Football Manager - zahrajte si český fotbálek!

Český fotbalový fanoušek nemá v oblasti her příliš na výběr. Většina světových vývojářů naši ligu jednoduše přehlíží a někdy můžeme být rádi, že zařadí alespoň náš nároďák. A tak vzniká prostor pro jednodušší hry, které nasytí fotbaluchtivé davy. Jedna z nich je Football Manager, momentálně ve verzi 4.02.
Football Manager zahrnuje naše nejvyšší dvě fotbalové soutěže - dohromady 32 týmů. Hra se neomezuje jen na ligu, ale hrajete i český pohár a v případě úspěchů se můžete těšit na miliónové výdělky v pohárové Evropě.

Jedním z hlavních úkolů manažera je sehnat peníze pro provoz mužstva. Peníze získáváte ze vstupného, od sponzorů (to nelze nijak ovlivnit) ale hlavně na základě bonusů za umístění, naopak nejvíce tratíte na platech a prémiích hráčů. Všechny finanční starosti můžete hodit za hlavu v okamžiku, kdy se dostanete do evropských pohárů, hlavně do Ligy Mistrů. Pokud v ní nevypadnete hned v předkole či základní skupině, otevírá se vám možnost stát se novodobou Spartou :-) a skoupit polovinu ligy. Bohužel samotný proces nákupu hráčů je ztížen tím, že v jedné chvíli můžete mít v týmu maximálně 25 hráčů, takže zbylé musíte prodat nebo "uklidit" do béčka. Starat se musíte také o smlouvy svých fotbalistů, jinak vám (pokud s nimi neobnovíte kontrakt) jednoduše utečou.

Další funkcí (a poměrně originální) je sestavování rozpočtu. Do jednoduchého formuláře nadatlíte předpokládané umístění v lize, poháru, peníze z nákupů a prodejů hráčů a hned zjistíte, jak moc vaše plány kolidují s realitou. "Šťouralové" raději prozkoumají záložku "Peněžní toky", která obsahuje záznamy o jakékoliv změně stavu pokladny.

Fotball ManagerFotball Manager

Také nesmíte zapomenout starat se o stadión. Svůj svatostánek můžete modernizovat, přidat umělé osvětlení, vyhřívaný trávník nebo zvětšit jeho kapacitu - naneštěstí jsou všechny tyto úkony opravdu "mastné". Při nedostatku financí (třeba právě kvůli modernizaci stadionu), si můžete půjčit u banky, ale neopovažujte se ocitnout v červených číslech. V tomto případě vás hra jednoduše vyhodí. Toto kdyby se dělo ve skutečnosti, asi by žádná česká liga neexistovala:-).

Ale nejdůležitější (na co všichni určitě s napětím čekali) je herní část, bez které by fotbalový manažer nebyl opravdovým fotbalem. Každý hráč je oceněn dvěmi hodnotami, a to kvalitou a formou (hodnoty 1-10, přitom kvalita zahraničních hráčů může být vyšší), podle kterých se rozhodnete, koho postavit do zápasu. Kvalita hráčů se mění na začátku každé sezóny, zato forma je mrška značně kolísavá - o tom jsem se na vlastní oči přesvědčil, když po skvělých výkonech najednou všem klesla forma a můj mančaft dvakrát po sobě vypadl v semifinále Ligy Mistrů:-(. Výpadek formy můžete utlumit nastavením tučných prémií - bohužel maximální hodnota prémie je omezena na 99.999,- Kč na hlavu, a to je přece jen pakatel v porovnání s možnými výdělky při zápase Ligy Mistrů.

Ve hře se nekoná žádné nastavování strategie - vyberete hráče, kteří budou hrát, nastavíte taktiku (defenzivní/ofenzivní), vypíšete prémie a hurá na zápas. Samotné utkání můžete sledovat minutu po minutě (pozorujete však jen změnu skóre) nebo se musíte spokojit až s konečným stavem.

Fotball ManagerFotball Manager

Co se týče chyb či nedostatků Football Manager má své "mouchy", ale na to, že je hra zadarmo jsem se bavil hodně dlouho. Jedna závažnější chybička tu přece jen je. Pokud už hrajete několikátou sezónu, hra se zvrhává v bezduché odklikávání zápasů, kdy jen občas zkontrolujete formu hráčů. To má také svoji kladnou stránku, protože díky jednoduchosti do hry rychleji proniknete a nemusíte sáhodlouze zjišťovat herní postupy. Celkově vzato je Football Manager poměrně zdařilé dílko a pokud nesnášíte hory doprovodných statistik, tabulek a grafů, je tato hra něco právě pro vás.

Takže už jste se rozhodli? Stahujte na adrese http://footballmanager.hyperlink.cz/.

P.S.: Příště se podíváme na zub jednomu z konkurentů FM, a to na Czech Soccer Manager 2001.

Rozhovor s tvůrcem hry Football Manager - Jiřím Matějkou

Máte svůj oblíbený klub v ČR?

Ano, už léta fandím Spartě. Ani nevím kde se to ve mně vzalo, protože v rodině nikdo fotbal nijak výrazně nesledoval ani nesleduje, abych tím byl ovlivněn. Jsem asi typickým důkazem rčení, ze příznivcem Sparty se člověk nestává, ale rodí :-)). (mě to štěstí nepotkalo:-) - pozn. autor)

A co oblíbený zahraniční klub?

Zahraniční ligy taky občas sleduju (zejm. na Eurosportu), ale žádný vyloženě oblíbený klub nemám.

Kdy a jak vás napadlo vytvořit český fotbalový manažer?

První myšlenka na vytvoření takové hry mě napadla asi před deseti lety, kdy jsem se dostal k prvnímu PCčku a chyběl mi tento typ hry, který jsem znal z populárních počítačů řady ZX Spectrum. Nicméně ke skutečné realizaci jsem se odhodlal asi před dvěma lety, kdy už na českem internetu existovaly dvě podobné hry (Česká liga a Czech Soccer Manager), ale obě byly pouze pro DOS a v obou mi něco chybělo, tak jsem se pustil do vlastní hry. První verze vyšla asi po půl roce, v srpnu roku 1999.

V čem je Football Manager naprogramován?

V Delphi.

Jakým způsobem hodnotíte cenu a kvalitu jednotlivých hráčů? Jak jste zjistil plat hráčů? Jsou reálné :-)?

Kvalitu hráčů hodnotím více méně subjektivně, snažím se zohledňovat hodnocení v tisku, počet odehraných zápasů v lize, věk atd. Vzhledem k počtu hráčů v databázi (cca 600 domácích plus cca 1500 zahraničních) je ale dost obtížné to sledovat a být objektivní. Cena se pak následně vypočítává na základě takto stanovené kvality hráče, jeho formy (která je nalosována na začátku hry a pak se vyvíjí dle výsledku týmu), dále dle délky jeho smlouvy, věku a určitou roli hraje i náhodná složka, aby ceny nebyly stále stejné a přesně určené. Platy jsem víceméně odhadl, a vyladil tak, aby to bylo přibližně v souladu s ostatními příjmy a výdaji týmu. Reálné asi moc nejsou, myslím, že v týmech jako je Sparta či Slavia, můžou hráči dosáhnout při úspěších v pohárech i vyšších platů; naproti tomu v týmech jako je např. Synot nebo Plzeň budou asi nižší.

Jak často se věnujete tvorbě Football Manager?

Záleží na mých časových možnostech, od doby co jsem skončil školu (minulý rok v červnu) je času méně, takže to odhaduju tak na několik hodin týdně. Plus nějaký další čas strávím vyřizováním mailů a jiné "přidružené" činnosti.

Pracujete na hře sám?

Co se týče programování, tak ano; občas mi někdo vypomůže s aktualizaci soupisek či sháněním informací.

Co chystáte do budoucna? Co nového přinese nová verze manažeru? Bude stále freeware?

Průběžně pracuju na různých vylepšeních, zejména v závislosti na tom, o co si hráči nejvíce píší. Nová verze by mohla být někdy v létě, hlavními novinkami by měli být rozsáhlé historické statistiky zligových i pohárových zápasů, nějaké vylepšení evropských pohárů a pak řada drobností, zejména vylepšení stávajících funkcí, spíše než zavádění nových. Hra bude i nadále freeware.

Sledujete svou konkurenci - české freewarové manažery jako Czech Soccer Manager, případně zahraniční?

České manažery Českou ligu a CSM znám, obě jsem párkrát hrál, ale nijak detailně jsem je nestudoval. Co se týče zahraničních, tak žádný profi-manažer typu FIFA2000 nemám. Stáhnul jsem si několik freewarových manažerů, spíše jen tak pro inspiraci a pobavení.

Sledujete současnou herní scénu? Jaká je vaše nejoblíbenější hra (typ hry)?

Herní scénu paradoxně příliš nesleduju, občas si někde stáhnu nějaký freeware či shareware (zejm. hry typu fotbalový manažer, abych měl inspiraci :-) V poslední době asi nejvíc hraju Moorhuhn 2.

Díky za rozhovor.

Diskuze (3) Další článek: Exkluzivně: Quake III Revolution pro PS2

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,