FreeHry roku 2010 - ty nejlepší hry zdarma, část 2.

Za málo peněz hodně muziky. V tomto případě tedy hodně muziky zcela zdarma. Podívejte se na výběr nejlepších free her za uplynulý rok.
Kapitoly článku

Indie hry

1. Braid – okouzlující zážitek
Nejurputnější souboje se svedly v sekci indie her, v níž nakonec první místo získal logický Braid. Na jednu stranu jde o titul s nesmírně vysokou obtížnosti, ale na straně druhé je precizní grafika, výborná hudba, příběh s šokujícím rozuzlením a hrátky s časem, pomocí nichž budete řešit logické úkoly. Na vás pak záleží, jaká strana mince převáží.

braid_01.jpg braid_02.jpg

Braid je ve své podstatě geniální hra. Staví na neotřelých základech hrátek s časem, přináší skvělý příběh a výtečné audiovizuální zpracování. Tak kde je háček? Obtížnost hry nasazena až příliš vysoko, i kovaným hráčům proto doporučuji mít po ruce návod. A nenechte se odradit při prvním nezmaru, Braid potřebuje čas. Jakmile do něj proniknete, už nebude cesty zpět.

 

 

2. Shank – … a krev tekla proudem
To, že pravá láska přetrvává až za hrob, vám dokáže hlavní hrdina hry Shank. S rotačním kulometem se vydává pomstít svou milou a zanechává za sebou hektolitry krve, potrhaná těla a vyhřezlé vnitřní orgány. Tak tedy – chopte se motorové pily a vyjdete se rozsévat smrt do řad nepřátelských zlosynů.

shank_01.jpg shank_02.jpg

Indie hra Shank sbírá nejvyšší hodnocení a je nominována v několika kategoriích na nejlepší titul roku 2010. Oprávněně. V roli neohroženého bojovníka se vydáte pomstít svoji milou, jejíž únos má na svědomí ten největší padouch. V cestě však stojí stovky, ne-li tisíce, po zuby ozbrojených nepřátel. Ani Shank však není žádný zelenáč - umí jak s palnými zbraněmi, tak i s motorovou pilou nebo nožem. Zde si velikánskou pochvalu zaslouží nespočetné množství komb a způsobů použití zbraní s cílem zabít protivníky.

 

3. Amnesia: The Dark Descent – strachu není nikdy dost
Od tvůrců oceňované hororové adventury Penumbra přišel další aspirant na umístění na nejvyšších příčkách svého žánru. Amnesia: The Dark Descent vás dokáže vystrašit do morku kostí. Budete se bát, avšak zároveň se nebudete moci odtrhnout, dokud neprozkoumáte celý strašidelný hrad a nepřijdete na kloub všem záhadám.

amnesia_the_dark_descent_01.jpg amnesia_the_dark_descent_02.jpg

Daniel je právě naopak bojácný, delší pobyt ve tmě mu zvýší tep, rozostří zrak a zablokuje koordinaci pohybů, takže musíte rychle vyhledat nějaký zdroj světla. Ty ve hře představují jednak křesadla, jimiž zapalujete pochodně a svíčky, a jednak lampy, do nichž ale musíte mít olej. Se světlem nemusíte nijak extrémně moc šetřit, ve hře ho najdete tak akorát, abyste se strachy nezbláznili a zároveň se z hraní nestala odpolední procházka hradem.

 

4. AaAaAA!!! - A Reckless Disregard for Gravity – jumping? Base jumping!
5. Saira – nechte se pohltit hrou

Webové hry

1. Lord of Ultima –není Ultima jako Ultima
Lord of Ultima má s původní Ultimou Online pramálo společného, nicméně to vůbec neznamená, že byste se k této webovce měli otočit zády. Ostatně byste svého rozhodnutí později mohli litovat. Začínající hráči ocení její přehlednost, zatímco ti pokročilí si budou pochvalovat herní možnosti.

lord_of_ultima_01.jpg lord_of_ultima_02.jpg

I když první minuty ve hře připomínají obyčejnou RTS strategii, po několika hodinách stavění zjistíte, že od běžných webovek nevybočuje ničím výjimečným. Snad jen tím, že stavební parcely nemáte předem dány a můžete si stavět, kde se vám zlíbí. Bohužel, ne každé místo je vhodné pro všechny druhy budov. Dřevorubecká chýše nebude vynášet tolik, jako když stojí poblíž lesíka, stejně tak kameník vám radši omlátí krumpáč o hlavu, než aby se za šichtou vláčel přes půl vesnice.

 

2. DragonFable – akční webovka
DragonFable se jako jediná z TOP 5 webovek hraje ve flashovém okně, kde svedete dynamické souboje s různými monstry, od draků, přes skřety, až po gobliny. Za vydělané peníze si můžete nakoupit lepší vybavení a stát se tak uznávaným hrdinou a drakobijcem.

dragonfable_01.jpg dragonfable_02.jpg

DragonFable ohromuje svou rozsáhlostí, byť se to tak na první pohled nemusí jevit. Pár minut vám zabere, než se přes všechny nepřátele dostanete do města, což je vaše brána k ostatním úkolům, vybavení a vůbec zbytku herního světa. Je možné vydat se jak cestou hlavní příběhové linie, tak i krajními cestičkami vedlejších úkolů – na nějakou nudu tady zkrátka není čas.

 

3. Warstory: Europe in Flames – Evropa v plamenech
Evropa, čtyřicátá léta uplynulého století. Evropa se zmítá pod náporem druhé světové války. Jako správný klaďas se můžete postavit buď na stranu USA, nebo SSSR a porazit přívržence hákového kříže. O slovo se přihlásí jak RTS bitvy proti umělé inteligenci, tak i spravování vlastních jednotek a jejich vylepšování prostřednictvím velkorysých updatů. Za zmínku stojí i netradiční kreslená grafika.

warstory_europe_in_flames_01.jpg warstory_europe_in_flames_02.jpg

Bojujete vždy proti umělé inteligenci, přičemž máte na výběr z více druhů obtížnosti. Bitvy probíhají jako kterákoli jiná RTS, kdy svým jednotkám přikazujete, co mají dělat. Warstory: Europe in Flames nabízí rozsáhlý herní svět, kde vás čeká spousta bitev proložených managmentem vlastních jednotek navíc ve velmi příjemném grafickém i hudebním zpracování.

 

4. Caesary – všechny cesty vedou do Říma
5. Trophy Manager – FC Horní Dolní porazila Manchester United

Flashové hry

1. Age of War 2 – napříč historií
V Age of War 2 v sobě skýtá intenzivní akční zážitek, ve kterém se podíváte do několika historických období - mezi nimiž nechybí pravěk, raný novověk, či daleká budoucnost -, a to s jediným cílem: zdolat nepřátelskou základnu. Doporučujeme hrát se zapnutími repráky, protože soundtrack stojí opravdu za to.

age_of_war_2_01.jpg age_of_war_2_02.jpg

Dokažte, že svou armádu dokážete provést všemi možnými historickými obdobími a nakonec udolat nepřítele.

 

2. Punk o Matic 2 – hudební droga
Chtěli jste si založit vlastní rockovou kapelu, ale nemáte dostatek kamarádů/času/odvahy nebo hudebního sluchu? Punk o Matic 2 vás přímo nadchne. Pod ruku se vám dostane trojčlenná skupina (bubeník, kytarista, baskytarista), s níž můžete koncertovat a vymýšlet vlastní písničky akord po akordu.

punk_o_matic_2_01.jpg punk_o_matic_2_02.jpg

Staňte se rockovou hvězdou! Postačí vám k tomu jen a pouze vaše myš. Hudební sluch není podmínkou, a tak dnes mají šanci opravdu všichni!

 

3. Cursed Treasure – profesionální fantasy
Cursed Treasure budí dojem profesionální a propracované hry a jak zjistíte po chvilce hraní, je první dojem velmi trefný. Tato tower of defense strategie je jako stvořená pro dlouhé zimní večery.

cursed_treasure_01.jpg cursed_treasure_02.jpg

Perfektně zpracovaná fantasy strategická hra Cursed Treasure přináší hromadu panďuláků, snažících se vám ukrást drahokamy, ale hlavně stavění věží!

 

4. Infectonator: Christmas – zničte Vánoce
5. Governor of Poker 2 – návykovost sama

Mobilní hry

1. Nuclear Tag Team – neběhejte s atomovkou!
Malým dětem se často říká – neběhej s nůžkami! Po zahrání Nuclear Tag Team by se však tato fráze mohla změnit na „neběhej s atomovou bombou“. V roli dvou teroristických zlořádů ne nepodobných dvě a nechvalně známým osobnostem musíte co možná nejdéle běžet s atomovou bombou. Abyste to neměli tak jednoduché, postaví se vám do cesty mimo jiné i George Bush.

nuclear_tag_team_01.jpg nuclear_tag_team_02.jpg

Následně se se svým kolegou ocitáte v rozbořeném městě, v místech, kde vás od sebe dělí protekající voda. Úkol je poté následující, a sice doběhnout s jadernou zbraní co možná nejdále. To ovšem nebude úplně snadné, jelikož se před vámi objevují různé překážky (miny, zátarasy), které je třeba přeskočit. Ale také George Bush, plamenometčík či kulometčík na lodi, u nichž už nepomůže pouhý ladný skok do výšky. V takových situacích totiž musíte rychle hodit atomovku stejně smýšlejícímu "příteli", u něhož by měla být po určitou chvíli ve větším bezpečí.

 

2. Petey and Jaydee Go Exploring – bláznivý mimozemšťané
Hlavní roli si v této mobilovce střihli dva potřeštění mimozemšťani. Zatímco jeden řídí létající talíř a snaží se vyhnout smrtícím předmětům letícím v ústrety, druhý je zavěšen na laně pod talířem a snaží se naopak tyto předměty strefit. Šílenost sama.

petey_and_jaydee_go_exploring_01.jpg petey_and_jaydee_go_exploring_02.jpg

Vzdušné vozidlo se pohybuje směrem dopředu samo, vy korigujete pouze výšku. Celkem je k dispozici úctyhodných 18 úrovních, přičemž v každé se objeví nová brutální věcička. Zprvu tak s Jaydeem narážíte do ozubených pilek, na zemi ležících šutráku, později přijde na řadu vosí hnízdo, hořák, zahradnické nůžky, laser a další. Čím více ho zhuntujete, tím více dostanete bodů. Jakmile se ocitnete na konci daného levelu, postupujete dál.

 

3. Bobby´s Blocks – návrat do dětských let
Snad každý si v capartském věku hrál s kostkami, stavěl věže, mosty, hrady, pevnosti… a právě k této oblíbené dětské kratochvíli se vrátíte v Bobby´s Blocks. na rozdíl od reálné předlohy však budete při hraní muset zapojit i logické myšlení.

hugo_01.jpg hugo_02.jpg

Úkolem v každém levelu je dostat kvádr na vyznačené čtyřbarevné místo a to tak, aby na něm stál na výšku. Pohybovat se musíte pouze po pevné ploše (ostatních kostičkách), kdy kvádr postupně převracíte ze strany na stranu. Koncept hry zaujme a dokáže zabavit i potrápit. Později vás sice hra může omrzet a prostředí mohlo být pestřejší. Jinak ale povedený kousek spíše pro trpělivé hráče.

 

4. Felix The Devil – ďábelská hra
5. Hugo And The Evil Mirror: Episode 1 – Hugo v nebezpečí

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,