Film Final Fantasy – fantastické novinky

Final Fantasy jako značka bezkonkurenčních velkovýpravných příběhů pod taktovkou duchovního otce série Hironobu Sakaguchiho je již téměř mezi námi. Pokud se vám líbily filmy Vetřelci a Terminátor a zajímá vás, co dokážou nejlepší počítačoví umělci na světě, pravděpodobně vás zaujme i vypuštění oficiálního traileru a další novinky.
Překrásná Dr. Aki Rossová není skutečná a není to ani postava, představovaná ve filmu herečkou. Jde o bytost, stvořenou pomocí počítačů, které člověk maximálně posloužil jako předloha pro tělesné tvary a jako hlas. Přesto byla zařazena do seznamu „Hot 100“ (žhavá stovka) v americkém časopise Maxim Magazine, který oslavoval sto nejžhavějších žen na světě. Právě zde začíná to překonávání rekordů, které tolik proslavilo sérii Final Fantasy a které se teď za pomoci revolučního snímku promítne do čehosi, co zasvěcení nazývají evolucí kinematografie.

Final Fantasy: Spirits WithinFinal Fantasy: Spirits Within

Jinými slovy, film Final Fantasy se chystá navázat na to nejlepší, co nám filmy doposud přinesly (atmosféra a napínavost Terminátorů, akčnost a válečný duch Vetřelců, střih Matrixe a výprava Hvězdných válek) a přenést to za pomoci nejmodernějších technologií na novou, dlouho předpovídanou a očekávanou úroveň. Ti z vás, kdo někdy hráli FF vědí, že navíc se zde setkáme s postavami, na které jen tak nezapomeneme a které nám umožní prožít si příběh ještě mnohem intenzivněji.

Hodně z těchto mých odvážných (snad rouhačských a pro publicistu až nevhodně velkých) slov pochází z letitých zkušeností s FF řadou, lidmi, kteří za ní stojí a především z pečlivého pozorování vývoje filmu v havajských laboratořích (za pomoci Internetu). A mnoho z nich také má svůj původ v nadšených článcích šťastnějších kolegů ze západu, kteří jsou dění okolo FFF blíže. A úplně nejvíc mne přesvědčil trailer, který byl minulý pátek uvolněn pro kina a televizní stanice, stejně jako pro oficiální síť www.finalfantasy.com.

Tuto oficiální filmovou upoutávku zde (www.apple.com/trailers/columbia/final_fantasy) můžete shlédnout v několika různých rozlišeních a formátu QuickTime, přičemž ta nejhorší verze má asi 5MB a lze se na ni tedy docela dobře podívat i s pomalejším modemem, přičemž stále je tato ukázka dostatečně působivá na to, abyste mi dali ve všem zapravdu.

Final Fantasy: Spirits WithinFinal Fantasy: Spirits Within

Spolu s trailerem získala oficiální síť filmu i nový design a vynořily se nové informace o příběhu. Vyjasnila se tak hlavní zápletka, spočívající v dobrovolném infikování se mimozemským parazitem, které podstoupí hlavní hrdinka, aby se pokusila proniknout do tajemství nepřátelské rasy, která decimuje lidstvo. Jak parazit postupně likviduje její duši i tělo, bojuje Aki i s militaristickou frakcí, která se chystá na drtivý útok na planetu, který ji má od nezvaných vetřelců očistit. Love story se přitom rozpoutá mezi hrdinnou Dr. Rossovou a velitelem zvláštních jednotek, které se vydají po její stopě. Celé to nezní příliš originálně, ale rozhodně to originálně vypadá, což mi jistě dáte po shlédnutí traileru zapravdu.

Není to poprvé, co se spolu scházíme nad článkem o „filmu tří ef“. Final Fantasy: Spirits Within si však takovou pozornost zcela určitě zasluhuje. Jeho tvůrci se v našem světě (mám na mysli svět videoher) proslavili obrovskými příběhy, plnými fascinujících dobrodružství, efektů, emocí a zážitků, které nemají obdoby. Každý, kdo si prošel některou odyseu ze zmiňované FF série se mnou bude docela určitě souhlasit, že hodně z toho výsledného dojmu se dalo přirovnat k prožití gigantického, mnohahodinového filmu, který ve vás navždy zanechal hluboké stopy.

Final Fantasy: Spirits WithinFinal Fantasy: Spirits Within

Je to tak, že Final Fantasy patří k tomu nejlepšímu, co lidská fantazie a um dokázaly v naší době vytvořit. Kromě stvoření funkčních světů a fascinujících scenérií (město Midgar, utopené na sedmi sloupech ve smogovém mraku, křišťálové město Prastarých pod hladinou jezera, neviditelné město Esthar vysoko v oblacích, všechny ty ohnivé i ledové svatyně a světy v mezerách mezi dimenzemi a vesmíry… ) je to však především celá řada neuvěřitelně věrohodných a nezapomenutelných postav, vztahů a dialogů, jaké se na obrazovkách objevují jen velmi vzácně.

Všechen ten estetický cit a dvacetileté zkušenosti se teď za podpory nevídaného proudu kapitálu a snahy stovek umělců a programátorů promítnou ve velkolepém filmu, který zkrátka nemůže zklamat, nejen kvůli všem těm jménům a penězi v pozadí, ale také díky ukázkám, které naznačují, že je celá nová dimenze kinematografie, na jejíž příchod svět teprve čeká a který zlikviduje poslední bariéry, které bránily nadaným lidem s darem ukázat nám, kam až je lidská fantazie schopna zajít, že neexistují žádné hranice a že žádná fantazie není „final“ – tedy poslední, konečná.

Final Fantasy: Spirits WithinFinal Fantasy: Spirits Within
Váš názor Další článek: Isaac Asimov – Já robot

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,