FreeHry roku 2006 – ty nejlepší hry ZDARMA

Rok se s rokem opět sešel a nastala proto vhodná doba pro zhodnocení toho loňského. Co přinesl na freeware scéně? Jaké hry byly nejlepší? Které pohltily redakci FreeHer? Připravili jsme pro vás obsáhlý článek, v němž určitě potkáte tu pravou... hru. zadarmo, hned a tady!
Kapitoly článku

MOBILNÍ A PDA

1. Heroes Pocket

Heroes Pocket je vydařená předělávka hry Heroes of Might and Magic na Pocked PC. Člověk ani nevěří vlastním očím, že něco podobného může být vydáno jako freeware. Ale opravdu tomu tak je. Dejte však pozor na pozdní příchody do školy. Mluvím zejména za redaktora, jenž se ji dobrovolně ujal a po pár dnech musel nedobrovolně s hraním skončit.

Systém hry je založen na budování jednotek, sběru surovin a v neposlední řadě ničení protivníků. Abyste mohli postavit určitou budovu, musíte mít dostatek materiálu. Teď mluvím o dřevě, kamení, diamantech, krystalech, rtuti a zlatě. Cestou sem tam naleznete i nějaké artefakty. Ty pomáhají k vašim silovým, kouzelným, inteligentním a obraným schopnostem.

2. Super Yum Yum

Jaké to asi je být chameleónem? A máte rádi ovoce? V Super Yum Yum se můžete vžít do role jednoho takového stvoření, s nímž budete následně muset projít kupou levelů a pojídat vše, co alespoň náznakem ovoce připomíná.

Každá mise má jeden cíl. Sníst nejvíce ovoce a dorazit k teleportačnímu místu. Úrovně obsahují různé přemostění, záludné cesty a v neposlední řadě ovocné lahůdky. Bezchybně odvedená práce = vybílení veškerých zdravých produktů.

3. Bomber

Bomberman je věčný! A v této mobilní předělávce se na vás řítí zcela zdarma (včetně DPH). Ve výsledném hodnocení si přitom vysloužil téměř 90 %, což svědčí o jeho kvalitách. Po stránce hratelnosti mu prakticky není co vytknout. A to samé by se dalo říci i o vizuálním zpracování.

Při zneškodnění dotírající potvory nedostanete žádné body, ale dokončením smrtícího aktu se vám zlaťáky připíšou. Záleží, v jakém časovém limitu splníte své poslání. Základní hrací doba činí pět set vteřin. Nesplníte-li tuto kvótu, zůstane vaše skóre nedotčeno. Bomber je silně návykovou hrou a někteří lidé na to již doplatili.

4. Sexy34 – kámasútra v mobilu

5. Space Shooter – zachraňte svět


TAHOVÉ STRATEGIE A RTS

1. Steel Panthers: World at War

Kdo jiný by mohl obsadit první místo v rubrice strategických titulů, než nedávno jako freeware uvolněná tahová válečná hra Steel Panthers: World at War? Jedná se o strategii dotáhnutou prakticky k naprosté dokonalosti, v níž si libují fajnšmekři i obyčejní hráči. A chybělo pouhých 5 % k absolutnímu ohodnocení.

Smekám klobouk nad zručností a snahou týmu Matrix Games. Prakticky každičké vozidlo, tank či letadlo je ve hře popsané s neobvyklou přesností, samozřejmě včetně veškerých parametrů (rychlost, síla pancíře…). Všechny národy mají k dispozici své autentické zbraně a techniku. Dočkáte se zde i nevídané realističnosti.

2. Sorades

Sorades nejvíce připomíná Command and Conquer: Tiberiun Sun. Vlastně se jedná o jeho freewarovou variaci, jež dokáže chytnout a nepustit na hodně dlouho. Její silnou stránkou však není pouze hratelnost, ale i grafické zpracování. Kdo nezahraje, nepochopí.

Jen málo titulů se může pyšnit kvalitou srovnatelnou se Sorades. Osobně jsem dlouho nic podobného a zdarma nehrál, hodnocení není proto ani trochu přehnané. Pár chyb jsem sice jmenoval, některé větší, jiné naopak sotva postřehnutelné. Přesto vám ale zaručuji, že u tohoto dílka ztvrdnete na hodně dlouhou dobu. Smekám, páni autoři...

3. Dostihy 3000 Deluxe

Stejnojmenná desková hra Dostihy se konečně dočkala svého plnohodnotného počítačového zpracování s podtitulem 3000 Deluxe. jedná se o elegantní a hezky zpracované dílko, jež v ničem neztrácí v porovnání se svým originálem, možná jej spíše v lecčem předčí. Tak jako tak jej rozený byznysmen nesmí přehlédnout.

V PC provedení čekejte naprosto stejnou hrací desku s naprosto stejnými pravidly, kořením hry zůstávají naprosto stejné karty finance a náhody. Vše se mi zdálo až úžasně přehledné, člověk vždycky ví, kam má kliknout a co má dělat. V nastavení dokonce můžete zapnout několik variant pravidel (sázení na koně apod.), bohužel musíte vše štelovat znovu po každém dalším spuštění (z nějakého „záhadného“ důvodu se všechno přepne na default).

4. 1848 – za nezávislost

5. Nano Terra – originální RTS


RPG

1. The Elder Scrolls: Arena

Arena je první díl série The Elder Scrolls, která ve své době ošálila všechny zúčastněné hráče naprosto obrovským světem. A přestože obsahovala nespočet bugů dokonce zamezujících její dohrání, přirostla mnohým k srdci. Její nedávně volné vypuštění do světa bylo proto milým překvapením, které už dokonce dohrát šlo.

Dobře odvedená práce se pozná i po mnoha letech. Bethesda si dala opravdu záležet, aby vytvořila silný hlavní příběh se spoustou vedlejších dějových linií a s alternativními závěry. V devíti provinciích Tamrielu se nachází celkem na čtyři sta měst a vesnic, kde vám každý z žebráků může poskytnout zajímavou informaci a procházející občané vám třeba nabídnou dobrodružný quest.

2. Ahriman´s Prophecy

Ahriman´s Prophecy možná na první pohled vypadá nemastně neslaně, nicméně jak se říká – zdání klame. Vžijete se do role mladé dívky, která nese na svých bedrech těžké břímě temného poselství. A s jeho tíhou jí musíte pomoci. Jak sám autor recenzované hry tvrdí, jedná se o hratelné a zábavné dílko, které si právem druhé místo zaslouží.

Velkým plusem jsou například questy – dočkáme se jak úkolů typu „přines své babičce mléko“, tak „soubojových“ povinností. Znáte to – neobydlené oblasti jsou plné příšer, které je potřeba vybít. AP je dílko vcelku zábavné a dobře hratelné, po celou dobu jsem se nesetkal s nudou.

3. Sill Field

Freewarové Diablo? Možná. Každopádně není sporu o tom, že Sill Field je silný titul na poli RPG her nabízených zcela zdarma. Mluvím z vlastních zkušeností, neboť jsem u zmíněného počinu strávil celý víkend... vlastně celé dva víkendy. Avšak pozor – „příležitostní“ hráči se asi příliš bavit nebudou – laťka obtížnosti autorům tu a tam kapet ulítla.

Inu, nemálo her dnes disponuje 3D grafickým zpracováním, tedy hlavně na komerční scéně. Na té freewarové to bývá zpravidla více hezké dvojrozměrné prostředí. Sill Field je ale kupodivu kompletně ve 3D kabátku, který k tomu všemu pobral dokonce i poměrně hodně krásy. Rozhodně tedy celá grafika nevypadá vůbec špatně, a to počínaje texturami, animacemi nepřátel, různými drobnostmi a kouzli konče.

4. Well of souls – MMORPG zdarma

5. Senkousya – japonské RPG


SPORTOVNÍ A SIMULÁTORY

1. Trackmania Nations

Od pohledu k dokonalosti dotáhnutá hra, s perfektním fyzikálním modelem a spousty tratěmi. Online hra Trackmania Nations byla jako blesk z čistého nebe, který se uchoval v živé paměti dodnes. Pokud hledáte opravdové závody, právě jste je našli.

Série her Trackmania se nedávno rozšířila o nový díl s podtitulem Nations. Jak už samotný název napovídá, jedná se o závody, tentokrát ovšem v mezinárodním měřítku, pro něž je stěžejní multiplayerový mód.  Novinkou je, že nesoutěžíte pouze sami za sebe, nýbrž jste součástí národní stáje, která pod taktovkou všech týmových kolegů, i vaší samozřejmě, postupuje či klesá v žebříčků zúčastněných států.

2. Slam Soccer 2006

Zcela zdarma nabízených fotbalových simulátorů není mnoho. Slam Soccer 2006 je však příjemnou výjimkou, dotáhnutou takřka k dokonalosti. Bavit se u ni přitom budete jak ve hře proti počítači, tak i v multiplayeru - například s kamarádem na jednom PC.

Je vidět, že se tvůrci snažili, nechybí nastavení stadiónu, hrací doby a počasí. Komentátor je samozřejmostí, stejně tak jako slavnostní zahájení zápasu dokonce i s hymnou. Není těžké vypátrat, odkud se tvůrci inspirovali, to ale nekazí originalitu titulu.

3. Chrysler Golf Challenge

Hra Chrysler Golf Challenge by se dala považovat za freewarovou variaci golfového simulátoru Tiger Woods. Milovníci golfu si tak u ní rozhodně přijdou na své (za 0,- Kč včetně DPH není důvod, proč váhat :-). A buďte si jisti, že v tomto případě se opravdu nejedná lacinou cetku.

Rozhodně stojí za to uchopit správnou hůl (nastaví se většinou sama) a zvolit dobrou výšku odpalu, jinak se k jamce dostanete po příliš dlouhém boji. Přehled po hřišti usnadňují dvě kamery (horní a zadní) a možnost otáčet si vlastní náhled. Na greenu u jamky se pak automaticky zapne orientační síť, což zpřesní údery putterem. Vše ve hře působí velmi realisticky.

4. Air Blast – jako pták

5. Skies – vzdušné souboje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,