Flight Unlimited 3

Více letadel, reálnější krajina, zcela nové mraky včetně vzdušných proudů, rychlá grafika, letecká škola, dobrodružství a mnoho dalšího vás čeká na třech CD ze studia Looking Glass. Tentokrát si páni vývojáři dali opravdu záležet a výsledkem je velmi kvalitní simulátor, i když pár maličkých nedostatků se tu také najde, ale o tom už blíže v recenzi.

Žánr: letecký simulátor
Domovská stránka: www.flight3.com
Minimální konfigurace: P233, 32 MB RAM
3D akcelerace:
Direct3D, OpenGL, Glide
Multiplayer: ne
Výrobce:
Looking Glas
Vydavatel: Electronic Arts

Zapůjčil:
JRC


Pod názvem Flight Unlimited 3 k nám přichází další pokračování simulátoru známého svou fotorealistickou krajinou, kterou pod vámi vykresluje. Tentokrát se autoři orientovali na věrné zpracování okolí Seattlu a rozsáhlé území středozápadu USA (to už však ne tak podrobně). Zajímavé je, že tato verze spolupracuje i se starší verzí: při instalaci jsem byl dotázán, zdali chci nainstalovat do FU3 i scenérii San Francisco z CD Flight Unlimited 2.

Spuštění hry je velmi svižné. Jen co kliknete na ikonku, naběhne graficky pěkně ztvárněné menu s charakteristickým zvukem startovaného tryskového letadla. V možnostech hry si navolíte většinu běžných parametrů okolo grafiky, zvuku a ovládání. Množství dalších parametrů je však bohužel přístupné jen přes nepohodlnou konzoli. Tyto však již nejsou tak důležité a jedná se spíše o “šperkování”. Jakmile vše nastavíte, můžete vyletět. K dispozici je takzvaný rychlý start, kdy si jen navolíte letadlo, místo, počasí a letíte. Dále můžete využít připravená dobrodružství, ve kterých jde buď jen o rychlost a přesnost při prolétávání určité trasy, nebo zachraňujete ztracené lidi v horách a podobně. Pro ty, co mají s létáním problémy a jsou častěji na zemi než ve vzduchu, je zde výborná letecká škola probírající v jednotlivých lekcích problematiku létání.

Takhle vypadá nejlepší virtuální kokpit      Hory

Letadla
Konečně více letadel. K dispozici máte 10 různých malých letadel, od trojplošníku Red Barona přes různá malá vrtulová letadla až po tryskáček Beechjet. Také je zde kluzák pro příznivce bezmotorového plachtění. Palubní desky všech letadel jsou přehledné, a vše, co potřebujete vidět (v podstatě celá deska) se vejde i na obrazovku 640x480. Samozřejmostí jsou virtuální kokpity, které mají dva módy: fotorealistický, kdy se můžete rozhlížet jen po skocích a interiér letadla je vyrenderovaný předem, anebo opravdový virtuální, kdy je rozhlížení plynulé a kokpit je tvořen jako opravdové 3D prostředí v letadle. Virtuální kokpity jsou bohužel opravdu kvalitní asi jen u poloviny letadel, zbytek vypadá, jako by to dělal někdo na poslední chvíli – škaredé textury a jednoduchý 3D model. Ale ta první půlka doopravdy stojí za to. Zvuky, které vydávají letadla, jsou velmi dobré. Samozřejmě hrají ve stereu a v závislosti natočení vašeho pohledu ve virtuálním kokpitu se mění i zvuk. Také vlastnosti letadel jsou realistické. Když třeba poletíte střemhlav příliš rychle a uděláte prudký manévr, podaří se vám silným náporem vzduchu třeba ulomit křídlo. Když jsem letěl v tryskáči střemhlav a o dost jsem překročil maximální projektovanou rychlost letadla, zhasly mi motory v důsledku přeplnění vzduchem.

Těmi žlutými kruhy se musí prolétnout      Noční let

Krajina
Krajina vypadá samozřejmě perfektně, jak je tomu u této řady simulátorů dobrou tradicí. Města jsou tvořena z větší části fotorealistickou texturou, přičemž významné budovy a centra jsou 3D objekty. Dokonce i odlehlá soukromá letiště – často jen vyznačkované dráhy v trávě – jsou již ohraničena opravdovými 3D stromy. Pokud by se však někomu zdálo, že je v krajině pořád málo prvků a má výkonný počítač, může využít přiložený editor krajiny. Pomocí tohoto editoru si můžete na základní podklad rozsáhlého okolí Seattlu umístit vlastní letiště, přidat nějaké mosty, postavit další mrakodrapy a zasadit stromy. Fantazii se meze nekladou. Musíte ovšem počítat s menším výkonem simulátoru, protože množství objektů v krajině vyžaduje velký výpočetní výkon. Se standardními detaily krajiny vše běhá na P350 s TNT kartou docela plynule. Jedinou nevýhodou (nebo výhodou?) tohoto simulátoru je, že se vždy zaměřuje hlavně na určitou oblast a nedává možnost létat po celém světě. Na druhou stranu tak ale může být vybraná oblast zpracovaná velmi podrobně a realisticky. Ještě malou poznámečku k výkonu grafiky: je zajímavé, že grafika běhala i s vypnutou 3D akcelerací – sice ne plynule, ale docela použitelně. To jistě uvítají majitelé počítačů bez grafických akcelerátorů.

V pátek bude zataženo, místy bouřky...
Co by byla pěkná krajina bez pořádného počasí, že? Proto je v tomto simulátoru zabudován editor počasí. Na obrazovce vidíte podobnou mapu, jakou mají meteorologové v televizi. Nastavit si můžete roční období, měsíční fázi, rychlosti a směry větrů a celkovou kvalitu počasí od jasné oblohy až po tu největší bouřku včetně mlhy. Když prší, tak vidíte, jak vám po okně – monitoru – stékají kapky vody. Jakmile se rozjedete a letíte, tak se kapky “rozplizávají” jako doopravdy, samozřejmě s příslušným zvukovým efektem. Když měníte výšku letu, tak se mlha chová trochu zajímavě. Při letu u země je vše docela slušně zamlženo, ale jak stoupáte nad mlhu, tak se zničehonic pod vámi na chvíli nelogicky objeví jasná krajina, než vyletíte nad mraky a vše zase vypadá tak jak má. Je to zřejmě úmyslný nedostatek kvůli výkonu, počítat mlhu není zrovna jednoduché.

Letoškola
Pokud neumíte létat, vůbec to nevadí. Flight Unlimited 3 obsahuje leteckou školu rozdělenou do čtyř tématických kapitol. V první se naučíte základy létání, jak přistávat a podobně. Druhá kapitola je již pro pokročilé a najdete v ní lekce, jak se chovat při selhání motorů, když se dostanete do vývrtky, nebo jak se řídit nad krajinou jen pomocí přístrojů. Třetí kapitola vás naučí létat ve špatných povětrnostních podmínkách. Každá z těchto kapitol je rozdělená na další podkapitoly a vy si můžete vybrat vždy jen to, co se zrovna chcete naučit. Poslední kapitola je spíše takovým manuálem ke čtyřem nejpoužívanějším typům letadel – motorovému kluzáku, dvěma vrtulovým letadlům a osobnímu tryskáči. Každá lekce začíná podrobným popisem akce, nechybí ani nákresy manévrů. Pak už jen stisknutím příslušného tlačítka určíte, jestli chcete, aby vám vše předvedl instruktor, nebo na to jdete sami. Pokud zvolíte instruktora, můžete se pohodlně posadit a dívat se. Celou dobu letu vám instruktor vykládá, co a jak dělá, bohužel ale jen anglicky.

Romantický záběr i v simulátoru...      Palubní deska tryskáče

A letíme
Docela zábavná jsou připravená dobrodružství. Je zde několik rychlostních letů, kdy musíte co nejrychleji a nejpřesněji proletět skrz kruhy umístěné ve složité horské krajině. Nebo můžete s kamarády soutěžit v tom, kdo déle vydrží létat větroněm bez motoru. V dalším dobrodružství se stanete televizním reportérem a musíte pořizovat nějaké snímky, nebo budete jako letecká hlídka hledat pašeráky.

Samozřejmě si můžete plánovat vlastní lety, odkud kam poletíte, s jakým letadlem a v jakém počasí.

Pokud neletíte v nějakém dobrodružství nebo lekci, fungují takzvané kouzelné klávesy, pomocí nichž se můžete s letadlem posunovat přímo nahoru nebo dolů. Také funguje mód rychlého posunování se nad krajinou. Pomocí kouzelné funkce stoupání se můžete “vyšvihnout” až na hranici kosmu, ovšem let směrem dolů je příliš rychlý a sestup do atmosféry je tak tvrdý, že to prostě letadlo nevydrží. Většinou vám z něj zůstane pouze trup, křídla i ocas se odlomí. Vůbec celý systém havárií je dobře propracovaný a havárií hra nekončí. Když ulomíte křídlo, tak prostě pořád letíte, jen letadlo je neovladatelné. Nebo když prudce přistanete, tak podvozek buď jen poškodíte, nebo ho celý ulomíte a letadlo pak klouže břichem po zemi za doprovodu silného zvukového efektu. Když jsem přistával s vrtulovým letadlem a na dráze jsem příliš prudce zabrzdil, letadlo se naklonilo hodně dopředu a vrtule se doopravdy zasekla do země. Celé letadlo bylo v pořádku, jen ta vrtule byla zničená, tudíž nešlo znovu nastartovat. Flight Unlimited 3 simuluje také běžný letecký provoz, takže nad krajinou létají velká dopravní letadla, která za sebou zanechávají vzdušné proudy. Pokud se vám podaří dostihnout pomalu letící dopravní letadlo a přiblížíte se těsně za něj, pěkně to s vámi zahází.

Co říct na konec?
Docela zamrzí, že není podporováno síťové prostředí. Alespoň nikde ve hře ani manuálu jsem zmínku o síťové hře vůbec nenašel. Ale jinak je tento simulátor velice povedený a dá se s ním užít hodně legrace, což se u simulátorů ne vždy dá říct. Po grafické stránce není co vytknout, až na nějaké drobnosti, které jsou však pouze malou daní za vyšší výkon hry. Zvuky kvalitní, celkové zpracování hry svižné a účelné. Prostě dobrá koupě.

4/5

Grafika ŚŤŽŹ
Zvuky ŚŤŽŹ…
Hudba není

ŚŤŽŹ…

Hratelnost ŚŤŽ„…
Diskuze (6) Další článek: Co chystá Zima Software pro české hráče?

Témata článku: , , , , , , , , ,