Forza Motorsport 6: ještě lepší? (recenze)

Pilotní značka Microsoftu a Xboxu se vrací v šestém plnohodnotném pokračování. Co čekat?

Představovat závodní sérii Forza Motorsport od Turn10 Studios by bylo nošením dříví do lesa. Jen stručně snad připomeneme, že vedle hlavní série Motorsport existuje také arkádovější spin-off s podtitulem Horizon, jež se minulý rok dočkal druhého, velmi povedeného pokračování. Jak si ale vede Forza na domácí půdě? A to již v šestém pokračování? Čtěte dál a dozvíte se to.

Jako u každého pokračování i u šestky je nutné si položit několik zásadních otázek. Co nového přináší další díl ve srovnání s předchozím po stránce obsahové? Co se změnilo a co zůstalo při starém? Je důvod přecházet na nový ročník? Pojďme na to hezky popořádku.

e3-2015-forza-6-0006-1500x844.jpge3-2015-forza-6-0012-1500x844.jpgf3fed74c-28b3-4ffa-8c6b-6e46bd6fe106.jpg

Zase o kus větší

Co se týče obsahu, počet vozidel nabobtnal na úctyhodných více než 450 a to od více než 67 světových výrobců. Tratí je v šestce 25, přičemž šestice je úplně nová (Brands Hatch, Monza, Watkins Glen, Lime Rock Park, Circuit of the Americas a Daytona), většina přechází z předchozího dílu a některé slaví opravdový návrat (Rio de Janeiro či Hockenheimring). Tratí je dost a automobilů spousta, rozhodně si nestěžujeme. 

 

Skrze kredity, které získáváte za vyhrané závody, si nakupujete vozidla a postupně se propracováváte z nejnižších závodních kategorií do těch vyšších

 

Celá Forza Motorsport 6 je rozdělena do dvou oblastí. A to sice singleplayeru a multiplayeru. V rámci hry pro jednoho hráče se ještě dělí na kariéru nazvanou Stories of Motorstorm a tzv. Showcase eventy. Tu první netřeba představovat. Skrze kredity, které získáváte za vyhrané závody, si nakupujete vozidla a postupně se propracováváte z nejnižších závodních kategorií do těch vyšších.

2886448-forza6-e3-press-kit-10-wm.jpg

Zpočátku tak budete řídit klasické městské vozy, později supersporty či muscle káry a spoustu dalších modelů aktuálních třeba až v příštím roce. Namátkou jmenujme některé závodní kategorie a šampionáty, které ve Forza Motorsport 6 okusíte - Formula E, V8 Supercars, FIA World Touring Cars Championship, Endurance, Le Mans, Grand Prix a další. Po stránce obsahové si každý milovník čtyřech kol rozhodně přijde na své, v aktuálním díle je toho totiž habaděj a vypisovat všechno by nám zabralo prostor celé recenze.

Vítané zpestření

Kariéra je ale jen jedním herním režimem pro jednoho, tím druhým, který je s ní ve spojení, ale lze ho hrát i zvlášť, je zmiňovaný Showcase Events. Postupem kariérou se vám v něm budou otevírat nové a nové závody, které fungují jako zpestření klasické sezóny. Co tím myslíme? Budete závodit na čas, jezdit dovednostní závody, řídit historická či jinak raritní vozidla, nechybí ani Top Gear sekce, Autocross, zkrátka režimy inspirované Horizon podsérií. Jestliže si na Forza Motorsport 6 něčeho ceníme, je to právě nabušený obsah.

2886450-forza6-e3-press-kit-11-wm.jpgaudi_tts97qjz.jpgmaxresdefault.jpg

Tvůrci se ale rozhodli zaexperimentovat také se samotným konceptem, a tak do hry zakomponovali takzvané mods, neboli modifikace. Předně je třeba říct, že je využívat můžete, ale nemusíte. Slouží k tomu, abyste získali kredity navíc, anebo si prostě zpestřili hraní. V čem spočívají? Před každým závodem si můžete nakoupit kartičku s modifikacemi, které posléze zaktivujete. Ty mohou dělat leccos – zlepšovat na jeden závod přilnavost pneumatik, posunout vás v základním rozestavení při startu dopředu, ale také třeba přidávat extra body za sražené kužely.  

Turn10 do hry také implementovali kolo štěstí známé z již omílaného spin-offu Forza Horizon. Za získání několika levelů jste odměněni možností točit v něm (tady má podobu devítimístného hracího pole, po kterém náhodně přeskakuje ukazatel) – vyhrát můžete celá vozidla, balíky kreditů na nákup designů, upgradů či samotných žihadel. Modifikace a kolo štěstí může na první pohled působit arkádově a zbytečně, ale jejich přítomnost v Motorsport sérii rozhodně vítáme – dokáží totiž svěžím způsobem obohatit hratelnost. Rozhodně palec nahoru!

791c9c9c-888b-43b8-af9a-9f19db8e3ddf.jpg

Virtuální aquaplaning

Tím jsme krátce shrnuli obsahové novinky ve Forza Motorsport 6. Pojďme se teď podívat na ty hratelnostní. V oblasti jízdního modelu neshledáváme příliš mnoho změn. I šestka disponuje spoustou možností nastavení, ladění vozidla a zapínání / vypínání asistentů řízení, což se přímo projevuje na výsledných odměnách za vyhrané závody. Zkrátka systém, který známe již z předchozích ročníků. Auta na silnici působí těžce, některá jsou hbitější, některá méně motorná a upgrady jsou vždy znát. Záleží samozřejmě na hráči, co si z Forza Motorsport 6 chce udělat – zda arkádu, která se postará o brzdění, či simulátor s manuálním řaděním a všemi pomocníky vypnutými. Důležité je, že oba tábory si přijdou na své.

 

Asi největší novinkou v oblasti hratelnosti je proměna denní doby a různé počasí

 

Asi největší novinkou v oblasti hratelnosti je proměna denní doby a různé počasí. Přesněji řečeno – závod se může jet během dne či v noci, anebo za jasného počasí či deště. Obě novinky se povedlo zakomponovat velmi dobře a zvláště déšť a jeho vliv na fyziku si dovolujeme prohlásit za revoluční. Ten totiž nejen že snižuje tření na celé trati, ale na kouscích okruhu se kvůli němu tvoří i kaluže, jejichž průjezd snadno vyústí v cestu ke svodidlům nebo skutečnému virtuálnímu aquaplaningu. A to myslíme bez nadsázky – loužím se budete snažit vyhýbat obloukem, protože dokážou s vozidlem zamávat raz dva. Chování vozidla na vodě nikdy nepůsobilo lépe.

1cc92786-77f4-4587-9de0-23fdc0082d16.jpg4e07888f-574a-45b6-9c90-3b2fdf3ea117._V317850759_.jpg6babcddc-0831-4bf9-bade-43c5ba11bd52.jpg

Stejně tak jako předchozí díly, i Forza Motorsport 6 v oblasti umělé inteligence pracuje se zaznamenáváním jízd vašich živých kolegů. Na trati tak nesoupeříte s počítačem jako takovým, nýbrž AI inspirovanou skutečnými styly jízdy. V praxi to funguje stále výborně – Turn10 navíc přidali možnost redukovat agresivitu Drivetarů a možnost vypnout uživatelské designy, takže i po této stránce jsme nadmíru spokojeni.

Nevyhovuje-li vám ježdění s jakoukoli mutací umělé inteligence, můžete se vrhnout do rozsáhlého multiplayerového online prostoru, kterého se může účastnit – stejně tak jako při hraní v jednom - až 24 závodníků najednou. Matchmaking probíhal bez problémů stejně tak jako samotné závody. Velice oceňujeme možnosti nastavení závodů dle vlastních představ, nastavit si totiž můžete úplně všechno. Zátěžovými testy ale online sekce projde teprve s vydáním hry.

FullHD a 60 fps, no a co?

Forza Motorsport 6 běží v rozlišení 1080p a 60 snímcích za sekundu. A to bez jakýchkoliv záseků. Plynulost je perfektní a to i za deštivých podmínek. Máme-li se ale vyjádřit ke grafice samotné, do kolen nás rozhodně nedostává. Ano, modely vozidel jsou nádherné, zvlášť když si je všechny můžete pěkně prohlédnout zevnitř i zvenku ve Forzavista, ale celkově se toho moc od předchozího dílu nezměnilo.

690ffde2-113355.jpgd24c0ae7-111903.jpgd9638976-113118.jpg

Déšť je zvládnutý obdivuhodně především technologicky, vzhledově ale už tak pěkný není. V interiéru sice vidíte jednotlivé kapky stékat, jenže při jízdě a kameře zpoza auta už to taková sláva není. Zvlášť když vaši protivníci za sebou ve vodě nenechávají v podstatě žádné vyjeté koleje. Noční závody jsou přesným opakem – automobily hází stíny, okolní kulisy se lesknou, odráží světlo a všechno vypadá božsky.

9d50d87a-112647.jpg

Ona nevyváženost je ostatně pro Forza Motorsport 6 v oblasti grafiky typická – některé tratě oplývají detaily, některé jsou naopak strohé a bez náplně. Můžete namítnout, že to je podstatou tratě, nikoliv technickým zpracováním hry, ale my se domníváme, že mírný facelift by zvláště okolnímu prostředí, ať už jde o obecenstvo či vegetaci, rozhodně prospěl. Zkrátka jsme čekali wow efekt a ten se rozhodně nedostavil. Stále absentujeme pořádný model poškození a realistickou interakci vozidel s okolním prostředím – nárazy a destrukce jsou stále směšné. Ozvučení je naopak výborné. Líbila se nám i někdy orchestrální, někdy moderní, vždy však epická hudba.

         

Dostupné pro: Xbox One
Žánr: Závodní | Závodní simulátor
Výrobce: Turn 10 Studios
Začátek prodeje: 15. září 2015
  • Obsahově nabité
  • Drivetar
  • Showcase eventy
  • Vylepšená fyzika
  • Výborná hratelnost
  • Minimální grafický pokrok
  • Model poškození stále kulhá
    

V žánru závodních her si letos nic lepšího než Forza Motorsport 6 nezahrajete. Turn10 se podařilo osvěžit hratelnost, přidat další obsah a vyladit jízdní model téměř k dokonalosti. Tak na co čekáte?  

Váš názor Další článek: Stylový filmeček z Destiny připomíná vydání The Taken King

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,