Game Boy: Hranatá krabička plná zábavy, na na kterou nesmíme zapomenout

Je hranatý, má malý displej a k ovládání jen několik tlačítek. Game boy ovlivnil jednu celou generaci, ale dnes na něj vzpomene už málokdo.
Kapitoly článku

Rodokmen rodiny jménem Game Boy

Nintendo za posledních dvacet let vůbec nelenilo a přivedlo na trh celou škálu kapesních herních konzolí Game Boy. Do roku 2004, kdy je nahradila dnes už více známější konzole Dual Screen (DS), společnost vydala celkem 7 sérií: Game Boy (1989), Game Boy Pocket (1996), Game Boy Light (1998), Game Boy Color (1998), Game Boy Advance (2001), Game Boy Advance SP (2003), Game Boy Micro (2005).

05.jpg13.jpg15.jpg

Každá další generace přinášela něco nového, co se herního designu a stylu týká a velkou výhodou bylo, že novější modely bývaly kompatibilní s těmi staršími, takže na nich šlo hrát širokou škálu her. 

První série Game Boyů měly osmibitový procesor s kmitočtem 4,19 MHz, což je na dnešní poměry velmi úsměvná kapacita, ale tehdy nebyly ani hry tak výkonné, takže to stačilo. Vzpomeňme na klasický Tetris, který se mimochodem přidával v každém balení jako základní hra. 

Hry se umísťovaly na malou kazetku zasouvající se do přístroje ze zadní strany. Tam byl umístěn port i pro vkládání dalších externích periférií.

14.jpg16.jpg

Série Game Boy Color byla už trochu výkonnější, jelikož musela nově umět zpracovávat najednou až 56 barev z celkové škály 32768 možných barev. Přístroj operoval už s trochu silnějším osmibitovým procesorem o frekvenci 4 až 8 MHz. Od generace Game Boy Advance po Micro se pak používal stejný 32 bitový procesor s frekvencí 16.8 MHz.

S pamětí to bylo také poměrně jednotvárné. Původní Game Boye (GB, Light, Pocket) jí měly velmi málo a to 8 kB, které šlo v případě potřeby vyměnit za silnější 32 kB. Barevná verze pak obsahovala už tuto lepší 32 kB paměť. V poslední generaci (Advance, SP, Micro) se paměť ustálila na 256 kB.

Jak už to tak s technikou bývá, tak jednoho dne jí odzvoní na poslední cestu do křemíkového nebe a pro Game Boye tím pomyslným milníkem byl rok 2004, kdy vyšla první generace nových kapesních konzolí pod názvem Dual Screen (DS). V dnešní době můžeme zaznamenat již jejich třetí generaci pod označením 3DS. Podle samotných tvůrců se nejedná o přetvořeného Game Boye, ale jde o úplně nový přistroj.

17.png18.png19.jpg

Vyfoť mě a pak to vytiskni

Pokud jste si mysleli, že kolem značky Game Boy víte všechno, tak si vás dovolím podrobit malému exkurzu do galerie zvláštních technických počinů, kterými se Nintendo pokoušelo zvýšit obraty z jejich prodejů a pokud ne, tak minimálně přineslo mnoha lidem do života úsměvné chvíle. 

První zvláštností, kterou byste asi na klasickém Game Boyi nečekali je kamerka a malá tiskárna. V roce 1998 Nintendo vydalo externí kameru, kterou šlo zasunout do portu pro herní kazety a na displayi se vám posléze objevil obrázek toho, co jste zrovna objektivem zabírali. 

Samozřejmě se nedalo hovořit o valné kvalitě obrazu, ale tehdy to bohatě stačilo. K tomu ještě v roce 2001 přibyla malá tiskárna, jenž se umisťovala pod kameru a ta na pokyn po vzoru Polaroidu vytvořila malou ,,fotografii". Už tehdy šlo fotky upravovat a přidávat vtipné prvky, tak jak to dnes známe z mobilních aplikací.

20.jpg22.jpg21.jpg

Další zajímavostí byla například tzv. Super Game Boy konzole tedy samostatná externí kazeta s portem na hru. Dala zasunout do větší konzole NES (nebo SNES) a hrát hry běžné pro Game Boye i na televizi s gamepadem v ruce. Později vyšla i druhá řada Super Game Boye, ale ta první byla zásadní.

Pokud si chcete nějakého staršího Game Boye pořídit dávejte pozor na zachovalost vnitřních součástí. Nejrizikovější bude vždy akumulátor, který může po letech nečinnosti náhle vyhořet (popřípadě bude úplně vybitý) pokud budete stroj moc přetěžovat. 

Hlavně nezapomenout

V České republice existuje ,,kočovné" muzeum starých herních konzolí, jaké nemá v Evropě obdoby. Jmenuje se RetroHerna a dle slov jejich zakladatelů zatím nemá stálé prostory pro výstavu exponátů, nicméně zahrát si v ní můžete pokud jezdíte na různé cony a festivaly.

V tomto roce RetroHerna vyjíždí s ansámblem ještě v říjnu a to konkrétně 1. října – Gamer Pie (Brno) a 11. - 12. října – Dětský filmový a televizní festival Oty Hofmana (Ostrov). ReroHernu je také možné podpořit na Startovači.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,