Game Boy Advance - 32 bitů v ruce

Game Boy - cítíte tu sílu v tomto celosvětově známém názvu herní mašinky? Pokud necítíte, tak jste zřejmě museli být několik posledních let schováni v bunkru a byli jste naprosto izolováni od jakýchkoliv informací o handheldech. Game Boy - za tento název nemusí mluvit reklamy, mluví za něj totiž prodejní čísla a ty jsou naprosto famózní.
Game Boy - cítíte tu sílu v tomto celosvětově známém názvu herní mašinky? Pokud necítíte, tak jste zřejmě museli být několik posledních let schováni v bunkru a byli jste naprosto izolováni od jakýchkoliv informací o handheldech. Game Boy - za tento název nemusí mluvit reklamy, mluví za něj totiž prodejní čísla a ty jsou naprosto famózní.

Jeho předchůdce Game Boy Color se po celém světě prodalo přes 100 miliónů kusů a her prodaných na tento systém jsou miliardy. Ještě si dovolím vzpomenout černobílého stařečka Game Boy a o něco později odlehčenou verzi Game Boy Pocket, kteří začali vítězné tažení tohoto handheldu, který převálcoval jakýkoliv pokus o konkurenci. Nintendo se však nezastavilo v polovině cesty a přeskočilo dnes již nezajímavých 16 bitů a vytvořilo Game Boy nové generace. Game Boy Advance totiž svým výkonem několikanásobně překonává svého předchůdce Game Boy Color a v jeho nitru tepe 32 bitový procesor. I další technické specifikace nejsou vůbec k zahození, ale většinu z nich najdete ve shrnutí na konci článku. Dalo se očekávat, že nový Game Boy nenechá herní komunitu v klidu, ale hlad s jakým se lidé vrhli po tomto handheldu šokoval i samotnou společnost Nintendo. K ohlášenému termínu oficiálního započetí prodeje mělo Nintendo vyrobeno 1 000 000 GBA, ale už v té době bylo jasné, že absolutně nemůžou pokrýt poptávku, neboť v té době mělo GBA předobjednáno přes 3 000 000 Japonců. Nám v Evropě bylo hned jasno, že si budeme počkat, protože japonský trh byl pro Nintendo vždy prioritou, což je logické. Podle tiskových zpráv, které vydalo Nintendo, se GBA stal nejrychleji se prodávajícím kusem herního železa, které se kdy dostalo na trh. Například v USA se během jednoho týdne prodalo 500 000 kusů GBA a byl z pultů beznadějně vyprodán. Pokud vše bude pokračovat současným tempem prodeje a já nevidím jediný důvod proč by nemělo, tak jsem si jist že 100 miliónová hranice prodaných kusů bude opět překonána.

Game Boy AdvanceGame Boy Advance

Game Boy AdvanceGame Boy Advance

Podívejme se jak se GBA změnil navenek oproti GBC. Očekával jsem nárůst váhy a velikosti, ale byl jsem velmi mile překvapen. GBA totiž váží o pouhé dva gramy více než GBC a to je zcela zanedbatelné. Větší změna však proběhla v celkovém designu. GBA už není koncipován výškově jako předešlé modely, ale je designován do šířky a ovládání je vedle displaye a ne pod ním. Tato změna byla nutná, protože display u GBA je téměř o 50% větší než u GBC. Tento nový display je schopen zobrazit zhruba 32 000 barev, Díky novému designu se GBA zmenšil na 82 mm na výšku a tato skutečnost umožnila na horní hranu handheldu přidat další dvě tlačítka. Jedna věc je jistá - GBA padne velmi dobře do ruky a vy se tak nemusíte bát křečí do prstů a můžete to mydlit hlava nehlava. Japonsku momentálně vládne tzv.zavěšovací mánie což znamená, že na každém výrobku je místečko, na které si můžete navléknout řetízek, provázek nebo cokoliv co chcete nosit a to poté zavěsíte na krk nebo na opasek a můžete vyrazit. Nintendo zareagovalo i na tento poslední výkřik módy a ono místo najdete i na GBA.

Technická specifikace
Display: LCD, barevný, nepodsvícený, 32 000 barev najednou, velikost 40,8 mm x 61,2 mm
Paměť: 32 kB WRAM + 96 kB WRAM + 256 kB WRAM
CPU: 32 bit RISC CPU + 8 bit CISC CPU
Zvuk: vestavěný reproduktor (mono), sluchátka (stereo)
Velikost: tloušťka 24,5 mm, šířka 144,5 mm, výška 82 mm
Váha: 140 gramů
Napájení: dvě tužkové baterie (AA) životnost zhruba 15 hodin nebo adaptér do el. sítě
Propojení: až čtyři hráči
Datový nosič: cartridge, kapacita 32 MB
Cena: 5999 Kč s DPH
Další věc na kterou se Nintendo hodně zaměřovalo, byly různé periferie které se daly k handheldům připojit. Jako příklad můžu uvést lupu s osvětlením, která se nasadila nad display a mohlo se pokračovat v nočním hraní. Další věcičkou, kterou jste si mohli připojit, byla např. tiskárna nebo hrát přes infra - port. Byla zde možnost propojení dvou handheldů pomocí propojovacího kabelu. V případě GBA šlo Nintendo opět ještě dál a budeme mít možnost propojit až čtyři GBA najednou. Některé hry si budete moci zahrát ve čtyřech i v případě že budete vlastnit pouze jednu cartridge, což je dle mého názoru velmi příjemné. Musíte však očekávat menší zhoršení grafiky, ale to je jen malý ústupek za cenu ušetřených tří her. Další věc, kterou Nintendo oficiálně potvrdilo, bude možnost propojit GBA s novou konzolí Game Cube a to už zní velmi zajímavě. Zdá se, že se v GBA skrývá víc, než nám konstruktéři prozradili a hned vám vysvětlím jak sem na to přišel. Nedávno jsem na kabelové televizi sledoval půlhodinový pořad o hrách a byla tam reportáž o připravované hře pro GBA která se jmenovala Diddy Kong Pilots. Jednalo se o závody letadýlek, což samo o sobě není tak revoluční. Revoluční bylo ovládání letadélka, které jste neovládali křížovým ovladačem ale pohybem celého GBA - tak si nezapomeňte průběžně uklízet pokoj ať při nějakém tom lopingu nezakopnete a nezlomíte si nějakou tu končetinu. Věřím že na nás konstruktéři GBA vytáhnou ještě několik podobných es z rukávu. Samozřejmostí je výstup na sluchátka a v prodeji už je i adaptér do sítě. Nintendo splnilo i slib o zpětné kompatibilitě s hrami na starší systémy a tak nákupu nového handheldu už by nemělo nic bránit.

Game Boy AdvanceGame Boy Advance

Nintendo nenechalo nic náhodě a vydalo několik velmi silných startovních titulů. Pod názvem Super Mario Advance se skrývají dvě nijak nepředělané klasiky Super Mario Bros.2 a Mario Bros. Pro mě osobně tyto staré verze byly menším zklamáním, ale Nintendo si bylo oblibou Maria jisté a jeho jistota ho nezklamala. Kopií této hry se prodalo téměř stejné množství jako GBA a to už je pořádný úspěch! Jednou z prvních vlaštovek, která ukazuje grafické možnosti GBA, je Rayman Advance při jehož hraní máte pocit, že display hraje všemi barvami. Časem zjistíte že se nejedná o pocit, ale že je tomu skutečně tak. Další tituly, které se dostaly jako první do České Republiky, jsou hry Kuru Kuru Kururin, Castlevania nebo F - Zero Maximum Velocity, ale ohlášeny jsou hity jako GTA, Silent Hill, Earthworm Jim nebo Tony Hawks Pro Skater 2 a mnoho dalších. Prosakují informace o konverzi hry Tekken pochopitelně s 2D postavami a také se šušká o hře DOOM. Dovedete si představit tu neuvěřitelnou pařbu ve čtyřech přes propojovací kabel? Další hrou, která bude trhat rekordy prodejnosti, bude zcela určitě Pokémon Crystal. Jenom pro zajímavost - celosvětově se prodalo přes 90 miliónů kopií her s Pokémony. Pro srovnání uvedu, že třeba všech dílů hry Final Fantasy se prodalo zhruba 30 miliónů a to už je sakra rozdíl.

Game Boy AdvanceGame Boy Advance

Pokud vás všechny tyto informace nepřesvědčily o nákupu GBA, tak zbývá pouze jediná věc, která to dokáže. Zajděte do nějaké prodejny nebo ke kamarádovi a podívejte se na tento handheld osobně a pokud ani potom neprohlásíte "Jo, tak tohle je fakt nářez!!!", tak jste zralí k očnímu lékaři nebo si své penízky šetříte na vítěze souboje konzolí nové generace, kterým bude dle mého názoru Game Cube. To čekání však bude ještě dlouhé, tak se zbytečně netýrejte a zakupte GBA, ať jste připraveni na propojení s Game Cube a výhody z toho plynoucí. A pokud vás tyto informace přesvědčily, tak potom nechápu proč ještě čtete tento odstavec a neutíkáte do nejbližšího obchodu pro GBA. Nejspíš čekáte na slíbený přehled technických parametrů, tak zde jej máte.

Diskuze (7) Další článek: Levý sloupec se vrátil na titulní stránku

Témata článku: , , , , , ,