Games Convention 2008 – zápisky z místa činu

Německá herní výstava letos nabídla mnohem víc než její předchozí ročníky. Projděte si s námi den za dnem včetně pohledu z několika úhlů redakce.

Pohled spokojeného novináře

Zahajovací den Games Convention byl jako jediný vyhrazen odborné veřejnosti. Výsledkem se staly relativně prázdné pavilony, které dovolily bez čekacích front vyzkoušet všechny prezentované tituly. Tedy téměř. Například před stánkem Mirror’s Edge, který byl stylově koncipován jako soubor mrakodrapů a vysloužil si tak titul návrhářsky nejlepší skulptury, se již od brzkých hodin tvořily zástupy čekatelů. Naproti tomu Tomb Raider: Underworld odradil většinu zájemců nevhodně zvolenou herní pasáží. Ačkoliv má hra potenciál a celková hratelnost působí bytelně, v prezentovaném úseku měla Lara tendenci neustále padat z vysokých útesů do vody, odkud se hráč musel vždy pracně vyšplhat stejnou cestou nahoru.

Jako první kontakt s hrou poměrně odpudivé – i nad takovými detaily se musí vystavovatelé zamyslet. Kouzelná byla rovněž momentka s PS3 verzí Underworld, jež se zasekla na nahrávací obrazovce. Ta vždy přilákala hry chtivou osůbku, jež nervózních pět minut čekala na načtení úrovně (odolnější jedinci byly schopní povzdechu a dalších pár minut postávání), načež následoval znechucený odchod ke konkurenci. Tohle si nová Lara nezasloužila.

004.JPG

Středa byla zasvěcena velkým konferencím firem jako Electronic Arts nebo Sony. Doupě již formou samostatných článků (viz reportáž z tiskovky EA a Sony) přineslo informace o FIFA 09, Sims 3, Sim Animals, hvězdném hereckém obsazení Red Alert 3 nebo nové verzi handheldu PSP.

Povedlo se rovněž proniknout do uzavřeného stánku společnosti Bethesda, který bez jakékoliv reklamy a lákadel ukrýval hratelnou verzi RPG Fallout 3. Osazenstvo černé boudy šlo na věc zpříma a maximálně efektivně: řádka herních stanic (konzole Xbox 360, PS3 i PC) se spuštěnou hrou, ke kterým se návštěvník posadil a ponořil se do hry. To vše časově neomezeno a bez zdržující intervence PR pracovníků – to Fallout 3 nepotřebuje.

005.JPG006.JPG

Unikátní závěr dne zprostředkoval koncert herní hudby Video Games Live. Na rozdíl od loňské muzikální události konané ve vznešeném koncertním sále Gewandhaus měla letos akce radikálně odlišný charakter. Místo konání se přesunulo do sportovní haly Arena Leipzig a zatímco vloni byl koncert kulturní událostí na vysoké společenské úrovni, Video Games Live měla charakter pestrobarevné a hlučné show. Ta dokázala strhnout davy chytlavými melodiemi z notoricky známých her, ostatně celý koncert čtenářům ještě přiblížíme v samostatném článku. Je však nutné poznamenat, jak výraznou výstavou se Games Convention stává – jen k příležitosti jejího konání bylo v rámci Video Games Live uvedeno několik zcela nových skladeb (koncert probíhá již několik let po celém světě).

Pohled opilého geeka

Ráno začínající bolestným vstáváním bylo plné sumarizování událostí předešlého večera. Pohled recepční hotelu, když jsme žádali o pokoj vybavený, jak se později ukázalo, manželskou postelí, pašování třetího člena výpravy na pokoj (neodvažujeme se domýšlet, jak by se dotyčná tvářila, kdyby věděla tohle) nebo záhadný důvod, proč byla celou noc spuštěná televize. To vše byla minulost, nyní bylo potřeba vyrazit na výstavu. GPS znásilněná pokusy o hraní her donutila několikrát porušit pravidla silničního provozu, řidičské etiky i pudu sebezáchovy. Jakmile se rozhodla redakci hnát plnou parou od výstaviště, byla konečně stržena z čelního skla a prokleta zaklínáním sedmé úrovně.

 

Profesionální duch dne padl s šestou hodinou, kdy řada vystavovatelů nechala na stánky nanosit přepravky s pitím a odměnit utahané novináře za trpělivost. Nebo to byl podlý pokus o podlézání? U obrovského Vaultu 101, který reprezentoval stánek pro veřejnost hry Fallout 3 bezesporu. Podávané víno nebylo radioaktivní, jedovaté, ale jednoduše červené a alkoholické, což se stalo ve spojitosti s únavou mnohem horší variantou. Záchranné opatření zvící zředit alkohol jinou tekutinou nevyšlo. Žlutá limonáda, která se rozdávala po konferenci Sony, se ukázala být zvláštním druhem německého piva. Doufáme, že tohle nečtou naši nadřízení!

009.JPG

Po hektickém koncertu herní hudby přibyl do deníku úkolů nový cíl – najít jakékoliv jídlo. Hodina bloudění po Lipsku, spásné zachycení nápisu Burger King a spontánní propadnutí berserku, když jsme do provozovny s otevírací dobou do 23 hodin dorazili ve 23:10. Quest failed, zítra se pokusíme o replay.

 

007.JPG008.JPG

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,