Football Manager 2016: stále zajeté koleje (recenze)

Tak jako každý rok nám letos vychází nový díl Football Manageru. Každoročně přináší novinky z hlediska aktualizovaných soupisek a dalších vychytávek. Přijde letos i něco většího?

Football Manager je jedna z her, která vás prostě musí chytnout hned na začátku, jinak nemá cenu dále pokračovat. Tato série rozhodně není pro každého a ne každému sedne tak, jak je to u kolegy ze série FIFA. Pojďme si probrat, co vůbec potřebujeme na to, abysme si mohli hru užít.

V nejprvnější řadě potřebujeme fůru času, bez kterého se neobejdeme. Dalším důležitým faktorem je trpělivost, bez které to také nejde. Pokud patříte mezi typ, který na vše jde rychle a chce hru rychle dohrát, Football Manager vás vytrestá. Tím narážím na fakt, že moc nefunguje způsob hry, ve kterém vše necháte automaticky nastavit, rychle přeskakujete zápasy a nic neřešíte. Věřte nebo ne, ať si zvolíte jakoukoliv obtížnost, stejně skončíte nejlépe ve středu tabulky. Prostě hra vám nedá nic zadarmo. A to je dobře.

2015-11-20_00001.jpg2015-11-20_00011.jpg2015-11-20_00015.jpg

Postupně se v naší recenzi přesuneme k tomu, co vlastně můžeme ve hře dělat. Hned jako první si musíte zvolit, jestli chcete hrát offline nebo online. V online módu naše nervy potrápí klasický simulátor fotbalového manažera, kde si vyberete tým se vším všudy. Staráte se o mužstvo, zázemí, stadión, řídíte finance, chodíte na tiskovky a prostě všechny tyto sladké věci okolo.

 

Právě vytvoření vlastního klubu bylo dost žádanou novinkou a proto se vývojáři rozhodli tuto možnost přidat

 

Pokud dáváte přednost mnou zmíněné rychlé hře, doporučuji mód Football Manager Touch. To je zjednodušená verze výše zmíněného klasického simulátoru, která vám umožní rychlejší hraní. Zkrátka přesně to, co hledají ti, kteří se nechtějí moc trápit a chtějí rychle vidět výsledky. Dále tu máme jednu velkou novinku, a to možnost vytvořit si svůj vlastní klub, což je v zásadě to samé jako klasický manažer, jen si hráče musíte obstarat sami. Poslední dva módy v offline režimu jsou Touch mód s vytvořením klubu, což je opět to samé jako klasický Touch. Právě vytvoření vlastního klubu bylo dost žádanou novinkou a proto se vývojáři rozhodli tuto možnost přidat. Úplně nakonec nás čekají výzvy, v kterých hra prověří naše schopnosti naplno.

2015-11-20_00020.jpg

Ve výzvách narazíte na tým, který bojuje ve druhé polovině sezóny o udržení v tabulce, a vy ho musíte vytáhnout zpět na vrchol. Mě osobně přijde dost velkou výzvou ta, ve které jsou na vás hráči naštvaní a vy musíte zvednout týmovou morálku a ubráznit se vyhazovu z postu manažéra. U každé výzvy si zvolíte obtížnost, na kterou se cítíte. V online režimu se pak dočkáte jak klasického manažeru a touch manažeru, tak ještě tří dalších možností hraní.

2015-11-20_00013.jpg2015-11-20_00017.jpg2015-11-20_00018.jpg

Zajímavý je mód Versus, ve kterém se se svým vytvořeným týmem utkáte proti přátelům online. Prověříte si tak svoje kvality a to, jak dobře jste svoje hošánky vytrénovali. Poslední dva módy jsou Fantasy Draft a jeho zrychlená verze Touch, ve kterém si opět zvolíte tým a hrajeme online proti přátelům (nebo nepřátelům?).

Manažér jak má být

Pokračujeme v představování novinek a jednou z nich je vytváření postavy. Ano, pro některé zkušené hráče tohoto titulu to může být jen taková blbůstka, nicméně vývojáři se snaží soustředit i na rozšiřování svých "zákazníků." Upravení vašeho vzhledu do posledního detailu přidá hře na kráse a určitě přiláká další fotbalové nadšence. Pokud se ptáte na nějaké technické vychytávky, které přichází každý rok, letos jsou opravdu přínosné. Vývojáři zapracovali na systému zranění, takže je celkově realističtější a podle navyšující se obtížnosti i častější. Příjemnou novinkou je také editor rozestavení hráčů při standarních situacích, který vám dovolí si hráče dobře postavit a vytěžit tak z této příležitosti co nejvíc.

2015-11-20_00009.jpg2015-11-20_00012.jpg2015-11-20_00022.jpg

Když se mám zastavit nad tím, co mi v titulu vadí, tak se mi vybaví hlavně tréninkové menu. Celé plánování, jak individuálních tréninků hráčů, tak celého klubu, je divně rozházené a obecně se v tom nejde moc dobře vyznat. Nikdy pořádně nevíte, jak a co nastavit, aby to fungovalo a oříšek to je i pro zkušenější hráče série. Dalším negativem, a to zejména pro začátečníky, může být celkové ovládání. Ano, je pravda, že zapnete hru, zadáte si jméno manažera a jeho vzhled, vyberete tým, zúčastníte se úvodní tiskovky a jedete. Jenže zde nastává menší problémek. Sice se hra snaží nováčky navádět pomocí žlutých koleček s nápovědou, ale i tak je to směs několika tlačítek a celé to připomíná ovládání nějakého leteckého simulátoru.

 

Je zde nespočet možností a různých nastavení a přizpůsobování, že z toho jde hlava kolem

 

Je zde nespočet možností a různých nastavení a přizpůsobování, že z toho jde hlava kolem. Projít toto vše zabere hodně dlouhou dobu, a některé nováčky to může odradit. Nicméně já hraji Football Manager již od roku 2009, takže tyto problémy moc nemám. I tak si ale čas od času procházím menu a hledám různé změny, které jsou většinou kosmetické.

2015-11-20_00019.jpg

Pochvalu si ovšem zaslouží zápasový engine a celkový vzhled zápasu. Přímo hra vypadá pěkně a propracovaně. Je zde vidět, že si vývojáři dali záležet a i když to není přímo fotbalový simulátor, pěkně se na to dívá. Pohyby a celkově věrohodnost přenosu jsou překvapivě dobře propracované, a vy se tak těšíte na každý zápas.

         

Dostupné pro: PC
Žánr: Simulátory | Sportovní simulátor
Výrobce: Sports Interactive
Začátek prodeje: 13. listopadu 2015
  • Propracovanost
  • Systém zranění
  • Čeština
  • Poutavá hratelnost
  • Složité nastavení
  • Občas dlouhé loadingy
    

Football Manager je zkrátka hra, které musíte dát čas. Pokud zvládnete první krůčky a naučíte se základy, hra vás poté vtáhne a vy u ní strávíte stovky hodin. Celkově působí pěkným dojmem a pokud jste začátečníci série, s klidem vám doporučím tento díl. Vše vám ukáže a provede hrou, potom už je jen na vás, jestli ten čas, který vám dal on, obětujeme i vy jemu.

Nejnovější komentáře

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Praha stověžatá aneb projížďka hlavním městem ve Forza Motorsport 7 (galerie)

Praha stověžatá aneb projížďka hlavním…

Forza Motorsport 7 je na světě a stejně tak jako v předchozích dílech, i nyní máme možnost zajezdit si skrze historické centrum Prahy. Pokochejte se s námi.

13.  10.  2017 | | 13 N/A
Žánr Battle Royale bere trh útokem, podívejte se na nejlepší hry

Žánr Battle Royale bere trh útokem, po…

Battle Royale sice není žádný nově objevený žánr, ale až nyní ukazuje svůj pravý potenciál. Nejenže prodejní čísla obrovsky narůstají, ale počet hráčů přesahuje i takové stálice, jako je Counter-Strike Global Offensive nebo Dota 2.

11.  10.  2017 | | 4 N/A
Hrajeme si s vláčky: Mashinky jsou zábava, i když ještě nejsou dodělané

Hrajeme si s vláčky: Mashinky jsou záb…

Nová hra vám umožní stavět tratě a posílat po nich mašinky. Budete budovat a vydělávat. Herní model je zábavný a grafika líbivá. Hra má ještě dost nedostatků a není divu, zatím se totiž jedná o vývojovou verzi dostupnou v rámci předběžného přístupu. I přesto už ale poskytne docela dost zábavy.

20.  10.  2017 | | 16 N/A
Unikly slevové akce Steamu, Halloween a Černý pátek vám vysají peněženku

Unikly slevové akce Steamu, Halloween …

Již tradičně předčasně unikají informace o připravovaných slevových tornádech na Steamu, které začnou už během následujících dní.

21.  10.  2017 | | 3 N/A
Světové recenze Middle-earth: Shadow of War mluví o hitu

Světové recenze Middle-earth: Shadow o…

Pokračování výletu do Mordoru je tu a můžeme-li věřit zahraničním kritikům, jde o důstojného nástupce.

10.  10.  2017 | | 2 N/A
Gran Turismo Sport - návrat klasiky (recenze)

Gran Turismo Sport - návrat klasiky (r…

Ikona závodních her konečně dorazila na startovní čáru a nás nezajímá nic jiného než zjistit, zda se jedná o „návrat krále“, nebo o naleštěné zklamání.

22.  10.  2017 | | 13 N/A
Middle-earth: Shadow of War - naplňte svůj osud (recenze)

Middle-earth: Shadow of War - naplňte …

Talion se vrací, aby dobyl Středozem a navždy zbavil svět zla. Povede se mu to tentokrát?

17.  10.  2017 | | 4 N/A
South Park: The Fractured But Whole – sprostí hrdinové v akci (recenze)

South Park: The Fractured But Whole – …

Důvodem, proč lidé milují South Park, je už samotný fakt, že si v dnešní době nebojí dělat srandu z černochů a nacistických krav. A v tomhle ohledu naštěstí nezklame ani nová hra.

19.  10.  2017 | | 2 N/A