Full Throttle 2 - požehnána buď vůně benzínu!

Jedním z největších překvapení letošního veletrhu Electronic Entertainment Expo (E3) bylo ohlášení druhého dílu proslulé adventury Full Throttle od společnosti LucasArts. Znovu se tedy potkáme s tvrďáckým motorkářem Benem a jeho gangem, znovu uslyšíme dravý řev motorů jejich nablýskaných miláčků.

Původní hra Full Throttle patří do zlaté pokladnice adventur od LucasArts, můžeme ji směle zařadit po bok tak legendárních kousků jako jsou Indiana Jones and the Fate of Atlantis, Monkey Island (I, II, III), Sam & Max Hit The Road, The Dig, Day of the Tentacles a další. Směsicí výborného humoru, propracovaného příběhu, tvrdého rocku a nepřekonatelných hlášek si motorkářská adventura Full Throttle navždy zajistila místo v herní síni slávy. Ohlášení druhého dílu pak přišlo jako blesk z čistého nebe.

 

Na vývoji Full Throttle 2 se nepodílí nikdo z týmu, která nám před sedmi lety přinesl první díl této jedinečné adventury. Dokonce ani hlas, který původně Bena namluvil se už neobjeví - dabérem byl totiž Roy Conrad, který před několika lety zemřel na rakovinu. Hlavním designérem se místo Tima Schafera stal Sean Clark, která je zodpovědný kupříkladu za tituly  The Dig, Sam & Max Hit the Road či Escape From Monkey Island. Co říká o druhém dílu Full Throttle?

 

"FT2 je v jádru adventura využívající elementy akčního žánru aby navodila lepší atmosféru.  [...] První díl se toho snažil také dosáhnout, ale hranicí nám byla tehdy dostupná technologie. Jestli budou lidé novou hru považovat za hybrid nebo plakat, že se nejedná o `čistou adventuru`, tak ať. Nedbaje na to kam hru zařadíte pořád bude unikátní a zábavná."

A o co půjde v příběhu? Ben se od posledně mnoho nezměnil, stále je vůdcem motorkářského gangu. Tentokrát se zaplete do pomateného plánu na zničení celého města, a co víc, i okolních silnic - to samozřejmě nemůže dopustit žádný motorkář (dokonce ani ten nezarputilejší endurář) a Ben tedy zasahuje. V průběhu akce za záchranu svého špinavého koutku světa samozřejmě potká i zmlátí plno postav nejrůznějšího charakteru a oťuká si i další gangy. Ba co víc, dostane se i na plno výbuchů!

 

"Zbraně, který pobereš cestou se ti pozdějc můžou hodit - alespoň proto, že nebudeš muset tolik mluvit."

- Ben

Na výtvarné stránce hry (tentokrát již plně 3D) se podílejí někteří malíři, kteří pracovali i na Escape From Monkey Island a tak postavy zřejmě dostanou poněkud více komiksový nádech, pochmurná atmosféra z prvního dílu ale zůstane zachována.

Co mnoho hráčů nechává tonout v pochybách je oficiální označení FT2 jako "akční adventury".  Bojí(me) se, že by to nakonec mohla být další z těch desítek 3D "akčně-aventurních" slátanin, které se začaly rojit jako houby po dešti v posledních pěti letech.

 

 

 

Někteří herní odborníci i novináři bohužel zastávají ten názor, že v poslední době se LucasArts snaží pouze o co nejvyšší rychlost vývoje a co nejvyšší zisky hned ze začátku (aby měl peníze na vývoj dalších her), přičemž ignoruje jakákoliv kvalitativní měřítka. Je pravda, že několik posledních her na motivy Hvězdných Válek neudělalo zrovna díru do světa. Ale můžeme jen doufat, že další z toho mála adventur se od tohoto směru odkloní a bude důstojným nástupcem jedničky.

 

 

 

Možná, že s příchodem druhého dílu jedné z nejproslulejších adventur všech dob se obrátí karta a na místo v současné době nejoblíbenějšího RPG žánru se přesunou za posledních sedm let doslova do země zadupané adventury. Dočkáme se návratu nebo lépe řečeno nových dílů takových klasik jako je série Larry (Sierra), Maniac Mansion 3, The Dig, Sam & Max Hit The Road, Grim Fandago nebo Day of the Tentacles (LucasArts)?

Download: shaky-cam video

Výrobce a vydavatel: LucasArts (http://www.lucasarts.com/)

Váš názor Další článek: 2 nové hry od CD Projektu v obchodech!

Témata článku: , , , , , , , ,