Freehry: YetiSports – sněžný muž slaví narozeniny

Je tomu už více než rok, co spatřil světlo světa první díl tehdy ještě neznámé free série YetiSports. Z Yetiho se za tu dobu stala světoznámá postava, autor právem získal slávu a prestiž, ale co my hráči? Pojďme si tedy dnes zrekapitulovat vše, co nám přinesl v uplynulém období, jemuž tento bílý chlapík s přítelem tučňákem právem kraloval. A pokud vás snad některý z jeho počinů zaujme, co takhle si ho rovnou stáhnout a zahrát? Žádný problém.

Název: YetiSports
Autor: Chris Hilgert
Oficiální stránka:
www.yetisports.org
Status: freeware/shareware

YetiSports 1: Pingu Throw

První díl - jednoduchý, zábavný a veskrze originální. Toť jeho krátký popis. Dostáváme se v něm do role sněžného muže a úkol je opravdu jednoduchý - odpálit kamaráda tučňáka co nejdále. Ten sice skáče ze skály přímo pod kyj, ale strefit se do něj není vůbec lehké. Čím dál tučňák doletí, tím více bodů pro vás - to je samozřejmé. Grafika byla flashová, tedy příjemně jednoduchá a přehledná. Celkové technické zpracování v té době ještě nebylo tak precizní, jak jsme tomu již navyklí z nejnovějších yetiho dobrodružství; přesto v sobě hra měla něco, co dokázalo zaujmout spoustu lidí a strhnout okolo ní a hlavního protagonisty Yetiho doslova šílenství. Nám to ovšem zaručilo celou řadu pokračování yetiho dobrodružství.

Více o hře
Stáhnout (800kB)

YetiSports 2: Orca Slap

Druhý díl na sebe nenechal dlouho čekat. Proč také otálet, když Pingu Throw zaznamenal takový úspěch. I tentokrát se děj odehrával v nehostinné a ledové Antarktidě. Herní princip vychází ze známého „hospodského“ sportu - šipek. K Yetimu a tučňákovi přibyla nová zvířecí postavička velryba. Právě ta, pomocí své ploutve, vyhazuje tučňáka do vzduchu. Vy ho „jen“ musíte strefit sněhovou koulí a tím co nejpřesněji zabořit kamarádovu hlavu do terče. Za to jste posléze spravedlivě bodově ohodnoceni. Graficky doznal druhý díl výrazných změn. Voda se vlní, Yeti je viditelně chlupatější a zvuková stránka se rozšířila o pár dalších zvířecích skřeků. Přesto vše se mi zdá tento díl z celé série nejslabší a hlavně nejméně zábavný

Více o hře
Stáhnout (1,2 MB)

Yetisports 3: Seal Bounce

Seal Bounce si pamatuji velice dobře. Svojí jednoduchostí a geniální hratelností se skoro vyrovnal prvnímu dílu. Princip byl prakticky totožný jako v Pingu Throw, ale tentokrát nešlo o to odpálit tučňáka co nejdále horizontálně, ale pro změnu vertikálně. A ne za pomoci kyje, ale vlastních (Yetiho) rukou. Právě při hraní tohoto dílu jsem si častokrát opakoval větu dobře známou všem zarputilým hráčům „ještě jednou a jdu spát“. Jinak se oproti předchozímu dobrodružství sněžného muže prakticky nic nezměnilo. Jen přibyla jedna yetiho písnička, která se později objevila i na speciálně vydaném hudebním CD. Opravdu velice chytlavý kousek.

Více o hře
Stáhnout (1,3MB)

YetiSports 4: Albatros Overload

Tentokrát už se konečně Yeti i se svými přáteli přesunul z ledové Antarktidy do vyprahlé Austrálie. Jak je vidět, zaujali ho ptáci. Tučňákovi se nejspíš nechtělo dál kolem světa pěšky a tak si řekl, že se sveze na rackovi. Právě s tím mu měl náš hlavní hrdina pomoci. Kdo jiný než Yeti by ho také na zvolený dopravní prostředek vysadil. V dolní části obrazovky je indikátor, informující nás o současné výdrži tučňákova „letadla“. Pokaždé, když začne racek klesat k zemi, můžeme ho klikem levého tlačítka myši povzbudit a navrátit jeho letu původní výšku. Ovšem na úkor výdrže. Ta sice pomalinku přibývá, ale pořád nestačí k tomu, abychom mohli létat tak dlouho, jak bychom chtěli. Hlavní skok mezi ostatními díly zde doznala zvuková stránka; ale i grafické zpracování se posunulo zase o malý kousek dopředu. S tímto dílem nastoupila i tropická éra yetiho dobrodružství.

Více o hře
Stáhnout (1,4 MB)

YetiSports 5: Flamingo Drive

Flamingo Drive je prakticky to nejlepší z toho, co nám YetiSports může nabídnout. Dle mého názoru jasný favorit ze všech zatím vyšlých pokračování. Po všech stránkách doznala celá hra spousty vylepšení. Objevilo se v ní několik nových zvířecích kamarádů, kteří se všemi způsoby snaží sněžnému muži a tučňákovi nejen pomáhat, ale i škodit. Je patrné, že se autor v tomto případě inspiroval jedním z nejlépe honorovaných sportovních odvětví - golfem. Místo klasické golfové hole slouží obětavý plameňák. No a míček nenahradil nikdo jiný než kamarád tučňák, který znovu létá vzduchem. Jedna hra čítá pět úderů holí. Po cestě ovšem musíte počítat s překážkami, jako jsou stromy, žirafy atp. Právě ty mohou někdy pořádně zatopit a zkazit jinak skvěle se vyvíjející hru. Nikoho asi nepřekvapí, že je celé dobrodružství vsazeno do africké krajiny. Každý, kdo má rád Yetiho, by tento díl rozhodně neměl opomenout.

Více o hře
Stáhnout (1,9 MB)

YetiSports 6: Bigwave 

Sněžný muž a surf? Zdá se vám, že to nejde k sobě? Chyba lávky! Alespoň tvůrci tohoto šestého pokračování netradiční olympiády nám to dokázali. Yeti se tentokrát ocitá na vodním prkně a má za úkol sesbírat co nejvíc tučňáků. Ti vyletují do vzduchu jako smyslu zbavení přímo ze samotného moře. Čím dříve se nám podaří tento zvláštní druh živočichů pochytat, tím více bodů dosáhneme. Ale až tak jednoduché to není. Po celou dobu totiž balancujeme na velké vlně a věřte, že sklouznout z ní by žádné body navíc nepřineslo. K lepšímu výslednému hodnocení nám ale bezpochyby pomohou dobře provedené triky a skoky. Celá mořská akce je samozřejmě časově omezená. Jak už tomu bývá, čas dojde vždy v tu nejnevhodnější chvíli. Bigwave je vcelku solidní pokračování netradiční sportovní série, přesto se nemohu zbavit pocitu, že se jedná pouze o slabší odvar původních dílů. Tohle tu již přeci bylo.

Více o hře
Stáhnout (2,4 MB)

YetiSports 7: Snowboard Freeride

Zatím poslední díl celé „yetilympiády“. Autoři šikovně zvolili nám Evropanům nejbližší velehory - Alpy. Dále nám nabízí notně vylepšenou grafiku, stejně tak jako zvukovou stránku. Jak již název napovídá, Yeti vyměnil své vodní prkno za to sněžné. Pointa celé hry je naprosto jednoduchá, stejně jako u předchozím dílů. Jedeme z prudkého kopce a soutěžíme přitom s kamarády tučňáky o prvenství. Aby to ale nebylo tak jednoduché a nudné, nachází se na trati spousta skokánků a postaviček, které mají znesnadnit život. Body se dají získat nejen za rychlou jízdu, ale především prováděním nejrůznějších skoků a pádů. Jak je vidět, sněžné prkno neboduje jen ve skutečném sportu, ale i na poli virtuální zábavy. A stejně jako v reálném životě snowboard, je i hra YetiSports 7 velice dobrou volbou.

Více o hře
Stáhnout (3,0 MB)

Archív se všemi sedmi díly stahujte ZDE (20,5MB)

YetiSports Deluxe – placený přídavek

Jak je všude na světě „dobrým“ zvykem, s úspěchem přichází i otázka: Jak jen z dané věci vytřískat co nejvíce peněz? V tomto případě to geniálně vyřešila firma JoWooD a bez mrknutí oka vydala titul YetiSports Deluxe. A rozhodně ne zadarmo! V případě, že se rozhodnete pořídit se tento kousek, dostanete za své peníze dle autorů hutný přídavek k celé sérii. Spíše se ale jedná o předělávky těch dobře známých her s pár novými vychytávkami. Hlavně po grafické a zvukové stránce doznaly mnohých změn. Zda tedy otevřete peněženku a zaplatíte několik málo stovek korun či raději dáte přednost freewaru záleží jen a pouze na vás.

Více o hře

Yeti v mobilu – zábava na cesty

Všechny tyto hry (kromě YetiSports Deluxe) se dají pořídit i ve verzi pro mobilní telefony a PDA podporující Javu za jednotnou cenu 80Kč. Oficiálně by všechny měly fungovat na mobilních přístrojích značky Sony Ericsson. Nutno podotknout, že právě na těchto zařízeních plně doceníte herní přednosti celé série. Ono je také rozdíl hrát tyto hry na PC, kde vás lákají takové pecky poslední doby jako Half-Life 2, anebo si je zapnout v autobuse při cestě do práce. To se vám mnohdy ani nebude chtít vystupovat.

Koupit hru

Jistě netřeba zmiňovat, že všechny své výsledky si můžete porovnávat na internetovém žebříčku nejlepších výkonů. Stejně tak, jako založit vlastní yetilympíjský tým a ovládnou toto netradiční sportovní pole na celé čáře. Zde už záleží pouze na vaší výdrži a chuti být co nejlepší. Hodně štěstí!

I když jsem rozhodně nezmínil vše, co s sebou tato zajímavá série přinesla, je zřejmé, že sedmým dílem Yetiho dobrodružství nekončí. Pořád má před sebou ještě pořádný kus cesty kolem světa. Bude trvat přinejmenším dalších pár let, než se s tímto prazvláštním a chlupatým mužem rozloučíme nadobro. Zda budou tato léta úspěšná či ne, necháme na vývojářích. Další pokračování je naplánováno na 4. 4. 2005. Překoná vysoce nasazenou laťku? Budeme se těšit!

Váš názor Další článek: Předplaťte si papírové Doupě bez DVD za 249 Kč!

Témata článku: , , , , , , ,