FreeHry: Heroes of Might & Magic - legenda se vrací

Unikla vám jedna z nejvýznamějších tahových strategií herní historie? Nyní máte možnost stáhnout si ji zdarma. A pokud nevíte, o kterém že to herním titánu se mluví, pak se vrhněte do čtení, Heroes of Might and Magic čekají.

Platforma: PC
Žánr: Tahová strategie
Výrobce: 3DO
Vydavatel: 3DO
Vydáno: 1995

Vyslovíme-li pojem tahová strategie, tak každému z nás proběhne hlavou několik nepříjemných faktů. Opět budu chodit spát v ranních hodinách, zase se mi přestane dařit ve škole, či práci, rodiče si na mě pořídí teleskopický obušek (donucovací prostředek u non-stop hraní). Heroes of Might and Magic I nabízí neskutečné množství zábavy, radosti, smutku a zklamání.

  

Po spuštění hry se před vás postaví velké rozhodnutí. K dispozici máte tři módy hraní. Své síly můžete změřit s nástrahami kampaně, s umělou mozkovnou a dokonce s lidským protihráčem. Můžete si s přáteli zahrát na jednom PC či po internetu. Dalším veledůležitým faktorem bude zvolení rasy. Hrát je možno za barbary, rytíře, čarodějnice a černokněžníky. Každé plemeno se vyznačuje něčím výjimečným, čehož bude třeba strategicky využít.

Ve svém hradu si vypěstujete maximálně šest různých jednotek. Hrdina jich dokáže pojmout nanejvýš pět. A máme tu problém. Šest ku pěti. Musíte se rozhodnout, které příšerky budete získávat, a jaké zůstanou navždy za zdmi opevnění. Teprve nyní projevíte vaše taktické schopnosti. K tomu, abyste mohli najímat nestvůry, musíte mít dostatek surovin. Například fialoví draci potřebují ke své výstavbě třicet kamenů, dvacet sirných kopečků a patnáct tisíc zlaťáků. Páni ohně si navíc za své služby vyžadují postavení všech zbylých staveb ve městě. Takovýmto stylem postupujete u každého z hradů a bájných tvorů.

  

Jak snadné. Co myslíte? Suroviny a zlato sbíráte cestou k vítězství. Dobijete-li nepřítelovo opevnění nebo důl (na drahokamy, síru, krystaly, rtuť, atd.), získáváte potřebné zkušenosti a vele důležitá poziční místa. Jediné, co by vás mělo v singelplayerových mapách zajímat, je útok, boj, zabití. O nic jiného se nestarejte. Kampaň sama o sobě vám udává úkoly, které musíte plnit. Škoda, že ke hře je pouze jediné tažení. Ale zase po jeho dohrání můžete srovnat své výsledky s ostatními hráči. Bodový systém je založen na šikovnosti a rychlosti zničení vašeho soupeře. Heroes I obsahuje několik slotů na nejlepší výsledky všech dob.

Snadno použitelné jsou i klávesové zkratky. Zmáčknutím tlačítka „S“ si uložíte právě rozehranou hru. Klávesa „K“ vám poskytne detailní informace o počtu dolů, hradů, jednotek, apod. Knoflíkem „Q“ zapříčiníte odchod do operačního systému Windows, či DOS. „G“ vás dostane do tajů nastavení. Zde si navolíte veškeré parametry dle vlastního gusta. Rychlost cválání koně, hlasitost zvuků, automatické ukládání hry a tak dále. „L“ přinese možnost „load game“, neboli načtení dané uložené pozice. „N“ se vrátíte zpět do hlavního menu. „E“ je velmi dobrá klávesa, jelikož ukončuje tah a startuje následující den. Zkratkou „I“ si pročtete důležitá fakta o hraném scénáři.

  

Bojíte se příliš krátké hry? Osmnáct map, jedna kampaň a obrovské množství variant hraní dělá z Heroes of Might and Magic velkolepou zábavu. Jak již jsem se zmiňoval, své síly změříte s umělou inteligencí i lidským protějškem. Kdo by chtěl víc? Grafické zpracování není nikterak ohromující, přesto líbivé. Nesmíte však očekávat moderní grafiku od hry, která spatřila světlo světa před jedenácti lety. I když na svoji doby byla nadmíru povedená, s dnešními šperky se prostě nemůže srovnávat. K tomu všemu vás provází uklidňující melodie, napínavé tóny, všelijaké skřeky, prostě povedené zvukové zpracování.

Světlé stránky hry
  • hratelnost
  • děj
  • nestvůry
  • možnost multiplayeru
Temné stránky hry
  • závislost
  • nervozita
  • jedna kampaň

Tahová strategie Heroes of Might and Magic se bezesporu stala jednou z nejlepších ve své kategorii. Neváhejte a zkuste si prožít neutichující euforii ve světě Might and Magic. Jeden maličký detail na závěr. Začnete-li si říkat, že udělám ještě jeden tah a jdu spát, tak věřte, že budete usínat při svitu slunce.

Grafika: 7/10
Hudba: 7/10
Zvuky: 7/10 
Hratelnost: 9/10

První díl HOMAN je jednoznačně legendárním titulem, který by si žádný příznivce tahových strategií neměl nechat ujít. Na dnešní dobu sice neošálí technickým a ani grafickým zpracováním, nicméně vzhledem k jeho ceně snad netřeba cokoliv dodávat. Hrajte!

Celkové hodnocení: 8.9/10

DOWNLOAD (8,6Mb)

Upozornění! Pro správný běh titulu musíte mít pohromadě Heroes I a program VDMSound-2.0.4-WinNT-i386. Tento soubor je součástí RAR balíku. Napřed hru implantujete do PC a poté nainstalujete VDMSound. Opět si najdete aplikaci Heroes.exe a zmáčknete na ní pravým myšítkem. Zde vyhledáte nápis run with VDMS a začnete netrpělivě očekávat načtení nekonečné zábavy.

Ivan Fiker, redaktor serveru freehry.cz

Diskuze (7) Další článek: CD Projekt nabízí tři hry za cenu dvou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,