PC

Fury of the Furries – chlupatí mazlíčci

Vydejte se spolu s našimi hrdiny, čtyřmi barevnými a velmi chlupatými jedinci ve tvaru koule, za záchranou svého krále (barevného a velmi chlupatého jedince ve tvaru velké koule) a ostatních poddaných - barevných a velmi chlupatých jedinců ve tvaru koulí…
Vydejte se spolu s našimi hrdiny, čtyřmi barevnými a velmi chlupatými jedinci ve tvaru koule, za záchranou svého krále (barevného a velmi chlupatého jedince ve tvaru velké koule) a ostatních poddaných - barevných a velmi chlupatých jedinců ve tvaru koulí

Fury of the Furries je klasická, dnes již legendární plošinovka – hopsačka s příměsí logických úkolů, kterou v roce 1993 vytvořila poměrně neznámá francouzská firma Kalisto Entertainment a mezi hráče ji distribuovala nepoměrně známější anglická firma Mindscape International. Hra byla vytvořena téměř současně na platformy PC a Amiga a záhy po svém vzniku se stala jednou z nejoblíbenějších her svého žánru.

Furry of the FurriesFurry of the Furries

Furry of the FurriesFurry of the Furries

Ačkoli hry, kterým se dnes říká plošinovky, se objevovaly již dříve, teprve od dob rozšíření Amigy a dalších domácích počítačů se datuje obrovský rozmach těchto her, které nekladly velké nároky na HW vybavení počítače, zato po hráčích vyžadovaly značnou trpělivost, rychlé reakce a mnoho času. Obvykle bývaly značně rozsáhlé a na jejich dohrání bylo třeba vyhradit spoustu času. O tom, že tento žánr zdaleka nevymřel, svědčí nejen vývoj obdobných her (i když po technické stránce jsou samozřejmě mnohem dokonalejší) pro současné konzole, ale i remaky a jiné předělávky starých pecek (samozřejmě v novém a slušivém grafickém kabátku a většinou převedené do trojrozměrného světa).

Fury of the Furries se od zástupu podobných her liší dvěma podstatnými rozdíly. Za prvé neovládáte jednoho hrdinu, ale hned čtyři (i když, jak se dále dozvíte, je to vlastně jen jeden), a za druhé musíte kromě rychlých reakcí a trpělivosti zapojit také mozek. Ano, Fury of the Furries jsou sice plošinovkou – hopsačkou, ale podíl logických úkolů je tak velký, že lze titul směle zařadit i mezi logické hry.

Furry of the FurriesFurry of the Furries

Furry of the FurriesFurry of the Furries

Jak už jsem zmínil, ve hře ovládáte hrdiny v podobě roztomilé barevné a chlupaté koule. Koule jsou celkem čtyři, každá s jinou barvou a s jinými schopnostmi. Zatímco modrá koule může plavat pod vodou, červená rozbíjí skály, žlutá plive ohnivé střely a konečně zelená umí šplhat po provazech. Samozřejmě všechny umí chodit, skákat a kotoulet se.

To, co činí hru tak zajímavou, jsou právě odlišné schopnosti jednotlivých barevných koulí. Pokud stojí na rovné podložce, může se jakákoli koule přeměnit v kouli jiné barvy (samozřejmě pokud je v dané úrovni k dispozici). V počátečních úrovních lze dojít do cíle s koulí libovolné barvy, pouze s občasným „přebarvením“, ale v pozdějších úrovních se mezi jednotlivými barvami přepnete i dvacetkrát či vícekrát. Perličkou jsou úrovně, kde je umění nalézt kousek rovného místa, aby se přepnutí mohlo provést, včetně bran, které přebarvují kouli na jinou barvu.

Furry of the FurriesFurry of the Furries

Furry of the FurriesFurry of the Furries

Samozřejmě se musíte vyhýbat nepřátelským příšerkám, ostnům, ohnivým plamenům, jezírkům s kyselinou, propastem, vodním příkopům, padajícím kamenům a dalším překážkám, které vám brání v postupu. Naopak využijete klasické prvky vyskytující se prakticky ve všech plošinovkách – výtahy, teleporty, žebříky, lana, trampolíny atd.

Nejvíce si však užijete se zelenou koulí. Ta je prakticky nepostradatelná a pokud ji máte v dané úrovni k dispozici, máte skoro vyhráno. Naopak pokud vám v úrovni chybí, asi se pořádně zatopíte. Zelená koule umí totiž vystřelit lano, které se zachytne u stropu, vyšplhat po něm, rozhoupat se na něm a překonat tak téměř jakoukoli překážku, Při troše šikovnosti se naučíte velmi užitečný trik, kdy v letu vystřelíte lano, zhoupnete se po něm, pustíte se a v pravý okamžik vystřelíte další lano – tímto způsobem se dostanete i přes velmi široké překážky. V pokročilejších úrovních budete většinu času ovládat zelenou kouli a na ostatní barvy se přepnete pouze v případě potřeby.

Furry of the FurriesFurry of the Furries

Prostředí hry se vždy po pěti úrovních mění. K dispozici je osm světů – poušť, laguna, prales, pyramidy, hory, továrna, vesnice a závěrečný zámek. Celkem je tedy ve hře čtyřicet úrovní, přičemž ty závěrečné jsou opravdu obtížné. Ukládat hry lze vždy po dokončení pěti úrovní jednoho světa.

Technické zpracování bylo (na tehdejší dobu) na velmi slušné úrovni. Fury of the Furries běžely plynule na 286 s 640 kB paměti. Pěkně prokreslená VGA grafika a hudba přes Sound Blaster přispívaly k pěknému zážitku ze hry, stejně jako šikovné ovládání pomocí klávesnice či joysticku.

Největším plusem této hry jsou ovšem vtipně navržené úrovně, v nichž se ověří rychlost vašich prstů i hbitost vašich myšlenek. Fury of the Furries se právem zařazují mezi legendy žánru plošinovek a i dnes slibují mnoho hodin dobré zábavy.

Diskuze (410) Další článek: Nový level pro Red Faction

Témata článku: , , , , ,