Game Boy Color – Absolutní vítěz mezi handheldy

Slůvko handheld pochází z angličtiny a jde o slangový výraz pro něco, co držíte v ruce. V tomto případě se budeme bavit o konzoli od Nintenda, celkově však té nejmenší, co existuje. Přitom ale Game Boy Color slaví rozhodně větší úspěchy než některé z velkých a drahých strojů. Čímpak to asi je? Tipnete si někdo?
Slůvko handheld pochází z angličtiny a jde o slangový výraz pro něco, co držíte v ruce. V tomto případě se budeme bavit o konzoli od Nintenda, celkově však té nejmenší, co existuje. Přitom ale Game Boy Color slaví rozhodně větší úspěchy než některé z velkých a drahých strojů. Čímpak to asi je? Tipnete si někdo?

Když pomineme fakt, že je GBC domovem Pokémonů (což je možná ta nejvýznamnější příčina jeho současných úspěchů), zůstane nám několik dalších důvodů, proč by o něj někdo mohl stát. Tím nejpodstatnějším je skutečnost, že se dospělému člověku vejde do dlaně a pohání jej dvě tužkové baterie. Díky svému barevnému displeji (který je tím největším rozdílem oproti staršímu černobílému přístroji s jednodušším názvem Game Boy) je tak GBC ideální hračkou na ukrácení dlouhé cesty či případným životabudičem pro hravého nadšence, surově donuceného odcestovat do končin, které postrádají základní životní prvek – elektrický proud.

Někteří z vás se možná setkali s napodobeninami a předchůdci GBC, které většinou vypadají podobně (malá krabička s ještě menší obrazovkou), ale nabízejí pouze jednu nebo velice málo her k pokoření. Nejčastěji se jedná o logickou skládačku Tetris, která má bezesporu své nestárnoucí kouzlo a pevné místo v našem světě, na druhou stranu však těžko uspokojí hráče, rozmlsaného Diablem II nebo třeba Quakem.

Ačkoliv GBC samozřejmě není schopný poskytnout takový audiovizuální zážitek jako zmíněné tituly, přesto dokáže překvapit svou jemnou, barevnou grafikou a sem tam i zvuky, které vyluzuje (koneckonců všechny ty veleúspěšné orchestry pro novější díly Final Fantasy začínaly jako melodické pípání jednoho nástroje). To hlavní, co z GBC činí tu skvělou zábavu pro volné chvíle, je však množství a hratelnost kvalitních titulů od předních světových vývojářů. Věděli jste, že na GBC existuje Tomb Raider? A že i když jde o víceméně akční záležitost, viděnou pochopitelně z boku (vzhledem k hardwarovým možnostem přístroje), je možná podstatně hratelnější, než pátý díl hlavní Tomb Raiderovské řady? A když vám povím, že zásadový génius a umělec Hideo Kojima vytvořil pro GBC vlastní verzi svého Metal Gear Solida? Nemáte pocit, že tahle malá hračka je ve skutečnosti velkou herní záležitostí?

A věděli jste, že Pokémon ve verzi pro Game Boy je vlastně obrovské, komplexní a skvěle vypadající RPG s hloubkou starších dílů Final Fantasy? Začínáte jako chlapec, který už dokoukal na film v televizi a dohrál poslední videohru, takže vyráží do ulic svého rodného města, kde objeví nový smysl života (projít křížem krážem celý svět a nalovit všechny ty kapesní příšery), což se děje přes tuny dialogů, cestování a především velice kvalitně promyšlené RPG tahové souboje jednotlivých příšerek…nevím, zda vám to zní dostatečně zajímavě, ale zábavné to je rozhodně – testováno na lidech.

Navíc jediná konkurence, která se pro GBC chystá, je Game Boy Advance – ze stejné mateřské stáje Nintenda, které je tak na poli handheldů dokonale neohrozitelné. Takže zatímco velké konzole se chystají na doposud největší klání vůbec, budoucnost značky GB je naprosto bez ohrožení a díky tomu je podpora všemožných vývojářských firem více než dobrá.

Zkrátka a dobře, GBC za to stojí. Ptáte se, za co přesně? Nuže v současnosti jsou to 3.000,- Kč. Hry se potom dají zakoupit od nějakých 600,- až 1.000,- Kč a existuje samozřejmě nepřeberné množství více či méně zajímavých doplňků, jako např. síťový adaptér, kabel pro propojení a společnou hru dvou přístrojů (přetahování dat – např. výměna Pokémonů - je možné i přes infračervený port) a především všemožné obaly a držáky se světlem, vibracemi nebo zvětšovacím sklem…

Skutečností je, že právě teď je GBC tou nejlevnější cestou k pořádnému hráčskému zážitku a mimo jiné i proto znám osobně řadu lidí, kteří s ním rádi tráví spousty hodin. Já k nim patřím. A vy?

Diskuze (1) Další článek: Screenshoty: Shogun: Total War Warlord Edition

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,