Game4U: Mortal Kombat 4 - stará bojovka v novém časopise

Mortal Kombat je série, která má i dnes nejednoho fanouška. Snad právě proto se ji Game4U rozhodlo vydat na svém CD. Stojí za to do ní investovat - nebo se spíše vyplatí si své peníze schovat do hrnečku a čekat na lepší časy?

Platforma: PC
Typ hry: Bojovka
Multiplayer: 2 hráči
Minimální konfigurace: procesor 133 MHz, 16 MB RAM, 5 MB na HDD, 16-bitová paleta
Doporučená konfigurace: procesor 166 MHz, 32 MB RAM, 160 MB na HDD, 3Dfx
Výrobce: Midway
Distributor: Midway

Mortal Kombat je hra, která si svého času (polovina 90. let) získala srdce miliónů fanoušků po celém světě. O popularitě této série, která má ale i velké množství zatvrzelých odpůrců, svědčí i spousta dalších věcí - dva komerčně úspěšné filmy, neméně úspěšný seriál, již méně podařená kreslená série, celá řada comicsů, karetní hra, tuny propagačních předmětů... Konečně, licence Mortal Kombatu je komerčně nejvýnosnější licencí v celém herním světě. Neuvěřitelné? Možná, ale je to tak.

Mortal Kombat 4

Proč zrovna MK4? Proč Game4U nepřišli s jiným dílem? Proč zrovna ta čtyřka, která je většinou fanoušků považována za bezkonkurenčně nejhorší díl celé řady? Proč zrovna ona, když její PC konverze je jedna z nejhorších konverzí v herní historii?

To máte jednoduché. MK4 je totiž jediný díl celé série, který jede pod systémem Windows, aniž by potřeboval nějaké (bohužel neoficiální) patche. A to by asi neprošlo...

No, co se dá dělat. Podívejme se tedy alespoň, jak MK4 vypadá. Tohle povídání je ale o něco těžší, než by se mohlo zdát - protože každý, koho MK zajímá, už čtyřku hrál; a koho nezajímá, nečte ani tenhle článek. Ale zkusme to...

   

Trocha lámání ještě nikoho nezabila * Všimněte si "kvality" Raidenova modelu * Tuhle scénu naaranžovat mi dalo pěknou fušku

Začneme třeba příběhem. Jeden ze Starých Bohů, zlý Shinnok, který byl (kvůli několika pokusům chopit se moci nad vesmírem, ovládnout Zemi, vyvraždit všechny ostatní bohy a podobně) po celé věky uvězněn v Pekle, se díky několika dalším podrazům (například sesazení Satana a nastoupení na jeho místo) dostal zase zpátky na Zem - a chce ji ovládnout. K tomu si s sebou přivedl několik pomocníků - čaroděje Quan Chiho, obřího čtyřrukého Gora, Noob Saibota (od konce Tobias Boon - jména dvou tvůrců hry), plazího Reptila, Tanyu, Reptila a Scorpiona.

Ovšem věc není zas až tak jednoduchá, a o osudu Země musí podle prastarých pravidel, které nemůže ani Shinnok porušit, rozhodnout turnaj. Takže na místo a tím i do hry dorazil Shinnokův syn a božský ochránce Země Raiden i se svou "partičkou" pozemšťanů. V jejich čele stojí Liu Kang, trojnásobný mistr Mortal Kombatu. Kromě něj přišli ještě bůh větrů Fujin, masový vrah Jarek, Sonya a Jax ze speciálních jednotek, kteří po něm jdou, pak ještě Kitana, Kai a Sub-Zero.

Pokud vyhrají, Země přežije. Pokud ne, začne Shinnokova hrůzovláda.

   

Malá ukázka možností kódů * Tak tohle vypadá docela hezky, co říkáte? * Zatančíme si?

Pohled zblízka

Celkem ve hře najdete 14 hratelných postav - plus bosse Gora a tajnou postavu Noob Saibota. Každá z nich má své speciální tahy, ale... Je jich málo. V průměru 4 na postavu plus možnost vytáhnout si zbraň, se kterou následně můžete hodit nebo se jí trochu ohánět. Speciální komba podle postav tady také nehledejte - všechny je mají stejné a navíc dost o ničem.

Takže z hlediska hratelnosti nic moc. Spíš ještě o dost míň. Možná se někdo pokusí namítnout, že MK4 je jediná pořádná mlátička na PC, ale... Ve své době jedna z mála a docela slušná, ale časy se mění a nedlouho po MK4 vyšel Virtua Fighter 2 (mimo jiné i na PC, vřele doporučuji - pokud tedy nemáte PlayStation) a ten definoval základy moderních bojovek trochu jinak.

Ale jsou tu fatality. A pity - a další zakončováky. Každá postava má dvě klasické fatality a ve dvou arénách je možné ještě namačkat speciální Stage fatality. Sice proti MK2 a 3 jsou všechny docela slabé, ale jsou tu - a konečně, krev a fatality jsou to, co k MK přitáhlo většinou jeho fanoušků.
Takže v tomto ohledu MK4 nic nenabízí. Tak že by grafika? Buďme upřímní. Ne. Ani náhodou. Rozhodně ne. Grafika MK4 byla i ve své době dobrá jen na konzolích, na PC byla spíše průměrná. A to to bylo před zhruba 6 lety. Důvodem jsou příliš hranaté postavy, málo detailní arény a spousta dalšího. Konečně, okolní screenshoty vám k tomu řeknou své.

A co hudba? Průměrná. Zvuky? Nic moc. Krev? Spousta...

   

Fatalityyyy! * Kdo nalepilo tu krev na monitor? * Trochu jsem si pohrál se editorem in-game modelů, takhle MK4 už fakt nevypadá...

Manuál

Autoři Game4U ke hře samozřejmě přidali překlad manuálu. Ta "věc" je tak strašná, že se o ní prostě nemohu nezmínit. Ptáte se, co na ní je? Překlad. Názvy tahů jako "čelní navrtávací kop", "obrat dělové koule" a další vám určitě naznačí, co myslím. V podobném duchu jsou přeloženy i všechny příběhy postav, vysvětlení hry a vůbec všechno. Ale nezlobme se proto na ně - podobně na tom jsou i další manuály ke komerčně prodávaným hrám, příkladem mohu zmínit třeba Tekken 4. Takže tahle strašnost je, bohužel, v rámci zaběhnutých standardů vlastně v pořádku.

Závěrem

Co říci a neurazit? MK4 byla ve své době hra slušná, ale ty časy jsou už dávno pryč a dnes je to prostě stará hra. Dokonce ani ne taková, o které by se dalo říct klasika.

Grafika: 4/10
Zvuky: 5/10
Hudba: 6/10
Hratelnost: 4/10
Fatality: 6/10

Fanoušci MK4 mají, zbytek nezajímá. Pokud snad náhodou jste fanoušek, který tuhle hru nějakou shodou okolností nemá, kupte si ji, ale jinak příliš nedoporučuji. I když na druhou stranu - 199 Kč není moc...

Celkové hodnocení: 4/10

Dostupné pro: PC
Žánr: Akce | Bojovka
Výrobce: Midway
Diskuze (15) Další článek: Stáhněte si trailer na hru El Matador

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,