FIFA Ultimate Team nemá s gamblingem nic společného, tvrdí bývalý šéf EA Sports

Téma, které už dekádu hýbe herním světem tentokrát rozebral samotný bývalý šéf EA Sports.

Bývalý ředitel EA Sports Peter Moore se rozpovídal na téma lootboxů a gamlingu. Nejvíce se samozřejmě zaměřoval na sérii FIFA, kde stál jakožto ředitel EA Sports u zrodu momentálně nejpopulárnějšího režimu, který ročně vydělává EA miliardy. Očividně i po letech nemá za to, že by lootboxy měly být regulovány jako hazard.

Moore poukazuje na to, že historie podobných praktik sahá již do začátků minulého století, kdy například k cigaretám byly kartičky. Ve třicátých letech se potom objevovaly také náhodné balíčky sladkostí, hraček a dalších předmětů. Právě otevírání balíčku s nevědomostí, co bude uvnitř je prý tak vzrušující a je důvodem úspěchu balíčků ve FIFA Ultimate Teamu. "Lidé to milovali. Myslím, že je to tím pocitem nejistoty a pak na vás vyskočí Ronaldo nebo Messi, to je nádhera," podotkl k lootboxům ve FIFA Ultimate Teamu.

"Vždycky něco dostanete. Nikdy to není tak, že otevřete balíček a tam nedostanete žádného hráče. Je to můj osobní pohled, ale je to koncept překvapení a nadšení proti gamblingu. Z dlouhodobého hlediska jsou od sebe tyhle věci hodně daleko. Dřete ve hře, nebo si balíček koupíte a buď jste šťastní, nebo si myslíte, že je to špatný balíček. Nevidím to jako gambling. Chápu, že lootboxy schytávají spoustu kritiky. Ale EA se v tomto ohledu v poslední době trošku stáhli. Jsou dobří v tom uvědomit si své chyby a napravovat je," pokračoval Moore. 

Moore potom pokračoval s tím, že zda si to hráči užívají by mělo být nejdůležitějším faktorem. A přesně to naznačují i výdělky EA z Ultimate Teamu. Tyto režimy napříč sériemi tvoří 27% výdělků EA z předchozího roku. "Čísla hovoří sama za sebe. A když to hrajete, milujete to. Jediné stížnosti, které jsme na Ultimate Team měli bylo, když spadly servery," pokračoval Moore. 

V posledních letech lootboxy bývají často pod palbou kritiky a některé země je již regulují. Například v Belgii nebo Nizozemí je již tato mechanika zakázaná a až na EA herní vývojáři těmto omezením vyhověli. Společnost stojící za sérií FIFA si však i nadále stojí za tím, že by lootboxy neměly být omezeny. To se jí podařilo prosadit například ve Velké Británii. 

Váš názor Další článek: Bojový systém Gotham Knights byl přímo ušitý na míru kooperaci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,