Football Manager 2016: stále zajeté koleje (recenze)

vytisknout velikost písma
Tak jako každý rok nám letos vychází nový díl Football Manageru. Každoročně přináší novinky z hlediska aktualizovaných soupisek a dalších vychytávek. Přijde letos i něco většího?

Football Manager je jedna z her, která vás prostě musí chytnout hned na začátku, jinak nemá cenu dále pokračovat. Tato série rozhodně není pro každého a ne každému sedne tak, jak je to u kolegy ze série FIFA. Pojďme si probrat, co vůbec potřebujeme na to, abysme si mohli hru užít.

V nejprvnější řadě potřebujeme fůru času, bez kterého se neobejdeme. Dalším důležitým faktorem je trpělivost, bez které to také nejde. Pokud patříte mezi typ, který na vše jde rychle a chce hru rychle dohrát, Football Manager vás vytrestá. Tím narážím na fakt, že moc nefunguje způsob hry, ve kterém vše necháte automaticky nastavit, rychle přeskakujete zápasy a nic neřešíte. Věřte nebo ne, ať si zvolíte jakoukoliv obtížnost, stejně skončíte nejlépe ve středu tabulky. Prostě hra vám nedá nic zadarmo. A to je dobře.

2015-11-20_00001.jpg2015-11-20_00011.jpg2015-11-20_00015.jpg

Postupně se v naší recenzi přesuneme k tomu, co vlastně můžeme ve hře dělat. Hned jako první si musíte zvolit, jestli chcete hrát offline nebo online. V online módu naše nervy potrápí klasický simulátor fotbalového manažera, kde si vyberete tým se vším všudy. Staráte se o mužstvo, zázemí, stadión, řídíte finance, chodíte na tiskovky a prostě všechny tyto sladké věci okolo.

 

Právě vytvoření vlastního klubu bylo dost žádanou novinkou a proto se vývojáři rozhodli tuto možnost přidat

 

Pokud dáváte přednost mnou zmíněné rychlé hře, doporučuji mód Football Manager Touch. To je zjednodušená verze výše zmíněného klasického simulátoru, která vám umožní rychlejší hraní. Zkrátka přesně to, co hledají ti, kteří se nechtějí moc trápit a chtějí rychle vidět výsledky. Dále tu máme jednu velkou novinku, a to možnost vytvořit si svůj vlastní klub, což je v zásadě to samé jako klasický manažer, jen si hráče musíte obstarat sami. Poslední dva módy v offline režimu jsou Touch mód s vytvořením klubu, což je opět to samé jako klasický Touch. Právě vytvoření vlastního klubu bylo dost žádanou novinkou a proto se vývojáři rozhodli tuto možnost přidat. Úplně nakonec nás čekají výzvy, v kterých hra prověří naše schopnosti naplno.

2015-11-20_00020.jpg

Ve výzvách narazíte na tým, který bojuje ve druhé polovině sezóny o udržení v tabulce, a vy ho musíte vytáhnout zpět na vrchol. Mě osobně přijde dost velkou výzvou ta, ve které jsou na vás hráči naštvaní a vy musíte zvednout týmovou morálku a ubráznit se vyhazovu z postu manažéra. U každé výzvy si zvolíte obtížnost, na kterou se cítíte. V online režimu se pak dočkáte jak klasického manažeru a touch manažeru, tak ještě tří dalších možností hraní.

2015-11-20_00013.jpg2015-11-20_00017.jpg2015-11-20_00018.jpg

Zajímavý je mód Versus, ve kterém se se svým vytvořeným týmem utkáte proti přátelům online. Prověříte si tak svoje kvality a to, jak dobře jste svoje hošánky vytrénovali. Poslední dva módy jsou Fantasy Draft a jeho zrychlená verze Touch, ve kterém si opět zvolíte tým a hrajeme online proti přátelům (nebo nepřátelům?).

Manažér jak má být

Pokračujeme v představování novinek a jednou z nich je vytváření postavy. Ano, pro některé zkušené hráče tohoto titulu to může být jen taková blbůstka, nicméně vývojáři se snaží soustředit i na rozšiřování svých "zákazníků." Upravení vašeho vzhledu do posledního detailu přidá hře na kráse a určitě přiláká další fotbalové nadšence. Pokud se ptáte na nějaké technické vychytávky, které přichází každý rok, letos jsou opravdu přínosné. Vývojáři zapracovali na systému zranění, takže je celkově realističtější a podle navyšující se obtížnosti i častější. Příjemnou novinkou je také editor rozestavení hráčů při standarních situacích, který vám dovolí si hráče dobře postavit a vytěžit tak z této příležitosti co nejvíc.

2015-11-20_00009.jpg2015-11-20_00012.jpg2015-11-20_00022.jpg

Když se mám zastavit nad tím, co mi v titulu vadí, tak se mi vybaví hlavně tréninkové menu. Celé plánování, jak individuálních tréninků hráčů, tak celého klubu, je divně rozházené a obecně se v tom nejde moc dobře vyznat. Nikdy pořádně nevíte, jak a co nastavit, aby to fungovalo a oříšek to je i pro zkušenější hráče série. Dalším negativem, a to zejména pro začátečníky, může být celkové ovládání. Ano, je pravda, že zapnete hru, zadáte si jméno manažera a jeho vzhled, vyberete tým, zúčastníte se úvodní tiskovky a jedete. Jenže zde nastává menší problémek. Sice se hra snaží nováčky navádět pomocí žlutých koleček s nápovědou, ale i tak je to směs několika tlačítek a celé to připomíná ovládání nějakého leteckého simulátoru.

 

Je zde nespočet možností a různých nastavení a přizpůsobování, že z toho jde hlava kolem

 

Je zde nespočet možností a různých nastavení a přizpůsobování, že z toho jde hlava kolem. Projít toto vše zabere hodně dlouhou dobu, a některé nováčky to může odradit. Nicméně já hraji Football Manager již od roku 2009, takže tyto problémy moc nemám. I tak si ale čas od času procházím menu a hledám různé změny, které jsou většinou kosmetické.

2015-11-20_00019.jpg

Pochvalu si ovšem zaslouží zápasový engine a celkový vzhled zápasu. Přímo hra vypadá pěkně a propracovaně. Je zde vidět, že si vývojáři dali záležet a i když to není přímo fotbalový simulátor, pěkně se na to dívá. Pohyby a celkově věrohodnost přenosu jsou překvapivě dobře propracované, a vy se tak těšíte na každý zápas.

         

Dostupné pro: PC
Žánr: Simulátory | Sportovní simulátor
Výrobce: Sports Interactive
Začátek prodeje: 13. listopadu 2015
  • Propracovanost
  • Systém zranění
  • Čeština
  • Poutavá hratelnost
  • Složité nastavení
  • Občas dlouhé loadingy
    

Football Manager je zkrátka hra, které musíte dát čas. Pokud zvládnete první krůčky a naučíte se základy, hra vás poté vtáhne a vy u ní strávíte stovky hodin. Celkově působí pěkným dojmem a pokud jste začátečníci série, s klidem vám doporučím tento díl. Vše vám ukáže a provede hrou, potom už je jen na vás, jestli ten čas, který vám dal on, obětujeme i vy jemu.

Nejnovější komentáře

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Nejede internet? Nudit se nemusíte, Chrome má v sobě skrytou hru

Nejede internet? Nudit se nemusíte, Ch…

28.  3.  2017 | | 15 N/A
10 nejzajímavějších grafických proměn světa Minecraftu

10 nejzajímavějších grafických proměn …

Minecraft může vypadat trochu jinak, než ho znáte. Hra se totiž dočkala několika modů a rozšíření. Podívejme se na 10 nejzajímavějších balíčků s texturami a kosmetickými úpravami.

25.  3.  2017 | | 10 N/A
FlatOut 4: Total Insanity – návrat legendy? (recenze)

FlatOut 4: Total Insanity – návrat leg…

Závodní série FlatOut se dvanáct let své existence jistě stala kultovní záležitostí, a to i navzdory hodně nepovedenému třetímu dílu. Přest,o nebo právě proto jsme na plnohodnotného následovníka museli čekat dlouhých šest let. Vyplatila se taková dlouhá odmlka?

17.  3.  2017 | | 10 N/A
10 herních klenotů, které jsme hrávali na přelomu 80. a 90. let

10 herních klenotů, které jsme hrávali…

Díky neustálému vývoji v oblasti herních PC a konzolí jsme si zvykli na neustálé rozmazlování a hodně realistickou grafiku. Je třeba si ale uvědomit, že tomu tak rozhodně nebylo vždy. Dnešní příspěvek má tak hned dvě poselství.

včera | | 20 N/A
Hrajeme Mass Effect Andromeda: vzhůru do cizích světů (galerie)

Hrajeme Mass Effect Andromeda: vzhůru …

Mass Effect: Andromeda vychází až 23. března, ale díky EA Access jsme si od 16. března mohli k plné hře přičichnout. Podívejte se na naše pohlednice z cest.

19.  3.  2017 | | 5 N/A
Simulátor skládání počítače - naučte se stavět stolní počítač

Simulátor skládání počítače - naučte s…

V době, kdy simulátor zemědělské techniky patří k nejúspěšnějším hrám, bylo jen otázkou doby, kdy někdo udělá simulátor, který skutečně využijete - simulátor skládání počítače.

16.  3.  2017 | | 4 N/A
10 tipů, jak být ostříleným borcem v Mass Effect: Andromeda

10 tipů, jak být ostříleným borcem v M…

Nový Mass Effect je plný nástrah a novinek. Pomůžeme vám se s nimi vypořádat.

22.  3.  2017 | | 6 N/A
Mass Effect: Andromeda - nový začátek (recenze)

Mass Effect: Andromeda - nový začátek …

Znovu do vesmíru, znovu za záchranou lidstva. BioWare se vrací ke své kultovní značce, co říkáme na její nový začátek?

26.  3.  2017 | | 14 N/A