From Dusk Till Dawn - zuby do krku, kůly do srdce

Pokud máte rádi dnes už kultovní filmový nářez Od soumraku do úsvitu, v němž se to hemží skvělými hláškami, zběsilou akcí a polonahými upírkami, pak vás asi stejně jako mě zaujme zpráva, že Cryo Interactive chystá na motivy tohoto filmu stejnojmennou akční hru. V následujícím článku najdete vše, co je o ní dosud známo.
Pokud máte rádi dnes už kultovní filmový nářez Od soumraku do úsvitu, v němž se to hemží skvělými hláškami, zběsilou akcí a polonahými upírkami, pak vás asi stejně jako mě zaujme zpráva, že Cryo Interactive chystá na motivy tohoto filmu stejnojmennou akční hru. V následujícím článku najdete vše, co je o ní dosud známo.

Když v roce 1996 vpadl do kin film Od soumraku do úsvitu natočený Robertem Rodriguezem podle scénáře Quentina Tarantina, nejen že ho kritika moc neprožívala, ale ani diváci se do kin nehrnuli. Stejně jako Pulp Fiction, i tohle řádně ujeté dílko si svoji pověst kultovní záležitosti vypracovávalo pozvolna, zato však důkladněji. Pozice, jakou má mezi mnoha fanoušky dnes, je neotřesitelná a směle ji můžeme srovnat například s Posledním skautem. Ten na našich videokazetách rovněž zraje jako víno a den za dnem je vtipnější, drsnější a geniálnější.

From Dusk Till DawnFrom Dusk Till Dawn

From Dusk Till DawnFrom Dusk Till Dawn

Zpráva, že se chystá Od soumraku do úsvitu coby hra, zní příjemně, zároveň však vyvolává obavy. Je vůbec možno přenést atmosféru filmu plně do počítačové hry? Nebude z toho nakonec jen upírobijecká podívaná těžící z popularity filmu? Obávám se, že riziko je značné, ale proč házet flintu do žita, když brod je ještě daleko? Buďme optimisty! DreamCatcher Interactive, kteří hru vyvíjejí pro Cryo Interactive, se dali dohromady s Hubertem Chardotem (autorem série Alone In The Dark a vydařené akční adventury Devil Inside), tudíž by to nemuselo skončit úplně tragicky. Děj hry začne tam, kde skončil film. Seth Gecco, kterého hrál ve filmu George Clooney (dodnes jedna z jeho nejlepších rolí), je brzy po opuštění baru Titty Twister zatčen a pro zločiny, které spáchal jeho bratr, šoupnut do chládku s nejpřísnější ostrahou - na bývalý tanker Rising Sun. Tam si musí odsedět tři dny, než se vydá na svoji poslední cestu k cele smrti. Nejsou to pěkné vyhlídky, ale člověk míní a upíři mění. Tohle heslo platilo ve filmu a bude platit i ve hře. Než bys řekl švec, z většiny vězňů jsou vyzubené příšery lačné teplé lidské krve a bitva o holý život začíná. Hrstka těch „nevyzubených“ se v čele se Sethem pouští do nerovného boje. Vezmou rozum do hrsti a zbraně do ruky a použijí veškerý svůj důvtip a um, aby přečkali až do nepochybně krvavého úsvitu.

Z děje vyplývá jedno: From Dusk Till Dawn bude third person akční adventura se všemi klady a zápory, co jich jen tento žánr nabízí. To znamená alespoň náznak příběhu, alespoň tu a tam něco pro zapojení logického uvažování, občas zmatená kamera a samozřejmě i slušná porce zabíjení. Zajímavě vypadá i na jednom screenshotu zachycená věta. Že by se tvůrci přeje jen pokusili osvěžit děj nějakou tou hláškou? Uvidíme. Vzhledem k tomu, že hra poběží na jen mírně upraveném enginu z Devil Inside, nemůžeme jinak čekat nic revolučního. Díky pohledu zpoza zad Setha Gecca si tedy vychutnáme všechny jeho akční eskapády, zároveň si ale užijeme i tradičního zasekávání se ve zdi nebo narážení o rohy chodeb, to vše ve slušném, ale nijak uchvacujícím grafickém provedení. Přidáno bude oproti Devil Inside jen několik vylepšených efektů pro dokreslení atmosféry.

From Dusk Till DawnFrom Dusk Till Dawn

From Dusk Till DawnFrom Dusk Till Dawn

Základní zbraní ve hře bude automatická pistole s laserovým zaměřovačem, díky níž se vám snadno podaří trefit hlavy upírů. Což má svůj ryze praktický význam, neboť hlava bude to jediné, kde budou krvežíznivé stvůry smrtelně zranitelné (originalita touto hrou očividně přetéká). Pokud byste tomu náhodou nevěřili a přesto stříleli na jiné části těla, vězte, že všechny (tedy kromě hlavy) upírům dorostou. V okamžiku, kdy se upír skácí k zemi, by pak měla ve hře automaticky naskočit speciální krátká animace v enginu hry, během níž Seth upíra definitivně dorazí (viz. jeden ze screenshotů). Zní to slibně, jen aby se to neomrzelo.

Víc toho zatím o hře známo není, autoři tají, co se dá. Těžko věřit tomu, že by se zrovna tento kousek stal takovým kultem, jako jeho filmový vzor, na druhou stranu, spousta lidí má ráda divné věci. Jeden můj známý jí kupříkladu žížaly a tak je docela možné, že i na From Dusk Till Dawn udělá Cryo koncem letošního roku zisk.

Diskuze (1) Další článek: Nicktoons Racing – nakreslím si závody

Témata článku: , , , , , ,