Gameboy Micro – evoluce zmenšuje

Podívali jsme se na zoubek nové variaci starého dobrého GBA, která se co nevidět dostane do obchodů. Co od Micra můžete čekat, co nás nadchlo, co zklamalo. Vše se dozvíte v našem článku a nádavkem jsme vybrali některé z nejlepších her pro GBA.
Kapitoly článku

Ať je handheld sebelepší, v největší míře záleží na hrách, které jsou pro něj k dispozici. Gameboy Micro má v tomto ohledu velmi slušně našlápnuto a už teď je na něj k dispozici víc her, než jste schopni dohrát do konce života. :) Proto jsme se rozhodli, že vybereme některé z těch nejlepších a stručně je představíme, aby jste věděli, pro co sáhnout, pokud se rozhodnete si v současné době pořídit GBA SP či Gameboy Micro.

Pochopitelně nemůžeme zmínit všechny, takže nebuďte smutní či naštvaní, pokud zrovna tu svoji nej zde nenajdete. Můžete ji popsat a zpropagovat v diskuzi pod článkem a nám tím otevřít oči, že jsme zrovna na tuhle pecku zapomněli. Pro větší přehlednost jsme hry rozdělili podle žánrů a do každého zvolili několik zástupců. Jedná se však opravdu jen o nepatrnou kapku, protože kvalitních her na GBA existují stovky.

Akční

Castlevania
Pokračování série, která začala už kdysi na konzoli NES. Na GBA vyšly tři verze, přičemž nejlepší je zřejmě Circle of the moon. Hry vynikají výborným mixem RPG prvků, mlácením protivníků, skákáním po plošinkách, postupným prozkoumáváním středověkého hradu a odhalováním jeho upírského tajemství. Za každého zabitého bosse získáváte speciální schopnosti, které vám uvolní cestu do další části hradu.

  

Megaman Zero
V roli robota Zera pomáháte rebelům v boji proti nepřátelské armádě. Klasická akční plošinovka alá Turrican či Contra, s větším důrazem na skákání.V současné době vychází už čtvrté pokračování a celou dobu si drží vysokou kvalitu a hratelnost. Nechybí drobné RPG prvky, zde v podobě postupného vylepšování Zerových zbraní. Kromě typické japonské manga kresby vyniká hra i výbornou hudbou a vysokou obtížností.

  

Metroid
Další pokračování legendární série. Zatím na GBA vyšel Metroid Fussion a Zero Mission. Staví na postupném získávání přístupu do dalších částí mapy, ovšem nedisponuje tolika RPG prvky, jako Castlevania. Navíc jsou hry zasazeny do sci-fi prostřední. Recenze na Metroid FussionZero Mission na Doupěti.

  

RPG

Final Fantasy 1&2: Dawn of Souls
Předělávka prvního a druhého dílu slavné Final Fantasy. Grafika vypadá naprosto lahůdkově a při poslouchání hudebního doprovodu nebudete věřit, že je tohoto GBA schopno. Sice zůstala zachována poměrně vysoká obtížnost, ale zase vám vydrží na pěkných pár desítek hodin hraní :)


  


Pokémon
Možná máte Pokémony spojeny jen s tou žlutou elektrickou krysou, ale ve skutečnosti se jedná o RPG jako řemen už od prvních her na Gameboy. Ostatně díky jejich velké oblibě postupně vznikl seriál a všechen ten povyk okolo. V každé hře se vždy vtělíte do role trenéra, který cestuje po celém světě, chytá a cvičí Pokémony, aby se mohl stát tím nejlepším trenérem. Na GBA jsou verze Ruby, Sapphire, Emerald, Fire Red a Leaf Green.

   

Legend of Zelda: the Minish Cap
Další z elitních značek Nintenda a jedna z jejich ikon. Na GBA už dříve vyšla předělávka starší hry ze SNESu doplněná o výborný multiplayer, ale až Minish Cap přináší zcela nové Linkovo dobrodružství. Tentokrát se budete pohybovat mezi normální světem a zmenšeným světem skřítků Pikori. Výborná hratelnost a spousta originálních nápadů zůstala, dočkala se doplnění o nádhernou detailní a roztomilou 2D grafiku.

   

Strategie

Advance Wars
Sice už poněkud starší, ale výborná tahová strategie, mnohými považována za vůbec nejlepší tahovou strategii na GBA. V konfliktu odehrávajícím se zhruba v současnosti, ale ve smyšleném světě jsou k vám k dispozici tanky, džípy, lodě, letadla, pěchota a další spousta jednotek. Hra se dočkala i pokračování. Skvěle se hraje po multiplayeru.

  

Fire Emblem
Fantasy tahová strategie hodně orientovaná na kvalitní příběh. Poměrně velký prostor se věnuje charakteru jednotlivých postav, kterých je velká spousta. Poměrně jednoduchý soubojový systém umožňuje rychlé vklouznutí do hry, ale postupem času přidává stále nové prvky.

  

Mech Platoon
Jediná kvalitní real time strategie pro GBA. Budujete základnu, těžíte suroviny, zkoumáte, vyrobíte armádu a smetete protivníka. Princip se nemění už od dob Dune 2. Hlavními jednotkami jsou obří roboti, které lze postavit z různých částí. Ovládání je zcela přizpůsobeno GBA a obtížnost se podařilo perfektně vyvážit. 

  

Závodní

F-Zero
Rychlé a svižné závody známé už ze SNESu. Na GBA opět už vyšlo několik dílů a ve všech jste se stali závodníky ve vznášedlech. Grafika je sice jenom pseudo 3D, ale na malém displeji handheldu vypadá opravdu dobře. F-Zero patří mezi závody s nejvěrnějším pocitem z rychlosti a hrají se opravdu výborně.  

  

Mario Kart Super Circuit
Závody motokár se známými postavičkami. Další z her, kterých se dočkáte snad na každém herním přístroji od Nintenda. Během jízdy sbíráte speciální bonusy, kterými znesnadňujete život protivníkovi, a nebo taky naopak. Vše zasazeno do reálií světa Maria, takže můžete vesele metat třeba želví krunýře po princezně Peach.

  

Racing Gears Advance
Automobilová hra s našlapanými sporťáky. Okruh je zabírán z klasického izometrického nadhledu. Zvolit si můžete jednoho z dvanácti řidičů a jedno z několika reálných aut. Postupným vítězením si odemykáte stále nové tratě. Svoje auto si mezi závody lze libovolně upravovat v garáži. Extrémně zábavné ve více hráčích.

  

Plošinovky

Sonic Advance
Nic snad nemůže být větší plošinková klasika, než modrý ježek Sonic. Pro GBA vyšly hry Sonic Advance 1-3 a vysloveně jedna je lepší než druhá. V hratelnosti žádné větší změny nenastaly, stále se jedná o jednu z nejsvižnějších vůbec, jen byly přidány nové postavy a grafika vybroušena tak, jak jen 2D grafika může být. Sonic Advance 3 na Doupěti

  

Super Mario Advance
Na žádné platformě od Nintenda nemůže chybět hra s jejich oficiálním maskotem Mariem. Super Mario Advance se dočkal 4 dílů. Každý z nich už sice byl vydán na starších konzolích, ale všechny se dočkaly vylepšení pro GBA a navíc u každého dílu je upravená verze klasiky Super Mario Bros, což se chválí. Asi za nejlepší díl se dá považovat Super Mario Advance 3, který obahuje Yoshi’s Island s jeho nádhernou pastelkovou grafikou. Recenze Super Mario Advance a Advance 4.

  

Speciální

Boktai
Hra od Hideo Kojimy staví na jednom. V kazetě s hrou je speciální senzor na sluneční světlo, který pomáhá hlavnímu hrdinovi v jeho lovu na upíry. Ale i bez senzoru by se jednalo o výbornou hru, která spojuje akční prvky s plížením ve stylu Metal Gear Solid. Dokonce i klepání na stěnu se dočkáte. Podrobná recenze.

  

Warioware: Twisted
Jedna  z řady souborů krátkých a zábavných miniher. Stejně jako Boktai i Twisted obsahuje senzor, ovšem tentokrát reagující na naklonění. Většinu miniher tak plníte nakláněním GBA. Úkoly jsou různorodé a zábavné, přesně to ideální při krátkém čekání na dopravu.

  

Yoshi’s Universal Gravitation
Hra obsahuje stejný senzor jako u Twisted, ovšem tentokrát se jedná o plnohodnotnou plošinovku  se zeleným dráčkem v hlavní roli. Kromě naklánění handheldu tedy musíte ještě ovládat směrový kříž a tlačítka. Podrobná recenze.

     

Místo už nezbylo pro další skvělé hry. Třeba simulátor farmaření Harvest Moon, adventuru Broken Sword, výbornou logickou hru Puyo Pop, mix RPG a golfu Mario Golf: Advance Tour, verze Tekkena, Street Fightera či třeba Dooma pro GBA a dalšího bezpočtu super her. Takže nezoufejte, pokud jste tu nenašli žádnou hru, která by vás zaujala. I když bych se divil, že by si někdo nevybral z takového množství. Snad vám tento malý průvodce pomohl se rozhodnout, jestli GBA a Gameboy Micro stojí za koupi.

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,