můžete vychutnat jako nikde jinde. Co dodat. Geniální, navíc pro ty chudší z nás, kdo nemají doma počítačovou síť, ideální řešení. Pokud chcete bráchovi vyrazit zub nebo aspoň roztrhnout tričko, zahrejte si s ním Football Glory.

Možná si při čtení těchto řádků myslíte, že kecám, a že něco takového není možné, ale mýlíte se. Tohle všechno se skrývá v jediném megabajtu, který si můžete stáhnout z Doupěte A potřebná hardwarová výbava? V podstatě si vystačíte s trochu inteligentnějším topinkovačem.

Nakonec vás nasměruji na stránky tvůrců, které najdete na www.croteam.com a na nichž si kromě informací o tomto tvůrčím teamu můžete najít link na stažení hratelného dema jejich připravované 3D akce Serious Sam, které už zabere poněkud víc místa, ale pozor na bradu, ať si ji neobrazíte o podlahu, až demo spustíte.

Download: zde [0,99 MB]; VypalCD zde.

Diskuze (12) Další článek: HW novinky uplynulého týdne

Témata článku: , , , , ,