FreeHry roku 2010 - ty nejlepší hry zdarma, část 1.

Za málo peněz hodně muziky. V tomto případě tedy hodně muziky zcela zdarma. Podívejte se na výběr nejlepších free her za uplynulý rok.
Kapitoly článku

EGP

1. Run Jesus Run – staňte se Ježíšem
Člověk svůj život obvykle žije několik desítek let, nicméně ve hře Run Jesus Run prožijete Ježíšův život v pouhých deseti sekundách. Přitom je jen a jen na vás, jak daleko se dostanete a co všechno zažijete. Projekt Experimental Gameplay zase pro jednou ukázal, že originální náměty jsou zkrátka jeho parketou. Úžasné a geniální, tleskáme.

run_jesus_run_01.jpg run_jesus_run_02.jpg

Jak asi dobře hádáte, hlavním hrdinou je nejsvatější osoba, samotný Ježíš. Na vás pak je, abyste po jeho boku prožili celý jeho známý život. Trochu netradičně na to máte pouze kratičkých deset sekund! V nich musíte utéct z kolébky v Betlému, dát jídlo hladovým, uzdravit nemocné, přejít vodu, dát lásku lidem, vrátit zrak slepci a tak dále. Po vykonání těchto zázraků bohužel, jak jinak, skončí ukřižován.

2. Cut It – neběhejte s nůžkami!
Jestliže jste si už od útlého věku rádi hráli s nůžkami – a stejně neradi pořád dokola poslouchali, ať s nimi hlavně neběháte -, Cut It vás doslova nadchne. Vaším úkolem je dostat bílou krychli na zelenou podložku. Problém je však v tom, že se mezi těmito body nachází spousta dalších objektů z barevného papíru. Ano, správně. Bude se stříhat.

cut_it_01.jpg cut_it_02.jpg

Herní procedura se skládá z jen několika kroků. Nejprve je nutné načrtnout si v hlavě taktiku. S postupem času se totiž obtížnost šplhá opravdu vysoko, přičemž zdánlivě jednoduché řešení ničí chytře rozložené překážky. Přestříhat, a tak ovlivnit uspořádání obrazovky, je totiž možné jen u červených, modrých a žlutých těles. Poté už dochází na nejdůležitější krok - stříhání.

3. Every Day The Same Dream – hra, co vás donutí k zamyšlení
Přemýšleli jste někdy o svém životě? O jeho rutinním běhu? Every Day The Same Dream je velmi filozofická hra, jež vás donutí se zamyslet. Jak už to u podobných titulů bývá, rozhodně není pro každého, ale tomu, kdo jí přijde na chuť, se bohatě odmění.

every_day_the_same_dream_01.jpg every_day_the_same_dream_02.jpg

Every Day The Same Dream je filozofická hra. Nemůžete od ní očekávat logické hádanky či zběsilou akci. Jde o záležitost, jež vám vydrží zhruba deset minut. Může vás uchvátit a donutit vás zamyslet se nad životem. Anebo ji po pěti minutách zavrhnete. Přijde na to, jaký máte pohled na svět.

4. Time Still – staňte se pánem času
5. Mirage – mysteriózní svět v hrsti

Logické

1. The Block Fairy – logická dělostřelba
Pokud se v nějaké hře objeví dělo či jakákoli podobná zbraň, většinou se jedná o akci, kde létají vzduchem prázdné nábojnice a kusy lidských těl. Ale The Block Fairy je o něčem jiném. Namísto dělových koulí budete střílet dřevěné bedničky, a to sice na místo, kam vám hra sama ukáže. Kromě přesnosti míření zde využijete i své logické myšlení, protože do cesty se vám připlete spousta překážek.

the_fairy_block_01.jpg the_fairy_block_02.jpg

Dnes jsme pro vás ve vodách freeware her ulovili další zajímavý kousek. A ačkoliv to není úplně čistokrevná logická hra, není to ani žádný rychlík bez pořádné kvality. Tento arkádo-logický mix v sobě skýtá hru s dělem v rukou, s nímž je potřeba odstřelovat dřevěnými bedničkami určené body na obrazovce. Jestli se vám to podaří, záleží jen na vaší šikovnosti. 

2. Cubosphere – kterak se kulička vydala do světa
Takový plážový balón to v případě pohybu nemá vůbec jednoduché. Jeho roli si můžete vyzkoušet na vlastní kůži v titulu Cuboshpere, v němž se musíte dostat ze startu do cíle. Jenže všechno se odehrává na plošinkách, kde musíte sbírat mince a klíče, navíc v časovém limitu.

cuboshpere.jpg cuboshpere2.jpg

Vaší podobou, jež vás bude provázet, je klasický plážový balón. To vše ve 3D světě, kde se budete pohybovat po levitujících plošinách, tvořenými krychlemi. Úkolem je sebrat všechny potřebné klíče, s nimiž se musíte dostat až na určený cíl značený žlutou šipkou. To však není jen tak. Klíče, ale i bonusové mince a drahokamy, se nacházejí po všech hranách plošin. Orientace v prostoru je tudíž primárně to, co budete muset při hraní využívat. S postupem v čím dál tím více šibeničním časovém limitu.

3. The Treasures of Montezuma – cestovatelka Emilka a Montezumův poklad
The Treasures of Montezuma staví na oblíbeném „match 3“ principu, kdy k sobě musíte dávat vždy minimálně tři stejné kameny, čímž uvolníte místo pro další. Vysoce návykovou hratelnost doplňuje výborné audiovizuální zpracování a hlavně dlouhá hrací doba, což hru přeřazuje z kolonky „na pár dní“ do kolonky „na pár týdnů“.

the_treasures_of_montezuma_01.jpg the_treasures_of_montezuma_02.jpg

The Treasures Of Montezuma není jen nějaký obyčejný software k chvilkovému zabavení. Tento výtvor znám už delší dobu, takže vím, o čem mluvím. Poprvé jsem se s ním setkal pod názvem Emilka Holubová: Montezumův poklad. V této anglické verzi, kterou vám přinášíme, se hlavní hrdinka jmenuje Emily Jones, v češtině má jméno převzaté od slavného českého cestovatele Emila Holuba. Samozřejmě ji můžeme vidět jen na kreslených obrázcích, toto není žádná arkáda, ani RPG, ale match 3.

4. JAG – jak jste na tom s logickým myšlením?
5. Marine puzzle – život piráta

Onlinové/MMO

1. Navy Field – mořským vlkem snadno a rychle
Navy Field je jednoznačným králem v moři MMO titulů. Do rukou se vám dostanou propracované lodě a ponorky z druhé světové války, s nimiž se pokusíte urvat slávu a peníze v námořních bitvách s hráči z celého světa. Samozřejmostí jsou bohaté možnosti vylepšení a budování vlastní flotily. V kombinaci s precizním grafickým i hudebním kabátkem jde o bezplatnou nabídku, která se neodmítá.

navy_field_01.jpg navy_field_02.jpg

Sílou Navy Field je fakt, že se jedná o nesmírně komplexní hru, kde naleznete všechno, co byste zde být mělo. Široké spektrum lodí, z něhož se leckterému military pozitivnímu jedinci zatočí hlava, přináší vše od ponorek (pozor na torpéda!), až po letadlové lodě, takže si musíte dávat pozor i na útok z nebes. Různorodost jednotlivých lodí a frakcí proto přímo vybízí ke spolupráci mezi hráči, základní klanů, kde se jednotlivý členové znají a společně se doplňují. A ano, existují i české klany, k nimž je se lze připojit.

2. The Hunter – jdeme na lov
Možná si pamatujete některý z dílů série Deer Hunter nebo lovecké hry od slovenského Caludronu. The Hunter žánrově patří do stejné skupiny jen s tím rozdílem, že tady se všechno děje online. Spolu s ostatními hráči tak budete stopovat a lovit lesní zvířata, od jelena, až po divočáka a hlavně u toho příjemně relaxovat.

the_hunter_01.jpg the_hunter_02.jpg

Když poprvé vstoupíte do rezervace, která se rozkládá na obrovském ostrově plného kopců a pahorků, na chvíli se zastavíte a budete se kochat precizně vymodelovanou krajinou. V uších se vám rozezní zpěv ptactva a uslyšíte i ten důvěrně známý šum lesa. Grafická stránka je vůbec to nejlepší, co můžete v dnešní době vidět, a troufám si tvrdit, že ztvárnění lesa se řadí k absolutním špičkám.

3. League of Legends – vstupte mezi legendy
Legendou se člověk pochopitelně nestane jen tak, pro takové ocenění je třeba něco udělat. Naštěstí však existují počítačové hry urychlující tento proces – třeba League of Legends. Titul bere velkou inspiraci v DOTě, takže pokud je přesně tohle váš šálek kávy, rozhodně se vám vplatí tuto záležitost vyzkoušet.

league_of_legends_01.jpg league_of_legends_02.jpg

Defense of the Ancients - přesně tato slova udržuji stařičkého Warcrafta na vysoké příčce oblíbenosti u hráčů, a tak se firma Riot Games rozhodla tento fakt využít, a vytvořit úplně samostatnou online řezbu, kde se řežete spolu s ostatními hrdiny hlava nehlava. League of Legends splňuje veškeré požadavky náročného hráče a dokáže zabavit na několik stovek hodin. Těšit se můžete na neustálé doplňování herních hrdinů, itemů, map či kouzel.

4. 4Story – úkol: spasit svět
5. Wuka World – vítejte v pohádce

RPG

1. Spirit Engine 2 – hra roku 2010
Hodnocení 100 % staví Spirit Engine 2 do pozice jasného favorita mezi freehrami v uplynulém roce. Je toto hodnocení skutečně zasloužené? Stojíme si za tím, že ano. Hra nabízí spoustu možností, propracovaný příběh s vykreslenými charaktery, skvělé mechanismy, dlouhou hrací dobu, dobrý soubojový systém… nevěříte? Uvěříte.

spirit_engine_2_01.jpg spirit_engine_2_02.jpg

Stejné pochvalné ódy získává i bojový systém a systém zkušeností, jenž staví na prastarém RPG pravidlu – zabij potvoráka = získej zkušenosti. Ty pak můžeš vkládat do vylepšení svého hrdiny. V Spirit Engine 2 toto funguje skvěle, navíc každý hrdina využívá v boji určité bojové styly. I ty můžete vylepšovat či ho naučit novým kouskům.

2. Forbiden Saga – král je mrtev, ať žije král?
Na jaře uplynulého roku se světlo světa konečně dostalo dlouho očekávané RPG Forbidden Saga, nepřímý nástupce výborného Broken Hearts. A nutno dodat, že nástup to byl více než podařený. V hodnocení 85 % se hodně podepsala hlavně komplexnost herního světa a volnost, s níž se v něm můžete pohybovat.

forbiden_saga_01.jpg forbiden_saga_02.jpg

Kromě hlavní dějové linie můžete a plnit i vedlejší questy, které vám přinesou nějaké bonusy, ať už v podobě peněz nebo nějakých nových věcí. Díky tomu je hrací doba hodně solidní a závěrečné titulky uvidíte až po několika minutách plných dobrodružství. Naštěstí se ani jednou za tu dobu nebudete nudit, děj má spád a spoustu zvratů, takže vám nedá ani na chvilku oddechnout. Forbidden Saga vás pohltí svou komplexností a živoucím světem; lidé ve vaší rodné vesničce si pokojně kopou zeleninu na zahrádce, ale mají také své emoce a city, stejně tak jako všichni ostatní, s nimiž se v průběhu hraní setkáte. 

3. Shai-la of the Sith – nechť vás provází Síla
Všichni milovníci Star Wars by jistě neměli kolem tohoto RPG projít jen tak bez povšimnutí. V roli mladé sithky Shai-ly vás převelí na Hvězdu Smrti, kde budete plnit různé úkoly od hledání ztracených spolubojovníků, až po útoky na nepřátelské rebely. Zkrátka budete dělat všechno, co vám Death Vader přikáže.

sahi_la_of_the_sith_01.jpg sahi_la_of_the_sith_02.jpg

Každý příslušník temné strany oplývá několika typickými znaky, ani vy nebudete výjimkou. Telekineze, přesvědčování a světelný meč, jsou neznámější znaky tohoto řádu. Samozřejmostí jsou i zkušenostní body, jenž získáváte po každém vyhraném souboji. Po nasbírání určitého počtu bodů, se můžete zlepšit v určité vlastnosti, jež si vyberete.

4. Super Comubnine Massacre RPG - masakr na Columbine High School
5. Iffermoon – kombinace žánrů

TIP:  FreeHry roku 2010 - druhá část
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,