FRITZ 8 – jeden šachový program vládne všem

„Nejlepší počítačový šachista současnosti“, tvrdí o sobě FRITZ 8 na krabici. Nabízí všechny vymoženosti, volby, nastavení a funkce, které vůbec může moderní PC šachový simulátor mít. Ale znamená to také, že se dobře hraje? Snad vám v tom následující text, shrnující výhody a omezení "ultimátního šachového programu" udělá trochu jasno…

Doporučená konfigurace: Pentium PC, 32 MB RAM, Windows 98, Me, 2000, XP, CD-ROM, myš
Výrobce: ChessBase (
www.chessbase.com)
Distributor v ČR: US Action (
www.topcd.cz)

Historie šachů

6. stol.n.l. – v Indii vzniká hra s názvem Čaturanga, v níž proti sobě stojí 4 armády pod vedením svých rádžů. Hráči hrají vždy po dvojicích jako spojenci proti zbylým dvěma. Hraje se na 64 polích s 5 druhy kamenů.

13. stol.n.l. – během křižáckých výprav se Čatarunga, která se mezitím změnila ve hru dvou hráčů a rozšířila se do většiny arabských zemí, zalíbila některým z rytířů a s nimi pronikla i do Evropy. Hra se jmenuje Šach podle základní figurky, kterou je šáh (král). Dalšími figurami jsou ministr (dáma), slon (střelec) a pěšec.

16. stol.n.l. – pravidla hry v šachy se ustalují v podobě, jak je známe dnes. Tedy 6 druhů herních figur s nám dobře známými možnostmi pohybu.

Virtuální současnost

A nyní tu  máme šachy pro počítač. Hmm… Dá se v tomhle oboru vůbec ještě vymyslet něco nového? Konečně – vždyť už v době strojů disponujícími (na svou dobu neuvěřitelnými) procesory 386 existovaly šachy, kde – s trochou trpělivosti při čekání na počítač – bylo pro normálního smrtelníka takřka nemožné vyhrát. Pravidla se nám od nějakého 16. století také příliš neměnila, grafické rozhraní je v tomto případě víceméně irelevantní… Tak co z toho, že Deep Fritz hrál s úřadujícím světovým šampiónem Vladimirem Kramnikovem 4:4? Co z toho, že je to jediný šachový program, který byl ve vesmíru – jako hříčka pro ukrácení dlouhé chvíle na MIRu? Je ve FRITZovi 8 vůbec něco, co by mělo někomu dát dostatečný důvod k tomu, aby trochu provětral svou peněženku a tuto „hru“ zakoupil?

 

Dlužno přiznat, že s grafikou si autoři značně vyhráli * Počítač za vás umí i dohrát hru. Ovšem k čemu je to dobé, opravdu netuším

Popravdě řečeno – pár důvodů by se najít mohlo…

Hráč - začátečník

Šachoví velikáni

* J.R. Capablacna – Původem z Havany, je mistrem světa 1921 – 1927. Porážka A. Aljechinem v roce 1927 vyvrátila mýtus o jeho neporanitelnosti a značně podryla jeho seběevědomí.

* A. Karpov – mistr světa 1975 – 1985 (kdy ztratil proti Kasparovovi) a 1993 – 1998 FIDE. Zásadně nenastupuje na turnajích, kde hraje Kasparov.

* G. Kasparov – původem z Ázerbajdžánu, je mistrem světa v letech 1985 – 2000 (1993 – 2000 PCA). Je asi nejlepším šachystou současnosti.

* V. Kramnik – úřadující mistr světa. V roce 200 svrhl z pomyslnéhošachystického trůnu G. Kaspoarova v asi nejsledovanějším šachovém zápase dějin, dotovaném sumou 2.000.000 $.

* W. Steinitz – 1. šachový mistr světa, a to v letech 1886 – 1894. Položil základy moderní šachové teorie.

Pro hráče začátečníka by jich mohlo být hned několik. Příkladem by to mohl být „trenér“ – jakýsi interaktivní dohlížitel, kontrolující vaši hru.  Musím uznat, že jeho kibicování mi nejednou pomohlo a díky němu jsem se mnohdy vyhnul fatální chybě. Jeho rady jsou sice poněkud infantilní („pokud uděláš to a to, způsobíš si pěkné bolení hlavy!“), ale pokud je k nim možnost přečíst si vysvětlení, jsou často neocenitelné. Ovšem vysvětlující texty nejsou k dispozici vždy, což vám ono bolení hlavy skutečně může způsobit, pokud se pokusíte přijít na to, co děláte špatně tentokrát. Navíc ne vždy má trenér pravdu – jednou se mě usilovně snažil odradit od tahu, který vedl k nevyhnutelnému matu třetím tahem…

Další vymožeností je jakýsi tréninkový mód, ve kterém si můžete vyzkoušet věci jako různé způsoby otevření hry, zakončování, základní herní taktiky a strategie… Rozhodně přínosná možnost. A samozřejmě zde najdete vymoženost z nejlepších – během souboje můžete vracet tahy. No neberte to..:o)

Hráč - pokročilý

Zde je už oněch „přitažlivých“ věciček o něco víc. Jednou z nich je databáze her. V ní na vás čeká zhruba půl milionu různých partií – od těch vašich, které si uložíte sami, přes různé ukázkové zápasy, předvádějící vždy určitou strategii nebo herní prvek až po různé historické zápasy, ze kterých se můžete zkusit i něco přiučit – nebo se prostě pokochat tím, jak velcí klasici minulosti (i současnosti) hráli. Dále pak můžete s počítačem hrát nejen základní, časově neomezené partie, ale i různé bleskovky, přátelské zápasy a podobě.

Hráč - maniak

Pokud jste snad na hře v šachy psychicky i fyzicky závislí, je FRITZ připraven i na vás. Kromě věcí jako podrobné analýzy různých herních situací, jejíž hloubku si můžete nastavit podle libosti (a samozřejmě trpělivosti, protože každý špás něco stojí – a tím něčím je v tomto případě systémový čas) lákadlo největší – s originálkou FRITZe 8 v mechanice se můžete zdarma připojit na server palychess.com a zde si zahrát s kýmkoliv, kdo je ochoten vaši výzvu přijmout (a samozřejmě je vlastníkem FRITZe 8).

 

Trenér vám umí poradit. Někdy dobře - například tentokrát mě upozornil na tah, který jsem udělal čistě omylem * A když přijde na věc, dokáže své rady i velmi dobře zdůvodnit

Což sice není nic, co byste si nemohli užít i jinde, ale právě z tohoto důvodu jsou pro vás připravena různá vylepšení – šachový chat, databáze hráčů, mapa světa, na které si můžete najet na libovolné větší město na světě a podívat se, zda se v něm… Upřímně – nevím co, mě to prostě přesměrovalo na nějaké (většinou) šachové stránky, s místem mnou vybraným ne zcela spjatými.

Hráč - labužník

I takovýto člověk si od FRITZE může ledasco slibovat. Tím ledasčím je konkrétně plně 3D hra, kde si můžete vybrat jak materiál, z něhož bude vyrobena šachovnice, tak i materiál, z něhož budou figurky. A to nemluvím o několika různých variantách jejich provedení. A samozřejmostí pak je možnost si to celé různě natáčet, přibližovat, zkoumat… Nechat si zobrazovat různé varianty tahů… Prostě vizuální standard naší doby.

 

Kalsická klávesnice, jak ji známe z šachových příruček, je prostě nejpřehlednější * I toto je možná podoba grafiky - zde ukázana na příkladu z tréninku koncovek

Závěrem bych snad už jen podotknul, že FRITZ 8 opravdu nevypadá špatně – a špatně se ani nehraje. Nabízí mnoho zajímavých možností, které mohou obohatit váš šachový rejstřík o nové poznatky... nebo si můžete zkrátka jen tak zahrát svoji oblíbenou stolní hru podle libosti. A jak praví klasik, o tom to přeci je.

Diskuze (6) Další článek: Kdy vyjde NHL a FIFA 2004?

Témata článku: , , , , , , , ,