Final Fantasy: Spirits Within – detaily o filmu

Jak se blíží červencové datum premiéry (v USA) Spirits Within, filmoví fanoušci si nadšeně sdělují další a další novinky a podrobnosti, které prosakují na veřejnost. Je mnoho aspektů, které dělají z FFF něco víc, než jen další hollywoodský velkofilm. Právě proto Doupě pozorně sleduje tuto rodící se senzaci a nejsme zdaleka sami, komu se tají dech nad tím potenciálem, kterým FFF vládne. Tentokrát vám přinášíme doposud nejzajímavější část skládačky: příběh.
Zahraniční tisk si pochutnal především nad finančními problémy, které zasáhly Square, společnost vlastnící současnou nejprodávanější herní sérii na světě, společnost, pro kterou byl rok 2000 tím nejúspěšnějším v letité kariéře tvůrce „her s duší“. Ne snad, že by Square trpěla nedostatkem peněz (zkuste si všechny ti milióny prodaných Final Fantasy vynásobit průměrnou cenou jedné hry), ale zato musela zdvojnásobit rozpočet dokončovaného filmu. Se současnými 140 milióny dolary je již na dvojnásobku původního rozpočtu a to se ještě pořádně nezačalo s reklamou. Lidé v nové divizi Square Pictures, vytvořené za účelem výroby FFF, nicméně přišli s nápadem, jak mateřskou firmu uklidnit nezávisle na předpokládaném úspěchu filmu. Tým umělců a programátorů, zodpovědný za technickou výjimečnost FFF, uzavírá smlouvy již se třemi dalšími společnostmi, na jejichž základě bude prodávat technologie, které mají tvořit jeden z nejvýraznějších aspektů FFF projektu.

Final Fantasy: Spirits Within Final Fantasy: Spirits Within

Pokud snad netušíte, oč se jedná, FFF bude prvním filmem, který i přes počítačovou výrobu (nebo právě díky počítačové výrobě na revoluční úrovni) má disponovat fotorealistickou grafikou. Tahle záležitost se docela špatně vysvětluje, nejjednodušší snad bude, když se podíváte na pleť hlavní hrdinky filmu Aki na oficiálním plakátu filmu (v předchozím článku o FFF).

Po nedávném uveřejnění patnáctiminutové ukázky z filmu se mezi novináře konečně dostaly první spolehlivé informace o atmosféře, příběhu a kvalitě filmu, o které bych se s vámi také rád podělil.

Final Fantasy: Spirits Within Final Fantasy: Spirits Within

V polovině 21. století lidé definovali život jako formu energie (nepřipomíná vám to Matrixe?), kterou je člověk nabitý při svém zrození. Pak přišli oni. Nejsou hmotní, ne v tom smyslu, jak to chápeme my. Nejsou vidět. Nejsou cítit. Ale živí se právě tou energií, které říkáme život. Během drtivého útoku vyhladili téměř celou lidskou populaci. Milióny lidí zemřely na ulicích, v restauracích, ve svých domech… aniž by si stihli uvědomit, co se vlastně stalo. Přežila jen hrstka, většinou vojáci, nacházející se v době invaze na palubách orbitálních stanic nad planetou.

Oni mezitím zcela ovládli planetu a zlikvidovali téměř všechny formy života (včetně rostlin). Skupina vědců pracuje na dvou projektech. První je vyzvedávání čehokoliv živého ze zpustošené Země, co by sebou lidstvo mohlo vzít na zoufalém útěku ze sluneční soustavy. Druhým projektem je tajemný výzkum snů několika jedinců, které se zdají být formou komunikace s třetí rasou, jež byla smetena stejným nepřítelem a která ve svém konci přišla zřejmě na způsob, jak si s nimi poradit.

Final Fantasy: Spirits Within Final Fantasy: Spirits Within

Příběh sleduje doktorku Aki, která pracuje na prvním projektu a na základě zvláštního povolení podniká výpravy na Zemi, odkud vyzvedává cokoliv živého. Při jedné takové výpravě v úvodu filmu zavítá do zapovězeného území, které je dokonale ovládáno nepřítelem. Speciální vojenské komando „Deep Eyes“ pro ni přilétá a následuje fascinující scéna, ve které Aki vyzvedává z potemnělých trosek jakéhosi hotelu malou rostlinku, jeden z největších pokladů, jaký si lze představit. Následně se z temných koutů vynořují oni, viditelní jen speciálními senzory, a napadají jednotku DE. Zuřivá bitva, která vypukne, si bezostyšně bere vzor v Cameronových Vetřelcích, ale nemyslím si, že vám to bude vadit.

Final Fantasy: Spirits Within Final Fantasy: Spirits Within

Autoři FFF vůbec mají rádi režiséra Jamese Camerona, neboť celý ten postapokalyptický svět si jasně bere za vzor temnou budoucnost z jeho Terminátorů. Já se vás ale ptám, zdá se vám mix Vetřelců a Terminátora jako špatný nápad? Mně tedy ne.

A až uvidíte Zemi zamořenou těmi průsvitnými věcmi, zbavenou všech forem života a lhostejně vystavenou netečnému slunci, pochopíte, že atmosféra tohoto filmu je zcela unikátní, stejně jako jeho příběh.

Final Fantasy: Spirits Within Final Fantasy: Spirits Within

Všechny ty sliby o příběhu zahrnujícím lásku, smrt, přátelství a zármutek… já jim věřím. Stejně jako opravdu uznávám bezprecedentní technickou úroveň, na jakou se Square a Sony v tomto dílku dokázali dostat.

Znovu doporučuji oficiální stránku filmu – www.finalfantasy.com.

S tímto filmem se hranice fantazie posunou o hodně dál.

Váš názor Další článek: Užijí si milovníci exkluzivního designu i sousedé

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,